SAVJETI ARHITEKTICE IVANE NISKOTE: kako uspješno adaptirati kupaonicu inspiriranu japandi stilom

Ivana Niskota, arhitektica, blogerica i zaljubljenica u lijepe interijere donosi priču o uređenju kupaonice s korisnim savjetima koje svakako trebamo uzeti u obzir u osmišljavanju najintimnije prostorije u domu.

 


Kupaonica je kao funkcionalna cjelina najintimniji dio stana. Unutar tlocrta najčešće je smještena uz spavaći trakt i dio je stana rezerviran samo za ukućane. Kao prostor kupaonica je mjesto unutar kojeg se osjećamo opušteno i ugodno u svojoj koži, a da bi bila baš po našoj mjeri trebamo ju dobro isplanirati.

Kupaonica je najteži projektni zadatak u kojem moramo promisliti o svakom njezinom tehničkom aspektu, a želimo i da odgovara našoj estetici. Kojem se stilu okrenuti za inspiraciju vrlo je individualno, a ja ću vam pokazati kako sam uredila svoje dvije kupaonice inspirirane japandi stilom.


SVE O JAPANDIJU

Japandi je najbolje opisati kao spoj skandinavskog funkcionalizma i japanskog rustikalnog minimalizma. Harmonija i osjećaj ugode i mira glavni su atributi ovog stila. Dok razmišljam o projektiranju životnih prostora, a posebno kupaonica, ovaj stil često je na mom popisu želja i inspiracije.

Kupaonica je najintimniji dio stana, jedan od najvažnijih dijelova stana kojeg smatram sinonimom za opuštanje i vrijeme za mene. Ona je posebno zen mjesto u stanu koje za sebe i svoju obitelj projektiram tako da djeluju gotovo hotelski, minimalistički i utilitarno, bez previše detalja i skupljača prašine.  

Na primjeru adaptacije naše dvije kupaonice pokazat ću vam kako postići taj minimalizam.

Foto: Mateja Vrčković 

IZMJERA POSTOJEĆEG STANJA

Kako biste kupaonicu mogli isprojektirati treba vam njezin nacrt.  Prvi korak je mjerenje kupaonice. Izmjeru kupaonice nije teško napraviti –  trebaju vam samo olovka papir i metar. Obavezno izmjerite i pozicije svih instalacija, pozicije vode, odvoda, struje, utičnica, prekidača izvoda rasvjete…

Tlocrt s novim mjerama u mjerilu precrtajte na milimetarski papir kako bi vam nacrt bio točan i u mjerilu.

Foto: Ivana Niskota

SKUPLJANJE INSPIRACIJE

Meni vrlo draga faza projektiranja je potraga za inspiracijom. Bilo da inspiraciju tražite na Pinterestu ili Instagramu pokušajte pronaći više fotografija i uz njih zapisati što vam predstavljaju. Preferirate li više kadu ili tuš iznimno je važno pitanje jer je kada najveći komad sanitarije pa bi nju trebalo prvu smjestiti u tlocrt.

Ako nemate posebnu prostoriju za vešeraj to znači da ćete unutar kupaonice morati naći mjesta i za perilicu rublja. Stil i oblik umivaonika također je dio vašeg programa kojeg trebate odabrati, a kako oblikovati zid s umivaonikom, najbolje će vam pomoći fotke inspiracije.


TLOCRT BUDUĆEG STANJA

Dok projektiram kupaonicu gotovo uvijek ispred sebe imam katalog sa sanitarijama i keramikom. Projektiranje kupaonice mora biti precizno tako da su dimenzije sanitarija (kade, WC-a) već u prvoj fazi projektiranja ucrtane od proizvođača od kojeg planirate kupovati. Credo centar je gotovo uvijek moj partner u uređivanju kupaonice.

U idejnoj fazi uz mene je njihov katalog bilo u fizičkom obliku ili pdf verziji. Ne samo da je u njemu dostupan sav asortiman s cijenama već je i sam katalog s fotkama izvedenih kupaonica od raznih proizvođača keramike i sanitarija često velika inspiracija.

Obratite pozornost kod projektiranja na još nekoliko stavki uređenja…

Foto: Mateja Vrčković 

1. ISKORISTITE PROSTOR MAKSIMALNO

Maksimiziranje prostora ključno je za stvaranje minimalističke kupaonice. Pokušajte odabrati jednostavne sanitarije čistih linija, bilo da se radi o umivaoniku, WC-u ili ormarićima za pohranu. Dobar dizajn povećat će prostor. Razmislite o korištenju okruglog ili ovalnog umivaonika koji stoji na ploči ili ormariću.

Ja sam za obje kupaonice odabrala Globo okrugli umivaonik glaziran u tirkiznoj boji. Jako volim umivaonike u boji jer utječu na cjelokupni dojam kupaonice, a boje koje Globo nudi su sve redom prekrasne. Za moju kombinaciju kupaonice sa sivim Mirage porculanskim pločicama i plavo-zelenim Iris pločicama, umivaonik u zelenoj djelovao mi je kao idealan akcent u prostoru.

U prvoj kupaonici ploču na kojoj stoji umivaonik izradila sam od Mirage pločica koje su zalijepljene na podkonstrukciju izrađenu od knaufa i metalnih nosača. Kako ploča ne bi imala fuge, u Credo centru možete naručiti ploču po mjeri izrađenu od iste vrste keramike. U tom slučaju planirajte narudžbu barem 2 mjeseca prije adaptacije kupaonice kako bi vam ploča po mjeri stigla na vrijeme.

U kupaonici s umivaonikom na ploči, čitav prostor ispod ploče i umivaonika ostaje prazan i tako se kupaonica čini vizualno većom te djeluje minimalistički i ostavlja dojam kul hotelske kupaonice.
U drugoj kupaonici poigrala sam se drvenim dekorom i ormarićem po mjeri. Ploču na kojoj stoji umivaonik pustila sam 2 cm unutar ormarića kako bih postigla efekt vodenog bazena. Ormarić je u toj kupaonici spušten do poda jer je ova kupaonica trebala više prostora za pohranjivanje kozmetike i ručnika.

Ako imate bojler, perilicu i sušilicu rublja unutar kupaonice, ugradite sve elemente u jedan zajednički ormar koji će ujedno biti glavni prostor za pohranu unutar kupaonice.

Foto: Mateja Vrčković 

2. IZBOR MIJEŠALICA

Izbor miješalica izrazito je bitan. U Credu je lagerski asortiman Zucchetti u više linija i obrada. Često biram podžbukne elemente jer su jednostavni za korištenje, zauzimaju minimalno prostora i elegantan su detalj u interijeru kupaonice.

Miješalice dolaze u raznim obradama (crna, zlatna i bakrena), a odabir će ovisiti o tome koju vrstu metalizirane obrade preferirate i koju želite naglasiti u vašoj kupaonici. Obavezno odabrani metal provucite u istoj boji kroz ručkice, kukice ili kvake.


3. DOBRO PLANIRAJTE RASVJETU

Kupaonica je jedna od prostorija koja mora biti jako dobro osvijetljena. Trebalo bi postojati nekoliko gradacija rasvjete. Centralna ugrađena u stropu, alternativna za šminkanje koja pojačava razinu svjetlosti i treća dekorativna uz i oko ogledala.


4. OGLEDALO JE OBAVEZNO

Nemoguće je zamisliti interijer kupaonice bez ogledala. S odabirom ogledala možete manju prostoriju učiniti većom, a s odabirom oblika ili stila ogledala u potpunosti možete promijeniti njezin izgled.


5. KOMBINIRAJTE VIŠE VRSTE PLOČICA

Kod projektiranja kupaonica u odabiru keramike volim se poigrati s kombinacijom više vrsta keramike.
U obje kupaonice koristila sam kao bazu (pod i unutrašnjost tuša) Mirage Norr Gra keramiku u dimenziji 60x60cm koju sam kombinirala s Iris Be In Greensea manjih formata 10x20cm kao akcent na jednom zidu.
Pazite na odabir boja fuga kako bi bile usklađene s tonom keramike.

Foto: Ivana Niskota

6. MOOD MAPA UREĐENJA

Uvijek izradim mood mapu uređenja sa svim odabranim elementima. Ona mi pomaže da sagledam sve boje, uzorke i materijale unutar jednog kolaža i tako napravim korekcije prije kupovine.

 

Kolaž by Ivana Niskota

7. IZRAČUNAJTE TOČNU KOLIČINU KERAMIKE

Jako je bitno znati koliko kvadrata keramike vam treba za uređenje kupaonice. Ako ste dobro izmjerili kupaonicu vjerojatno imate prave mjere. Tlocrtnu površinu keramike odvojite kao jednu stavku s kvadraturom, a zidnu keramiku kao drugu stavku. Na pobrojanu keramiku dodaje se često ekstra kvadratura keramike (obično između 15-20%). U tome će vam najbolje pomoći proizvođač od kojeg kupujete.


8. BUDŽETIRANJE

Budžet je jako bitna stavka u adaptaciji kupaonice i ako prije kretanja u adaptaciju unesete sve planirane troškove u tablicu, puno ćete lakše preživjeti ovu adaptaciju. Dok tražite sanitarije i keramiku uvijek tražite ponude i čuvajte ih da ih možete lako usporediti.

Također, skupit ćete ponude i od izvođača, što je često najveća stavka unutar budžeta.


9. I ADAPTACIJA MOŽE POČETI…

Ako ste pravilno pratili sve navedene korake, sigurna sam da se možete prepustiti i čekati završetak radova.


Ivana Niskota, dekorum.hr

 

 

 

Komentari