NEPONOVLJIVA LJEPOTA I SVJEŽINA TULIPANA: saznajte kako im produžiti život u vazi

Svježe cvijeće, naročito ono proljetno poput tulipana, nakon zimskog sivila, neponovljiv je prizor i izvrsno osvježenje svakoga doma. Podsjeća na dolazak lijepog vremena, buđenje prirode, sunčane dane… No, jedina mana mu je što zna brzo uvenuti. Saznajte kako tome stati na kraj!

 

 

Buket tulipana izvrstan je poklon za svaku priliku, ali i savršena dekoracija za naš dom. Naročito nakon zime, u kojima nema baš previše svježine, boja i zelenila. Tulipani unose neponovljivu svježinu i ljepotu u svaki prostor. Stoga iskoristite dane koji su pred vama i ukrasite svoj dom ovim cvijećem prekrasnih latica i boja. Bit će to detalj koji će podići svaki interijer i bit će nemoguće ne primijetiti ga!

Jedini problem nam predstavlja – njegovo ograničeno trajanje. Kako učiniti da rezani tulipani izgledaju lijepo i svježe što duže? Nudimo nekoliko trikova u nastavku!

 

Foto: HomeBook

 


Odmah ga podrežite

Ubrzo nakon što tulipani stignu u vaš dom, odrežite donji dio stabljike. Oštrim nožem odrežite približno 3 centimetra stabljike dijagonalno (otprilike pod kutem od 45 stupnjeva). Zahvaljujući tome, cvijeće će moći primiti više vode i duže trajati.

 

Foto: HomeBook

 


Pronađite mu pravo mjesto

Ovi lijepi cvjetovi, poput drugih proljetnih vrsta, ne vole pretjeranu vrućinu i jako, direktno sunce. Ako želite produžiti svježinu izgleda tulipana i uživati u njima malo duže, smjestite ih podalje od sunčeve svjetlosti, a noću stavite vazu kraj prozora, da osjete malo veću hladnoću. To će ih dodatno osvježiti i osnažiti da se održe par dana duže.

 

Uklonite dio listova

Kada tulipane podrežete i prije nego ih stavite u vazu s vodom, uklonite obavezno donje listove sa stabljika. U protivnom će listovi koji su potopljeni u vodu početi truliti, a bakterije će se umnožavati i činiti da cvjetovi brzo usahnu.

 

Foto: HomeBook

 


Često mijenjajte vodu

Čim malo polegnu, tulipani ne izgledaju nimalo privlačno. Protiv ovoga se možete boriti i tako da im svakodnevno mijenjate vodu u vazi. Iako nam se to čini nekako logičnim, dogodi se da često zaboravimo redovito mijenjati vodu. A ponekad shvatimo da je nismo promijenili od kada smo ih prvi puta smjestili u vazu. I zaslađena voda može učiniti čudo, a o tome više saznajte u nastavku…

 

Tri specijalna dodatka  

  1. Stavite novčić u tulipane – točnije u vazu s vodom. Bakreni novčić zaustavit će razmnožavanje plijesni i bakterija.
  2. Ulijte pola čajne žličice šećera u svježu vodu – to će biti super sredstvo za usporavanje propadanja tulipana.
  3. Ulijte kap sredstva za izbjeljivanje odjeće u vazu – to će djelovati na sličan način kao i novčić.

Komentari