(Pre)uređujete kupaonicu? Ovih 8 pitanja si morate postaviti prije radova

Bilo da je riječ o opremanju iznova ili kompletnoj adaptaciji, radovi na kupaonici spadaju među skuplje u domu, uz bok kuhinjama. S obzirom na budžet koji ćete izdvojiti, planiranje je esencijalni korak.

 

Kako biste mogli započeti kvalitetno planiranje svoje nove kupaonice postavite si i iskreno odgovorite na osnovna pitanja. Tako ćete si olakšati potragu za sanitarijama, izbjeći pogreške, fokusirati se na ono bitno, izbalansirati omjer funkcionalnosti i estetike, želja i potreba te izvući ono najbolje od nje, a prikriti nedostatke…

Ukratko, imati ljepšu, bolju i dugovječniju kupaonicu. I biti zadovoljni njome!

 

1. Kakva je pozicija kupaonice u stanu ili kući?

Jeste li njome zadovoljni? Biste li je htjeli promijeniti?  Mijenjanje instalacija moguće je  i relativno brzo izvedivo. Međutim, ako želite kupaonicu premjestiti iz jednog dijela stambenog prostora u drugi, imajte na umu da je riječ o prilično velikom zahvatu. Saznajte je li to dobar potez ili ćete si samo navući dodatne probleme…Isto tako, uvijek prije adaptacije treba provjeriti stanje instalacija te je li potrebno njihovo mijenjanje.

2. Kome je namijenjena kupaonica?

Planirate li u ovoj prostoriji biti sami ili je namjeravate dijeliti s ostalim članovima obitelji? Važno je u obzir uzeti i želje sustanara ukoliko kupaonica neće biti isključio vama na raspolaganju. Idealno je kada imate dovoljno kvadrata pa možete staviti dva umivaonika jedan do drugoga, ili pak pregraditi panelom ili poluzidom dio gdje se nalazi školjka te ga tako odijeliti djelomično od ostatka prostora.

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

3. Dokle želite ići s preuređenjem?

Je li riječ samo o preuređenju postojeće kupaonice, redekoraciji ili o kompletnoj, temeljitoj promjeni, primjerice povećanju prostora kupaonice? Nemojte nipošto sami planirati prostor proširenja bez konzultirana s građevinarima ili arhitektima.

4. Koji stil volite?

Koliko ste tradicionalni ili moderni, introvertirani ili ekstrovertirani – na primjer, želite li da kupaonica bude otvorena, dio nekog drugog prostora, npr. spavaće sobe? Volite li urednost ili ste skloniji kreativnom neredu? No, nemojte slijepo robovati trendovima, jer će već za nekoliko godina vaša kupaonica biti – dosadana. Uvijek zato implementirajte u nju neke klasične elemente, kako ne bi izgubila na atraktivnosti.

5. Koliko vam je svjetlosti potrebno?

Treba li vam više ili manje prirodnog svjetla? Želite li da prostor bude prozračan ili intiman, tamniji i senzualan? Sve to možete postići odabirom adektvatnih nijansi, pravih materijala koji propuštaju svjetlost i ne zagušuju prostor, materijala koji stvaraju željeni dojam…

 

 

Foto: Byr Design

6. Koliko vam je važno osobno uređivanje i zašto?

Napokon, namjeravate napraviti jedan individualno kreiran prostor pa je svakako važno da si odgovorite i na ovo pitanje. Pokušajte unijeti svoju osobnost i u ovaj prostor, ali ne na uštrb funkcionalnosti. No, kupaonica je mjesto i za vaše opuštanje, pa si nastojte ugoditi.

7. Kakav je vaš životni stil?

Jeste li sportski tip ili imate malu djecu, odnosno, imate li više vremena za sebe i volite li opuštajuće kupke? Tuš ili kada? Jeste li ljubitelj spa užitaka? Besmisleno je ugraditi skupu jacuzzi kadu ako nemate naviku opuštanja u kadi…

8. Koliki vam je budžet i koliko imate vremena na raspolaganju?

Ovo je možda i najvažnije pitanje koje si morate postaviti jer će bitno utjecati na konačan izgled kupaonice ili bilo koje druge prostorije. I imajte u vidu da se troškovi povećaju barem 10% od planirane cijene.

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari