4 navike koje će vam pomoći da se oduprete gomilanju stvari u boravku

Dnevni boravak jedna je od prostorija u kojima je najteže spriječiti gomilanje stvari jer se u nju svi dolaze opustiti – često s knjigom, filmom ili nekim drugim hobijem. Kao da vas soba moli da je zakrčite. Ali možete se tome oduprijeti!

 

 

 

VRAĆAJTE NA MJESTO

Mnoge obitelji, naročito one s malom djecom postave vrlo jednostavno pravilo: nema igračaka u dnevnoj sobi. Na prvu zvuči malo preoštro, ali nije baš tako… Roditelji koji prakticiraju ovakvu metodu tvrde kako djeca nakon ovoga pravila jednostavno znaju da svoje stvari moraju prije spavanje odnijeti u svoje sobe ili im osigurajte kutije i police u boravku samo za njihove stvari.

Foto: MiCasa

Isto tako, ako primjerice čitate novine ili knjige ili proučavate neke papire dok gledate televiziju, nemojte samo spustiti to sve na stol i otići. Uredno spremite svoje stvari nekamo gdje će vam biti pri ruci, primjerice u košaru, ladicu ili na neku policu. Isto tako, vratite čaše, tanjure i posuđe u kuhinju, selotejp i olovke u ladicu, a pribor za manikuru na njegovo mjesto.

Foto: Archiscene.net

 

Foto: CODY GUILFOYLE

SPOJITE SLIČNO SA SLIČNIM

Predmete koje često upotrebljavate stavite na mjesta s kojih ćete ih lako uzeti – a da ih pritom ne morate stalno gledati. Slične predmete razvrstajte u kategorije (daljinski upravljač, časopis, deke, jastučići) o držite ih zajedno u košari, kutiji, na pladnju ili u posudama. Isto tako, stvari poput ljepila, škara, pribora za šivanje stavite na jedno mjesto – neku kutiju ili ladicu.

Foto: ElMueble

 

Također, sve dokumente i spise kao i račune držite jedne blizu drugih. Tako ćete ih najjednostavnije naći. Tako ćete postići i da svaka stvar ima svoje mjesto u boravku.

Foot: Pinterest

 


PODIGNITE NA ZID

Ako u dnevnom boravku nemate mjesta za klasične velike police od poda do stropa, mogli biste napraviti zidne te tako riješiti skladištenje ne samo knjiga, nego i ostalih sitnica, kao i stvari koje ne trebaju biti izložene. Samo što u tom slučaju morate kombinirati zatvorene police. Razmislite o visećim košarama, one su super su rješenje ne samo kada želite imati bilje a nemate mjesta za tegle koje ćete staviti na pod ili komodu, nego i za skladištenje.

 

Foto: Media.rooang.com

Košare ćete objesiti na zid i u njima ćete držati časopise, punjače i slične predmete. Ako vaš dnevni boravak istodobno služi kao mjesto na kojem se odlažu stvari pri ulasku u kuću, stavite na zid kod vrata košare za rukavice, šešire, i šalove kako bi bili na jednome mjestu umjesto po cijeloj kući.

Foto: Joanna Henderson / Ideal Home

 


KRATKI CHECK POINT

Kad god ulazite u dnevni boravak ili ste na izlazu, zastanite i pogledajte je li sve na mjestu. Ako nešto uočite, odmah popravite, dok vam je još na pameti. To znači da ćete dekicu složiti i staviti u košaru, knjige vratiti na policu, svoju šalicu za čaj vratiti u kuhinju i općenito paziti da malo-pomalo ne nastane kaos.

Foto: Elledecor.ru

Ne gomilajte staru ambalažu, vrećice, stare novine i potrgane stvari misleći kako će vam jednom možda trebati. Najvjerojatnije je da ćete ih za mjesec dva ionako baciti u smeće.

 

Foto: Beautiful Home
Komentari