Efektne dekoracije: dajte svojim zidovima karakter i razigranost

Ukrašavanje zidova gotovo je uvijek pitanje ukusa. Što se sviđa vama, ne mora se svidjeti i nekom drugom – zato je pri dekoriranju važno voditi se prvenstveno svojim i ukusom svojih ukućana.

 

Napokon, detalji, pa tako i oni kojim ukrašavate zidove, najbolji su indikator stila i ukusa i govore o vama više od bilo kojeg komada namještaja. Neovisno o vašem ukusu, donosimo šest ideja  kako ukrasiti prazan zid u bilo kojoj prostoriji, od kuhinje i blagovaonice pa do dnevnog boravka, radnog kutka ili pak spavaće sobe.

 

Foto: El Mueble

Umjetnine, okviri i plakati

Kombiniranje više različitih uokvirenih slika ili fotografija ostavlja snažan dojam u bilo kojoj prostoriji i daju joj karakter. Neovisno otome namjeravate li grupirati tek nekoliko fotografija ili pak posvetiti cijeli zid – ili prostoriju – svojoj kolekciji, pripazite na simetriju, ravnotežu i sklad boja ili motiva.

 

Foto: El Mueble

 

Tapete i murali

Ovaj način ukrašavanja zidova donedavno je smatran rudimentarnim, no u posljednje se vrijeme vraća u interijere. Ipak, danas najčešće krase tek jedan zid, no svojim zanimljivim i maštovitim motivima daju prostoru sasvim drugačiju atmosferu i cjelokupni dojam. Ne znate li kako ukrasiti zid u bilo kojoj prostoriji – pa čak i kupaonici jer danas dolaze i u vodootpornoj varijanti – pokušajte sa zidnim tapetama.

 

Foto: El Mueble

 

Ukrasni tanjuri

Danas su ukrasni tanjuri opet u modi, i to u posve novom ruhu. U trendu su tanjuri samo pobojani u jednu boju (primjerice, tanjur u crvenoj, zelenoj, tirkiznoj), a kada je riječ o motivima – “in” su oni sa životinnjama (papige, sove…), tropske džungle, apstraktni, poigravanje simbolima, geometrijskim oblicima, inicijalima….

Naravno, dio proizvodnje odlazi i na retro komade, s reljefno obrađenim rubovima i pozlatom koji savršeno komuniciraju s modernim interijerima, shabby chicom i minimalizmom. Dakle, danas je izbor tanjura toliko bogat, da ćete naći komade koji izvrsno odgovaraju bilo kojem stilu uređenja. Najbolje dolaze do izražaja kada ih je više, a izvrsno se uklapaju sa slikama na zidovima te uokvirenim fotografijama. Načelno ih se stavlja u dnevnu zonu, ali izvrsno se snalaze i u hodnicima, pa i spavaćim sobama. Oni danas definitivno nisu više dekor rezerviran za kuhinje!

 

 

Foto: El Mueble

 

Retro štih

Uokvirene starinske reklame i natpisi na drvenoj i metalnoj podlozi, baš kako su izgledale nekoć pravi je povratak u neka dobra stara vremena. Idealne su za interijere inspirirane industrijskim dizajnom, ali i za muške stanove, kao i muške sobe.