Kada i zašto angažirati dizajnera interijera

Svima nam se barem jednom dogodilo da pogledamo svoj stan ili ured i osjetimo potrebu za promjenom –  bilo da je riječ o atmosferi u kojoj više ne pronalazimo sebe i svoje estetske potrebe, ili pak većem zahvatu poput novog stila unutarnjeg uređenja.

Iako uglavnom imamo predodžbu o tome što bismo željeli promijeniti, vrlo je teško donijeti odluke o tome kako to točno učiniti – u tom trenutku dobra je ideja posegnuti za znanjem i iskustvom stručnjaka na tom području – dizajnerom unutarnjeg prostora.

Unutarnji dizajn se temelji na maksimalizaciji vizualnog dojma nekog zatvorenog prostora kroz optimalno korištenje boja, materijala, svjetlosti i prostora, vodeći pri tom računa o funkcionalnosti i stvaranju harmonične atmosfere. Najšire rečeno, unutarnji dizajn je uređenje životnog prostora, bilo da je riječ o kući, stanu, uredu, hotelu, restoranu, konferencijskom centru, itd.

Uvriježeno je misliti da se posao dizajnera unutarnjeg uređenja sastoji samo od  odlučivanja o bojama zidova, materijalima i obliku namještaja, dekorativnih elemenata te njihovom razmještaju. On je, međutim, puno kompleksniji.

Proces unutarnjeg uređenja počiva na četiri faze:

1)     Kako su u središtu unutarnjeg uređenja uvijek želje i vizije vlasnika, dizajner unutarnjeg prostora mora prije svega biti dobar slušatelj, ali i moći razumjeti naručioca projekta. Razgovor s klijentom je stoga ključna i početna faza unutarnjeg uređenja. Važno je naglasiti da svaki dizajner mora s klijentom izaći ‘na lice mjesta’ – samo neposrednim uvidom u zadani prostor može ga se uistinu i ‘osjetiti’. Uz to, omogućen je i uvid u postojeće instalacije, kutove i jačinu prirodne svjetlosti u prostoru, i sl.

2)     Slijedi izrada nacrta idejnih prijedloga, koji zahtijevaju odobrenje naručioca projekta, nakon čega dizajner kreće u potragu za konkretnim predmetima i namještajem, pri čemu je zadužen za pregovore o cijeni, dostavnim rokovima i sličnim detaljima kasnije izvedbe.

3)     U zadnjoj fazi dizajner je zadužen za koordiniranje kompletne izvedbe idejnog rješenja,  usko surađujući s arhitektima, građevinskim tehničarima i specijaliziranim majstorima za električne i vodovodne instalacije, tapetarima, tesarima, itd. Valja istaknuti da većina dizajnera pruža kompletnu uslugu – dizajner usko surađuje s čitavim timom stručnjaka, od arhitekata do stručnjaka za sve vrste građevinskih radova koji će brinuti da sve ispadne na najbolji mogući način. Zato naručitelj ne mora brinuti o naknadnim angažmanima.

4)     Završna faza sastoji se od konačne provjere da je svaki element idejnog projekta na svom mjestu i u skladu s željama vlasnika prostora.

U svim fazama dizajner mora voditi računa o troškovniku, a koji nikako ne bi smio prijeći dogovoren iznos. Drugi važan element je stalna fizička prisutnost dizajnera tijekom svih građevinskih zahvata.

Prilikom izrade idejnog rješenja, dizajner vodi računa o čitavom nizu ostalih čimbenika: životnom stilu, dobi i spolu, estetskim afinitetima vlasnika,  itd. Pretakanje svih ovih elemenata u idejno rješenje predstavlja ujedno i najveći izazov. Samo prostor koji vlasnik osjeća kao dio sebe je i prostor u kojem će htjeti boraviti.

Unutarnje uređenje stana ne znači određivanje rasporeda i izbor skupog dizajnerskog namještaja – uređenje interijera je proces prilagođavanja prostora vašim životnim i estetskim potrebama, bez obzira da li se radi o upotrebi skupih ili jeftinijih proizvoda. Prostor mora biti u službi vas, nikako obrnuto.

Što se dobiva angažmanom dizajnera interijera?

  • Optimalna rješenja za vaš prostor (estetska i funkcionalna) – dizajnera se može angažirati i samo za idejne prijedloge ili savjete za vaš životni prostor.
  • Digitalna obrada ideje (uključujući 3D šetnju budućim prostorom), što podrazumijeva smanjivanje svih vrsta mogućih nepoznanica i kasnijih neugodnih iznenađenja.
  • Izradu jasnog, strogo definiranog troškovnika koji će dopustiti da mirno spavate tijekom trajanja čitavog izvedbenog procesa.
  • Kompletna usluga svih stručnjaka koji rade na ostvarenju vaše ideje.
  • Dizajneri obično imaju već razrađenu mrežu distributera dizajnerskog i ostalog namještaja s kojima izravno komuniciraju i dogovaraju sklapanje posla.
  • Kako je jedna od zadaća dizajnera interijera pratiti sve nove trendove na ovom području, možete računati na uslugu u skladu s najvišim aktualnim modnim standardima.
Komentari