Kako odabrati namještaj za male prostore

Odabir namještaja za prostore male kvadrature važniji je no što mislite. Često je namještaj presudan faktor za konačan izgled prostora i izbjegavanje osjećaja skučenosti, ma koliko mala prostorija bila.

Osnovno obilježje namještaja u stanovima male kvadrature trebala bi biti njegova multifunkcionalnost. Uobičajeni višenamjenski tipovi namještaja obično su sofe i fotelje na rasklapanje i s ugrađenim spremnicima za pohranu stvari, stolići na rasklapanje s otkrivenim policama ili skrivenim spremištima i slično.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

Druga kategorija je namještaj koji se po potrebi izvlači iz ormara ili zida – na primjer kreveti – ili stolovi bez nožica, koji se pričvrste na zid kada se ne koriste. U malenim spavaćim ili dječjim sobama posebno se preporučuju kreveti na kat čiji se donji prostor obično koristi kao radni ili kao ormar.

Laganiji namještaj, posebno onaj za sjedenje, više stolića različitih visina i dimenzija, koji se mogu “sakriti” jedan ispod drugoga kada se ne koriste, stolci na rasklapanje ili klupice-sjedalice koje se mogu pričvrstiti na zid kada ih ne koristite, kutne garniture koje štede prostor, kreveti s ugrađenim izvlačnim policama, ormari od poda do stropa u kojima je iskorišten svaki centimetar – sve su to uobičajeni, već provjereni savjeti za male prostore s kojima zasigurno nećete promašiti. Isto vrijedi i za upotrebu prozirnog namještaja, primjerice staklenih stolova ili stolaca od sintetičkih materijala, koje svojom “nevidljivošću” prostor čini prozračnijim i svjetlijim, ili pak namještaj s jednostavnim nožicama koje ne vire izvan glavnog tijela konstrukcije. Isto tako, umjesto jednog većeg stolića za kavu možete koristiti više taburea, koji će po potrebi poslužiti i kao sjedeći namještaj. Ipak, pri odabiru ovog rješenja savjetujemo da vodite računa o tomu da su presvlake od perive tkanine ili materijala koji se jednostavno održava.

wowowa
wowowa

Nikako ne možemo dovoljno naglasiti važnost pronalaženja rješenja za “obračun” s dojmom pretrpanosti i nereda. Pretjerana količina stvari jedan je od glavnih neprijatelja malih prostora. Tato je važno imati dovoljno mjesta za pohranu svih predmeta koji se svakodnevno ne koriste, idealno iza zatvorenih fronti ormarića, što se uvijek pokazuje boljom opcijom od spremišta s otvorenim policama.

Ako već imate otvorene police od poda do stropa i čini vam se da u prostor unose previše šarenila, predlažemo da razmislite o ugradnji rolo zavjesa u neprozirnoj, jednobojnoj varijanti.

Dobra unutarnja organizacija od iznimne je važnosti. Kako biste uvijek znali gdje vam je što i ne biste stan pretrpavali stvarima, dobro će vam doći više košara od pruća, plastike ili drva, a za manje predmete košarice s više unutarnjim pregrada.

Također, namještaj koji dolazi u pripadajućoj garnituri uvijek je dobro rješenje, ali ne i jedino. I u malim se prostorijama kombinirati različit namještaj, ali tada bi se trebalo voditi računa da ipak postoji i neka vrsta poveznice poput materijala, kolorita ili stila.

Foto: James Harris
Foto: James Harris

Pri odabiru i postavljanju namještaja na željeno mjesto, vodite računa da ostavite dovoljno praznog mjesta za komunikacijske ili prohodne zone. Dobar raspored zona čini stan čak i vizualno većim te smanjuje dojam skučenosti.

Efekt većeg prostora postiže se i ako namještaj ne postavite tik uza zid, nego od zida do namještaja ostavite slobodan prostor od barem nekoliko centimetara.

Komentari