Stiže nam najhygge doba godine

Božićno vrijeme mnogima je omiljeno doba godine, pa tako ni Danci, idejni začetnici pojma hygge, nisu izuzetak.

Kamin, miris kestena i cimeta, prijatelji i obitelj okupljeni oko stola prepunog kolača i prigodnih poslastica, božićne dekoracije, dobro poznate pjesme i filmovi koji su nam uvijek iznova “hit” – to je Božić u cijelom svijetu, pa tako i Danskoj, ali ovaj narod u prosincu doslovno živi svoj sad sad već dobro poznati koncept hygge.

Dok mnogi od nas ovih dana gunđaju gdje su nestali dugi dani i prigovaraju kako dan prekratko traje, Danci jednostavno ne dopuštaju vremenskim prilikama da utječu na njihovo emocionalno blagostanje. Umjesto da se odluče za zimski san, ova osebujna nacija zna kako situaciju okrenuti u svoju korist i depresivno vrijeme pretvaraju u najhygge doba.

Iako se hygge može prakticirati tijekom cijele godine, čak i ljeti, samo jednom godišnje hygge je ključni cilj čitavog mjeseca. Zato donosimo recept za pravi hygge Božić!

Prijatelji i obitelj – početak i kraj svake priče o hyggeu

Pravi hygge Božić uvijek počinje i završava s nama dragim osobama jer se u njihovu društvu osjećamo ugodno i sigurno. Kako mnogi smatraju da zbog užurbanog načina života prerijetko viđaju drage osobe, Božić je svakako prilika da se to nadoknadi. Samo druženje s bliskim osobama i uživanje u njihovu društvu bez stresa i opterećenja jedna je od biti ovog popularnog danskog koncepta.

Običaji

Danski hygge Božić zahtijeva odgovarajuće ukrase, hranu i aktivnosti kako bi bio istinski u skladu s ovom filozofijom. Zato se valja pridržavati određenih rituala i običaja. Jedno od prvih i osnovnih je hrana – i to teška danska hrana. Pretražite li malo po internetu, šale se Danci, sigurno ćete pronaći bezbroj vrsta, ali ne i onu dansku. Naime, meso je osnovni element božićnog danskog menija, a zatim i pečeni krumpir, mesni umaci i slično.

Hygge naime podrazumijeva da si ugađate, da se znate počastiti, da napravite odmak od svakodnevice. Kako kaže Meik Wiking “sve što je grešno, sastavni je dio hygge rituala”.

Manifest Hyggea

Kako biste uistinu doživjeli taj osjećaj koji opisuje hygge prvenstveno morate biti prisutni. Odmaknite se od svih distrakcija koje vam odvlače pozornost od vaše okoline, obitelji i prijatelja. Posvetite se samo ljudima i događanjima oko vas. Zaboravite na telefone, televizije i društvene mreže. Vi ste ta spona i dijelite trenutke; ne zbog toga da ih obilježite već zbog toga da imate nešto vrijedno sjećanja. Budite ležerni. Ne opterećujte se suvišnim temama, fokusirajte se na ono što vas veseli i podijelite to s drugima.

Dom

Pitate li se što će vaš dom učiniti više hygge pratite ovu listu. Prvi je na popisu jedan kutak samo za vas; mjesto na koje se volite uvući i biti sami. To može biti samo jedna fotelja kojoj ćete dodati ugodne jastučiće i mekanu deku ili kutak uz kuhinjski prozor za kojim ćete uživati u šalici kave.

Sljedeće su svijeće. Zanimljiv je podatak da Danci pale svijeće svakodnevno i to 31% ih pali više od pet odjednom. Jasno je – svijeća ne može biti previše.

Priroda i drveni predmeti. Da, nakon ove informacije o svijećama možda se dvoumite no poanta je u toplini. Kako naglasiti toplinu doma jednostavnim rješenjima. Drveni predmeti poput stola, komode ili pokojeg ukrasa zbližavaju s prirodom, dodatno unesenom u dom divljim biljem, grančicama s bobicama, orašastim plodovima. Ne morate se opskrbiti raskošnim buketima; dapače, razbarušeno, divlje, ubrano…. to je čar prirode koju trebate unijeti u dom.

Ne zaboravite na knjige. Koliko puta pomislite da biste voljeli imati malo mira, zavaliti se u udoban kutak i pročitati knjigu? Sad je vrijeme za to. Nije važan žanr, važno je prepustiti se trenutku i dopustiti si da odlutate u svijet imaginacije.

Za kraj, bitni su naravno detalji – keramika poput čajnika i šalica; deke i jastučići. Ne morate razmišljati o tome kako svoj dom učiniti skandinavskim da bi bio hygge; trebate ga samo utopliti tkaninama i osjećati se u njemu ugodno.

Dakle; sad kad imate svijeće, knjige, keramiku i dekice vrijeme je za vaš hygge moment. Ne sumnjamo u to da ćete uživati u njemu.

 

Komentari