Šest prijedloga za uređenje male funkcionalne kupaonice

Mala kupaonica je naša stambena svakodnevica a za arhitekte i dizajnere veliki izazov. Prostorija mora biti prije svega funkcionalna, ali i zadovoljiti estetske kriterije, što u skučenom prostoru nije nimalo jednostavno. No, naših šest primjera pokazuje kako je to ipak – moguće!

 

Kupaonica, za razliku od drugih prostorija u stanu, uvijek mora sadržavati osnovne elemente, prije svega sanitarije. U ovoj prostoriji funkcionalnost je pravilo broj jedan, no estetika ne smije biti zanemarena. No, ona je na drugom mjestu. Često, ako u opremanju male kupaonice sami idemo u projekt osmišljavanja, zapnemo upravo na tom zadatku da pomirimo estetiku i funkcionalnost. Kako je to uspjelo arhitektima i dizajnerima, pogledajte u nastavku i inspirirajte se!

 

 

Adaptacija kupaonice u garsonijeri od 23 četvorna metra u centru Pariza, od kojih 2,5 m2 zauzima kupaonica. Mini kada zamijenjena je uskom tuš kabinom na koju su stavljena klizna vrata jer klasična vrata zauzimaju dragocjeni prostor. Kupaonica je opremljena u bijelim nijansama uz dodatke crnih akcenata, a prostor iznad školjke iskorišten je za police.

Foto: François Morrier

 

 

Tinejdžerska soba od 9 četvornih metara pregrađena je kako bi imala malu kupaonicu s efektnih kutnim ormarićem u koji je inkorporiran umivaonik. Odijeljenja je kliznim vratima od iverala kako bi se uštedio prostor te uređena u vedrim i dinamičnim tonovima kako bi dizajn prilagodio uzrastu korisnika. Na ovakav način može se kreirati i garderobni prostor, odnosno walk in ormar.

 

Foto: ADC L’ATELIER

 

 

Kupaonica od svega 2 četvorna metra i bez prirodnog svjetla bila je dodatni izazov za uređenje zbog svoga nepravilnog oblika. No, zahvaljujući dizajneru interijera Clémentine Mailhac, mala neobična kupaonica je uspješno adaptirana i odiše velikom dozom stila.

 

Foto: Léandre Chéron
Foto: Léandre Chéron

 

 

Kupaonica od svega 1,70 četvornih metara savršeno je iskorišten prostor. Dodatnu poteškoću u preuređenju predstavljaja je kosina, budući da se radi o stanu u potkrovlju. No, namještaj po mjeri i mala tuš kabina učinili su da mogu stati svi potrebni sadržaji, pa čak i ultra maleni umivaonik.

Foto: Joanna Zielinska/Les Murs ont des Oreilles

 

U mini kupaonicu od 3,5 četvorna metra uspjela se ugurati i perilica koja je prethodno bila u kuhinji. Sada je postavljena u kupaonici, ispod radne plohe na kojoj je umivaonik. Riječ o kupaonici koja odiše elegancijom i ženstvenošću zahvaljujući nježnim ružičastim tonovima, detaljima od bakra te pločicama sa zlatnim premazom,

 

Foto: ADC L’ATELIER
Foto: ADC L’ATELIER

 

 

Kupaonica površine 3,5 četvorna metra u koju je uspjela statiti i perilica rublja te police od masivnog drveta, što je prostoriji dalo toplinu. Prostor za tuširanje odlijeljen je plohom od mutnoga stakla.

Foto: Laurène B.

 

Foto: Laurène B.
Komentari