NI NA NEBU NI NA ZEMLJI: lebdeći namještaj super je u svakom interijeru, naročito malom

Jedan od trendova u posljednjih nekoliko sezona je svakako i namještaj koji svoje uporište nema u podu, nego u – zidu. Tako se stvara dojam da lebdi u zraku, pa ga dizajneri često zovu lebdeći.

 

 


Teško je ostati ravnodušan na komode, ladičare, tv jedinice, kupaonske ormare, radne stolove i krevete koji nemaju nogice. Ili se one barem ne vide, kao što je u slučaju kreveta. A u svim ostalim slučajevima lebdeći komadi su pričvršćeni za zid, a kako su odignuti od tla, stvara se dojam da lebde u zraku i da nigdje nemaju uporište.

Takav namještaj, osim što je moderan i atraktivan, ima poseban šarm ali i brojne druge benefite u svakom interijeru. U nastavku pogledajte ideje, od kojih je dobar dio iz projekata studija Mirjane Mikulec, te saznajte nekoliko korisnih savjeta i informacija.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kada se susretnemo s ovakvim namještajem, nakon početnog oduševljenja obično dolazi i pitanje: hoće li ovakav namještaj pasti na pod? Razloga za brigu nema ako je sve postavljeno kako treba. Jer, na zidove načelno možemo postaviti što god želimo – sjetite se samo gornjih ormarića u kuhinjama. No, potrebno je ipak provjeriti je li riječ o dobro napravljenom zidu te o kakvom tipu zida je riječ – žbuci, opeci, drvu, betonu, gipsanim pločama… te osigurati vijke koje ćete birati prema težini namještaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

No, oprez je potreban jer primjerice zid od gipsanih ploča poznatijih kao knauf je potrebno ojačati za neke teže komade namještaja. Svakako se prije trebate posavjetovati s majstorima kao i prodavačima u trgovinama namještaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Lebdeći namještaj idealan je saveznik u moderno uređenim interijerima te onima koji nemaju puno kvadrata. Male površine vole namještaj koji ne dodiruje tlo jer se tako stvara dojam pročišćenosti i iluzije prostornosti. Komoda pričvršćena na zid stvara potpuno drugi dojam od one koja je spuštena na pod.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Iznimka kada je lebdeći namještaj u pitanju jest krevet – za njega je ipak odviše riskantno da bude samo učvršćen u zid pa su uglavnom svi modeli opremljeni i nogicama koje se ne vide budući da su pomaknute daleko od rubnih stranica.

Foto: Dyllan Catelan Italia
Komentari