ŽUTA U SPAVAĆOJ SOBI: imamo dobre razloge i sjajne ideje za ovu nijansu u vašoj oazi mira

Žuta boja i nije baš često na listi najpoželjnijih za spavaću sobu. No, to se može promijeniti, naročito nakon što pogledate naše ideje i nakon što vam navedemo nekoliko dobrih razloga za ovu toplu nijansu s karakterom

 

 

Željeli biste unijeti neke promjene u svoju spavaću sobu kojom je ovladala monotonija ili ste u fazi namještanja? I u jednom i drugom slučaju predlažemo vam žutu boju, iako se ta boja obično smatra idealnom za kuhinju, dnevni boravak i dječju sobu. No bilo bi dobro razmisliti o žutoj i u spavaćoj sobi.  Jer, žuta je boja prikladna za svaku prostoriju, pa tako i spavaonicu!

Makeover spavaće sobe žutom bojom kao i posve novi namještaj i detalji u slučaju namještanja bit će itekako zamijećeni. Naravno, ova boja nipošto nije samo zbog toga da biste skrenuli pažnju na svoju spavaonicu – ona ionako treba biti privatna oaza u kojoj ćete prije svega vi uživati. Postoji još nekoliko razloga za odabir žute, a njih vam, kao i niz zanimljivih prijedloga, nudimo u nastavku!

 

Foto: Freshome

U SOBI JE UVIJEK SUNČANO I TOPLO

Ako u vašoj spavaonici nema dovoljno prirodnog svjetla te ona djeluje hladno, dodajte barem malo žute i vidjet ćete promjenu. Topla nijansa žute pretvorit će tmurni i mračni prostor u topao i ugodan, čak i u onim prostorijama u kojima caruje minimalistički namještaj ili neutralni tonovi sive ili pak crna. Žuta će, poput bijele, unijeti više svjetla u prostor, ali za razliku od bijele, i topline. Sa žutom će u vašoj spavaćoj sobi uvijek biti sunčano i toplo vrijeme!

 

Foto: Catherine Gratwicke

VELIKA DOZA VEDRINE

Pored svega već navedenoga, treba imati na umu da žuta unosi vedrinu u svaki prostor, pa tako i spavaću sobu. Isto tako, ovo je nijansa koja utječe na naše raspoloženje pa se okruženi njome osjećamo sretnije i optimističnije.

Foto: Ideal Home

OSVJEŽENJE BEZ PREMCA

Ništa neće tako osvježiti spavaću sobu kao žuta boja. Konkurencija joj je jedno svijetlo zelena. No, ako niste ljubitelj zelene, a k tome vam je soba mala i mračna, te želite topliji dojam, onda se odlučite za žutu. Ona će više nego zelena unijeti toplinu u prostor. Sa žutom u spavaćoj sobi imat ćete dojam kao da ste se i iznutra obnovili.

Foto: Beautiful Home

ODABIR NIJANSE JE BITAN….

Prvo pravilo kojeg se trebate držati kod odabira žute u spavaćoj sobi jest da birate prave nijanse. Preporučuju se nijanse koje nisu pretjerano intenzivne, jer će u suprotnom biti prenapadne. Vedrinu i radost kao i novu svježu energiju će zasigurno donijeti, ali ne i potreban mir. Birajte blage, svijetle nijanse žute, meke pastelne tonove kao i toplu žutu koja naginje smeđoj ili boji pijeska.

Foto: Emily Henderson

… KAO I KOLIČINA

Drugo pravilo je količina žute boje u spavaćoj sobi – tu svakako ne smijete pretjerivati. Žuta je u spavaćoj sobi najbolja u akcentima. Pobojite njome jedan, akcentni zid ili samo dio zida (iza kreveta), ili samo donji dio zida, ali svakako da linija “razgraničenja” bude iznad kreveta odnosno uzglavlja (kao primjerice na naslovnoj fotografiji). Alternativa boji na akcentnom zidu su tapete sa žutom, koja može biti tek suptilno prisutna.

Pored boje na zidu, žuta je poželjna na tkaninama – posteljini, ukrasnim jastucima, prekrivaču i zavjesama, kao i tapeciranom uzglavlju. Također, razmislite o žutoj na rasvjeti, vazi, stolnom satu ili slici na zidu. Naravno, odaberite svega nekoliko elemenata koji će biti žuti.

 

Foto: Ideal Home

S KOJIM BOJAMA I UZORCIMA JE KOMBINIRATI?

Žuta izvrsno funkcionira sa svim pastelnim tonovima, a u spavaćoj sobi najbolje ju je spojiti sa sivom jer tako daje smirujuću i profinjenu atmosferu. Dobra kombinacija je s nježnim pastelnim nijansama ljubičaste i plave. Svijetle i pastelne nijanse žute dobro funkcioniraju i s bijelom, kao i toplim zemljanim nijansama – smeđom, maslinastom, terakotom, bež…

Ako želite još veću dozu topline, birajte prirodne materijale – drvo, pamuk, pleteninu, jutu, vunu…

Foto: Architecturelab
Komentari