Funkcionalna elegancija i dašak luksuza: saznajte kako ih ostvariti u svoja četiri zida

Zbog svoje profinjenosti i note luksuza koju nosi, elegancija je vrlo poželjna u interijerima. A sada je i u trendu! Evo kako je možete, ali da bude funkcionalna te prilagođena suvremenom načinu života, postići u svome životnom prostoru.

 

 


Elegancija, ali ona koja bi bila posve funkcionalna i prilagođena suvremenom načinu života u kojem se traži praktičnost i jednostavnost, želja je mnogih.

Zašto volimo eleganciju? Ova riječ nas općenito sve asocira na dobar ukus, rafiniranost i sklad, ali i poznati talijanski dizajn. Elegancija nas privlači i zbog svoje profinjenosti te daška luksuza i otmjenosti koje nosi u sebi. Ta ljubav pojačana je i činjenicom da je elegancija trend u uređenju interijera, a da istodobno ima dugi rok trajanja jer djeluje bezvremenski.

Foto: Calligaris

Donosimo nekoliko načina kako možete postići eleganciju u svome životnom prostoru, a za inspiraciju vam nudimo ideje viđene u Calligarisovom showroomu koji je ovih dana otvoren u središtu Zagreba, u Frankopanskoj 12. U  prostoru će se, osim noviteta iz kolekcija, organizirati predavanja i edukacije za dizajnere, arhitekte te studente.

Ovaj brand, koji će uskoro proslaviti 100-ti rođendan ljubitelji dizajna i estetike itekako dobro poznaju i mnogima je upravo on sinonim za modernu eleganciju te prije svega vrhunski oblikovane blagovaonske stolove i stolice, ali i sofe, tepihe, komode…

 

Trosjed Le Marais/ Foto: Calligaris Zagreb

TAPECIRANI NAMJEŠTAJ

Pored sjedećeg namještaja u dnevnom boravku – kutnim garniturama, sofama i dvosjedima koji je standardno tapeciran, ovaj trend preselio se i na blagovaonske stolice – klasične i barske, ali i klupe koje se nalaze u svakom kutku doma. Možemo ih vidjeti u blagovaonicama, spavaćim sobama, hodnicima, pa i kupaonicama, a nerijetko dolaze u kombinaciji sa zlatnim metalnim profilima.

Stolica Oleandro / Foto: Calligaris Zagreb

Tapecirane stolice, presvučene tekstilom, kožom ili popularnim baršunom izvrsno će poslužiti i u dnevnom boravku kako udobni naslonjači ili primjerice kao prostor za odlaganje odjeće u hodniku ili spavaćoj sobi.

Ono što će podići dnevni boravak ili primjerice spavaću sobu je naslonjač presvučen baršunom ili kožom, a tabure će pojačati dojam elegancije. Ako je baza neutralna i jednostavna, birajte naslonjač ekstravagantnijeg dizajna.

Fotelja Lazy / Foto: Calligaris Zagreb

MRAMOR I SJAJNE POVRŠINE

Pored dizajna namještaja, materijali, teksture i uzorci su također način kojim možete postići eleganciju, ali i luksuz. Mramor je jedan od najefektnijih materijala, a k tome je i iznimno popularan. On ima tu sposobnost da čak i kod onih koji ga ne vole izazove divljenje te ga stoga lako možemo naći u svakom interijeru, bez obzira na stil uređenja.

Osim kao zidna i podna obloga, mramor i njegove povoljnije imitacije poput granita ili primjerice kvarca, nalaze se na površinama stolova, komoda, kuhinjskih otoka, ormarića… Najviše interesa vlada za svijetli mramor – bijeli i sivi, no eleganciju ćete postići i drugim nijansama, koje će biti prilagođene vašim potrebama i ukusu.

Stol Cameo, stolica Love / Foto: Calligaris Zagreb

Kako biste pojačali dojam elegancije i luksuza koje donosi mramor, razmislite o sjajnim površinama – staklu u boji (rasvjeta, ploča stola, klub stolić) i metalu sa zlatnim premazima koji dolazi u suptilnim akcentima – nožicama stolica, stolova, rasvjeti, ručkama, dekoracijama poput vaza i svijećnjaka… Na manjim komadima namještaja ili kao detalj na velikim komadima će se ostvariti elegancija, no zadržat će se dojam profinjenosti i decentnosti.

Klub stolići Atollo / Foto: Calligaris Zagreb

OGLEDALA NEOBIČNIH OBLIKA

S obzirom na svoju sjajnu površinu, ogledala su veliki saveznik elegantnih interijera. Bez ovih praktičnih detalja nezamisliv je svaki životni prostor, a oni koji znaju da ima i veliki estetski doprinos, stavljaju ga u sve prostorije.

Osim modela sa sjajnim zlatnim ili srebrnim okvirima, modernu eleganciju ćete još snažnije postići ogledalima neobičnih i počesto nepravilnih oblika, bez okvira. Ogledala koja su nas oduševila u Calligarisovu showroomu imaju modernu i vrlo originalnu varijantu okvira koji su ustvari metalne ili drvene šipke odmaknute od ruba koje stvaraju dojam ogledala kao skulpture ili nekog umjetničkog djela.

Ogledala Vanity / Foto: Calligaris Zagreb

 


UPEČATLJIVA RASVJETA

Pored ogledala, rasvjeta je drugi moćan saveznik elegancije. I ako ostatak interijera nije baš u ozračju elegancije, pravim odabirom rasvjetnih tijela ćete ipak je unijeti u prostor.

Pored modela od stakla u boji i zlatnih ili bakrenih premaza na sjenilima u obliku kugli, birajte rasvjetna tijela od perli, kristala, komadića metala koji će donijeti dozu luksuza i glamura.

Stol Gala, komoda Lake / Foto: Calligaris Zagreb

Calligaris salon u Frankopanskoj spreman je za Black Friday! Tako ćete od 20.11. do 28.11. ostvariti popust od 30%. za komade koji odišu modernom elegancijom!


PROMO

 

Komentari