UREĐENJE BLAGOVAONICE: 7 jednostavnih i efikasnih savjeta do privlačnog i funkcionalnog prostora

Blagovaonicu, kao i kuhinju, zovemo srce doma. Ona nije samo prostor za blagovanje, nego i mjesto okupljanja cijele obitelji, druženja s dragim ljudima, razgovora, dijeljenja emocija… Stoga, bez obzira na njezinu površinu, ona treba biti ugodan, udoban i funkcionalno uređen prostor.

 


Kako su hrana i druženja usko povezani s emocijama, uglavnom onim pozitivnima, blagovaonice su za nas središte doma i imaju posebno značenje. Tu se okuplja cijela obitelj, primaju se gosti, a mi oduševljavamo najmilije svojim kulinarskim dostignućima. Zato je ona za mnoge srce doma.

Kako bi blagovaonica ispunila svoju ulogu u potpunosti, mora zadovoljiti niz kriterija. Pripremili smo vam  uz pomoć Meblo Tradea sedam osnovnih i vrlo jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da dizajn blagovaonice bude savršena podloga za sve ono što će se događati u njoj.

STOL CAMEOSTOLICE COCOON; CALLIGARIS / Foto: Meblo Trade

1. NEKA BLAGOVAONICA BUDE ŽIVOTAN PROSTOR

Ponekad nam je glavna nedoumica kada uređujemo neku prostoriju, pa tako i blagovaonicu kako spojiti njezine praktične funkcije s udobnošću, individualnim dizajnom, atmosferom, tako da ona doista može biti srce doma.

Stolice Cozy, stol Lord; Connubia / Foto: Meblo Trade

Prije svega, imajte na umu da je blagovaonica mjesto koje treba odisati toplinom i životnošću. To nije galerija ili muzej lijepo oblikovanog namještaja i dobro balansiranih boja i uzoraka, nego prostor u kojem se živi. To je mjesto u kojem se nerijetko odvijaju najsnažnije slike i događaji koje trajno pohranimo u svome srcu. I trebate je iskoristiti do maksimuma!

Stol Dorian, Connubia / Foto: Meblo Trade

Zato, kako blagovaonica ne bi bila samo mjesto za objed odnosno prazna nakon doručka ili ručka, iskoristite je u druge svrhe. Primjerice, dopustite djetetu da ponekad piše zadaću za blagovaonskim stolom, čita slikovnice i knjige, crta ili slaže kocke. Dijete ponekad tako želi biti bliže vama i osjetiti toplinu kao i da su mu roditelji dostupni. A vi za tim istim stolom možete zaigrati s njim neku društvenu igru ili slagati slagalicu, šivati, čitati.

Stol Peeno, stolice Tuka, tepih Hachiko; Connubia / Foto: Meblo Trade

2. ZADRŽITE PRAKTIČNOST I FUNKCIONALNOST

Ponekad nas u uređenju ponesu boje i omiljeni stilovi ili pak detalji. I dobro je imati oko za takve stvari. No, uvijek u uređenju blagovaonice prednost moramo dati praktičnosti i funkcionalnosti i krenuti od osnova – podnih i zidnih obloga, dimenzija, nabavke osnovnih komada namještaja.

Stol Avola, stolica Pavia; Miotto / Foto: Meblo Trade

Prilikom odabira namještaja uzmite svakako u obzir veličinu sobe jer često nam se svide neki komadi i tek kada ih stavimo u prostor vidimo da su premali ili preveliki. U prvom slučaju blagovaonica će djelovati neskladno i namještaj neće doći dovoljno do izražaja, a u ovom drugom će prostor biti zagušen te će biti otežano kretanje prostorom kao i pomicanje stolica.

Svakako razmislite i o prostoru za pohranu, komodi ili zidnim policama, kako bi sve što trebate (tanjuri, stolnjaci, salvete, piće, čaše…) bilo pri ruci.

Rasvjeta Japan, Midj / Foto: Meblo Trade

3. U OTVORENOM PROSTORU: ISTAKNITE ZONU BLAGOVAONICE

Suvremena stambena arhitektura donosi otvorene dnevne prostore u kojima se nalazi kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Blagovaonica je obično onaj prostor koji spaja kuhinju i boravak, pa se nerijetko, naročito ako je mala površina, utopi između njih i nema svoj identitet.

Isto se često dogodi i kada je blagovaonica dio kuhinje ili dio dnevnog boravka.

Stol Invitation,  Tepih Kelim / Foto: KARE Hrvatska

No, to se neće dogoditi ako se posvetite zoniranju i istaknete dio u kojem je blagovaonica. Potrebno je razgraničiti prostor, a to možete ostvariti na različite načine – drugom podnom oblogom, upečatljivim tepihom ili odabirom stola i stolica. Isto tako, zonu blagovaonice možete istaknuti tako da zidove obojite u različite boje ili koristite neku pregradu (primjerice, policu s knjigama, komodu ili konzolni stol).

Stolice Aventino, Miotto / Foto: Meblo Trade

4. ODABIR STOLA

Pored stolica, stol je osnovni komad namještaja u blagovaonici. Od ova dva segmenta treba krenuti svako uređenje. Stol odabiremo vodeći se svojim željama te ga usklađujući s ostatkom prostora.

No, isto tako, bitno je odabrati pravi oblik i dimenzije stola koji će odgovarati kvadraturi koju imamo na raspolaganju. Dodatni kriterij su i vaše potrebe i životne navike. Primjerice, koliko je članova obitelji i koliko često ugošćujete nekoga na ručku ili večeri, kao i imate li djecu koja vole pisati zadaću ili se igrati za blagovaonskim stolom. O tome će svakako ovisiti i dimenzije stola.

Bitno je da stol ne ometa kretanje, posluživanje, ustajanje i sjedanje kao i da svatko za stolom ima dovoljno mjesta.

Stol Harmony / Foto: KARE Hrvatska

Ako je riječ o skučenom prostoru, dobro je birati okrugli stol ili onaj manjih dimenzija s mogućnosti razvlačenja. Okrugli stolovi omogućavaju lakše kretanje prostorom te stavljanje većeg broja stolica za stol. Također, u maloj blagovaonici stol bi trebao biti što jednostavnijeg dizajna.

Izbjegavajte ovalni stol za male prostore jer ćete se znatno teže kretati prostorom nego kada je u postavljen okrugli stol. Ali je zato ovalni stol dobro rješenje za veći broj ljudi.

Visina stola se kreće u rasponu od 72 do 76 cm. Imajte na umu da je za sve to udaljenost od stola do zida treba biti minimalno 80 cm.

Stolice Thelma, Stol Solo / Foto: Kare Hrvatska

5. PRAVE STOLICE

Jedan od osnovnih elemenata u blagovaonici su stolice i zato trebaju biti pomno odabrane. Prije svega, imajte na umu da ne morate slijepo robovati tome da one budu dio iste kolekcije kao i stol. Mogu biti različitih boja, materijala, pa i stila. Također, oni odvažniji mogu kombinirati nekoliko vrsta stolica.

Stolice Nene, Midj / Foto: Meblo Trade

Za manje blagovaonice bolje rješenje su stolice manjeg volumena i jednostavnijeg dizajna. No, stolice moraju imati dovoljno velika sjedišta i biti udobne. Zato je dobro isprobati ih prije kupovine.

Stolice Annie, Calligaris / Foto: Meblo Trade

6. STVORITE ATMOSFERU

Uz funkcionalnost i stil, svaka blagovaonica treba imati i atmosferu. Vjerojatno svi želimo imati ugodan i topao prostor u kojem će se svatko osjećati dobro i opušteno. Najjednostavniji recept za to je da birate svijetle boje, zemljane tonove i mekane tkanine.

Ako preferirate industrijski stil ili minimalizam koji su načelno hladni, odabirom detalja (jastuci na stolicama, stolnjak, slika ili obiteljske fotografije za zidu, podna lampa) ili korištenjem drveta će se unijeti ugoda i toplina.

Stol Alfred, stolice Apelle; Midj / Foto: Meblo Trade

Tepih će uvelike doprinijeti atmosferi doma i ugode. Birajte tepih koji seže sve do stolica. Tako one neće zapinjati prilikom sjedanja i ustajanja, a sve će djelovati znatno skladnije.

Stolice Sophia, stol Atlante, tepih Sky; Calligaris / Foto: Meblo Trade

7. NE ZABORAVITE NA RASVJETU

Rasvjeta je jedan od ključeva svakog dobro uređenog interijera pa je njezin izbor vrlo bitan i u blagovaonici. Ona ovdje, osim praktične uloge, donosi stvaranju ugodne atmosfere. No dizajneri uvijek preporučuju da je u blagovaonici bolje osigurati nekoliko izvora svjetla odjednom. Osim osnove, stropne rasvjete koja ide iznad blagovaonskog stola, dobro je staviti podne, zidne ili stolne lampe koje će unijeti atmosferu u prostor.

Rasvjeta Scala, stol South Beach, stolice Iris / Foto: Kare Hrvatska

Kada birate glavnu, stropnu rasvjetu iznad stola, pazite da ona ne bude prenisko postavljena. Jer bi se u tom slučaju moglo dogoditi da kada sjednete za stol ne možete dobro vidjeti sugovornike, nego se morate izmicati.

Visilica Grato / Foto: KARE Hrvatska

PROMO

Komentari