JOŠ 6 TJEDANA DO BOŽIĆA: izradite ultimativnu “check” listu za blagdansko odbrojavanje

Božićno odbrojavanje službeno je počelo. Planiranje i izrada “check” liste najbolji je način da izbjegnete stres božićnog ludila i provedete predblagdansko razdoblje u mirnom i veselom božićnom duhu. Ova “check” lista pomoći će vam da se fokusirate na glavne zadatke i imate dovoljno vremena za izvršavanjem svih obaveza tijekom priprema za blagdane.

 

 
6 TJEDANA PRIJE BOŽIĆA

*** Postavite budžet

Za početak vaše božićne “check” liste odredite visinu budžeta u okvirima svojih mogućnosti. To će vam svakako pomoći da ostanete prizemljeni kada vas ulovi shopping groznica. I vodite se onom – bitna je namjera.  S malim budžetom možete napraviti pregršt zanimljivih i originalnih poklona.

*** Napravite listu poklona

Napišite osobe za koje kupujete poklone i razmislite što bi im se svidjelo, a da pritom ulazi u vaš budžet. Na taj način imate dovoljno vremena da kupite za svakog pojedinačno bez žurbe i u hodu kako vam se nešto svidi. Djeca neka same naprave svoj popis želja za vas.

Foto: Cathryn Lavery, Unsplash

*** Krenite s kupovinom što prije

Planirajte na vrijeme odlazak u kupovinu. Krajem studenog počinje sniženje povodom crnog petka što može biti odlična prilika za odabirom poklona, osobito ako je riječ o skupljim odabirima poput elektronskih uređaja.

POKLONI ZA DOM S DOMAĆIM POTPISOM: donosimo najbolje ideje za darove ovog Božića

 

Foto: Unsplash

MJESEC DANA PRIJE

*** On line kupovina

Idealno vrijeme za naručivanje poklona putem interneta kako bi izbjegnuli mogućnost kašnjenja pošiljke i imali dovoljno vremena za povrat i zamjenu. Svi volimo da pokloni stignu na vrijeme i između ostalog imat ćete dovoljno vremena da se posvetite zamotavanju i ukrašavanju, a da pri tom izbjegnete stres od skrivanja i zamotavanja poklona na sam Badnjak.

*** Zamotajte poklone

Kupite dovoljno ukrasnog papira i svih ostalih potrepština koje koristite prilikom zamotavanja poklona. Nastojite odmah zamotati poklon nakon što ga kupite kako vaši mališani ne bi slučajno otkrili prije vremena svoje iznenađenje.

Foto: Unsplash, Olesia Buyar

*** Provjerite božićne ukrase i dekoracije

Provjerite svoje božićne ukrase i dekoracije jesu li čitave i ispravne. To se osobito odnosi na lampice. Vodite računa i o uređenju blagdanskog stola. Raspareni servis i pribor za jelo prava su noćna mora svakog blagdanskog stola. Za lijep i zaokružen dojam, dobro je imati i pripadajuće zdjele i pladnjeve. Neizostavan dio čine i čaše, pa osigurajte dovoljan broj za sve uzvanike.

 

Foto: Remodelista

*** Božićne čestitke

Ako spadate u skupinu ljudi koji šalju svoje božićne čestitke krenite s adresiranjem i pisanjem. S velikim popisom za slanje, moglo bi potrajati.

NAJLJEPŠE IDEJE ZA UREĐENJE: božićne dekoracije u svim stilovima

Foto: Kira auf der Heide, Unsplash

TRI TJEDNA PRIJE

*** Božićno drvce

Ovo je dobro vrijeme da nabavite svoje drvce kako bi što duže uživali u njegovoj raskoši i toplini koju pruža domu i ako želite da ostane svježe i zadrži iglice tijekom Božića. Držite ga podalje od radijatora. Uvijek postoji i umjetna varijanta koju možete postaviti.

*** Neka ukrašavanje počne!

Krenite s uređenjem vašeg doma. Unesite taj blagdanski duh i raspoloženje. Potražite razne inspiracije i pretvorite svoj dom u oazu svečanosti i topline.

Foto: Jez Timms, Unsplash

*** Finalizirajte blagdanski jelovnik

Sastavite popis namirnica potrebnih za blagdanske obroke. Također vodite računa o tome postoje li određene namirnice koje morate prilagoditi za osobe s alergijama ili intolerancijama na hranu. Naručite puricu i ostalo meso koje planirate posluživati.

SVJEŽE BLAGDANSKE IDEJE: nabavite svoje božićne dekoracije na vrijeme

Foto: Colin Poole / Ideal Home

2 TJEDNA PRIJE

Pobrinite se da pokloni koje planirate slati poštom budu poslani najkasnije do sredine prosinca. Tijekom predblagdanskog razdoblja za sve je potrebno duže vremena nego inače. Krenite u nabavku pića.

Foto: Brooke Lark, Unsplash

TJEDAN PRIJE

Održavajte svoj dom čistim i urednim te obratite pozornost na kuhinju, podove i prozore koji su najviše izloženi pogledima prilikom ulaska u vaš dom. A i samim time više ćete uživati u svojim dekoracijama i uređenju kada vam je sve uredno i čisto.

Foto: ElMueble

3 DANA PRIJE

Sada je došao red na kupovinu svježih namirnica. Svo ono voće, povrće i meso potrebno za ukusnu blagdansku večeru spremno je za nabavku.

Pripremite postavljanje i dekoraciju stola. Sada vam je jedinstvena prilika da izvadite svo ono ukrasno, kristalno i ekstravagantno posuđe koje inače koristite samo za posebne prigode, u većini slučajeva jednom godišnje. Kod većih okupljanja za blagdanskim stolom izradite kartice s imenima za raspored sjedenja.

NAJDRAŽE OKUPLJANJE: donosimo tri različita stila i ideje za uređenje blagdanskog stola

Foto: Pexels, Nicole Michalou

2 dana prije

Započnite s kuhanjem. Vrijeme je za pripremu umaka, kolača i svega što može stajati pohranjeno par dana. Kupite svježe cvijeće koje je neizbježan dio dekoracije vašeg stola. Ne zaboravite i na vaze koje svojim izgledom mogu itekako podignuti i ukrasiti stol.

Foto: Darii LLi, Unslash

DAN PRIJE

Božićno odbrojavanje je pri kraju, provjerite još jednom sve stavke sa svoje božićne “check liste”: jeste li zamotali sve poklone, nabavili sve potrebne namirnice i ukrase,… Završite s kuhanjem i napravite raspored kuhanja i za sutrašnji dan. I za kraj sjednite, opustite se i uživajte sa svojim bližnjima. Zaslužili ste!

Foto: Raspopova Marina, Unsplash

 

Komentari