5 PRAVILA POZNATOG DIZAJNERA: kako spojiti blagovaonski stol s pravim stolicama

U opremanju ste blagovaonice ili se tek spremate na njezin novi izgled? Poznati australski dizajner interijera Chris Caroll donosi savjete koji će vam pomoći da dobro kombinirate stol i stolice!

 


Uređenje blagovaonice temelji se na odabiru osnovnih elemenata – blagovaonskog stola i stolica. Tek kasnije na red dolaze tepih, komoda, rasvjeta i neke dekoracije. Stoga je prva i najteža dilema: kako kombinirati stol i stolice i je li potrebno da su oni iz istoga kompleta.

Poznati australski dizajner interijera Chris Caroll smatra kako bi blagovaonski stol i stolice trebali biti sestre, a ne blizanke. U nastavku donosimo njegovih pet savjeta kako izbjeći to potpuno podudaranje stolica i stola te kako izabrati prave modele!

Foto: TLC interiors

No, prije odabira pravih modela, bitno je znati ovo:

* blagovaonski stol neka bude vaša polazna točka u uređenju. Zatim birajte stolce koji će se s njim najbolje slagati. Odredite stol, veličinu i materijal stola i nabavite model koji vam najviše odgovara i onda krenite na stolice.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

1. IZBJEGAVAJTE ‘PAKET ARANŽMANE’

Na prvu nam se čini dobra ideja otići u salon i uzeti komplet u kojem su stol i stolice. To otprilike tumačimo kao manje stresa i izbjegavanje borbe sa svojom neodlučnošću od koje se doista lako dobije glavobolja. Vjerojatno ste to iskusili prilikom kupovine namještaja.

No, ovakav pristup kupovini je, smatra Caroll, stvar prošlost.

“Moderni pristup dizajnu je raditi ono što ja nazivam slalomom stila: uzmite malo od jedne stilske estetike, mrvicu nečeg drugog od druge vibre, i dašak treće teme i miksajte sve zajedno za dobro zaokružen dom. Vjerujte, djeluje. Isto vrijedi i za vašu blagovaonicu. Kupnja blagovaonskog stola i stolica u odgovarajućem kompletu obično daje nezanimljiv izgled i dojam”, ističe.

Foto: TLC interiors

2. STOL I STOLICE OD RAZLIČITIH MATERIJALA

Pored blagovaonskih kompleta, također biste trebali izbjegavati stol i stolice od potpuno istog materijala. Na primjer, hrastov stol za blagovanje s hrastovim stolicama ili metalni stol za blagovanje s metalnim stolicama za blagovanje nije najsretnije rješenje.

Poigrajte se različitim materijalima i uzorcima.

“Ako uskladite materijale, vaša će blagovaonica na kraju izgledati prilično neodoljivo jer će sve izgledati jako povezano, usklađeno. No, nakon nekog vremena počet ćete osjećati kako to guši cijeli prostor. Umjesto toga, nastojte da vaša soba ima vizualne uspone i padove. Znam da zvuči neobično, možda i nelogično, ali je istina. Dok se vaše oko kreće prostorom, želite da ga u jednom trenutku nešto stimulira, a zatim u drugome smiri. To nećete postići ako imate iste materijale i uzorke”, tvrdi dizajner Chris Caroll.

Foto: TLC interiors

PRVA I SPOREDNA ZVIJEZDA: 

Kada birate blagovaonski stol i stolice, neka jedan element bude zvijezda, a drugi sporedni igrač. Kad su od istog materijala, niti jedan ne izgleda posebno kao što bi trebao.

IZNIMKA!

Iznimka od ovog pravila o ‘različitim materijalima’ je ako imate primjerice drveni stol s drvenim stolcima koji su imali neke presvlake. Tkanina u boji ‘razbija’ drvo. Dakle, u tom slučaju je dopušteno! A da nema tkanine na tim stolcima, to bi bio problem….

Foto: Brosa

 


3. I RAZLIČITIH BOJA…

Boja u prostoriji je jako važna za opći dojam i estetiku, a kada slažete stol za blagovanje sa stolcima postaje prilično ključna. Možda ste pomiješali materijale, ali druga stvar koju još trebate učiniti jest pomiješati boje.

“Bilo bi dobro malo se odvojiti od istih boja. Crni stol s blagovaonskim stolicama u boji ugljena dobar je primjer ili hrastov stol s bež stolicama. Ne predlažem da se nužno morate odlučiti za neku intenzivnu ili upečatljivu boju. Bitno je da ne budu podudarne. Zapamtite: sestre, ne blizanke!”, ističe dizajner.

Foto: Temple & Webster

IZNIMKA! 

U nekim slučajevima stol i stolice iste boje i to može funkcionirati (na primjer, u minimalističkom domu skandinavskog ugođaja). No pretpostavit ću da želite da vaš dom djeluje slojevitije, pa se preporučuje promjena boje.

Pored toga, stol i stolice mogu biti slične boje, ali samo ako je u kombinaciji različit materijal.

 

Foto: TLC interiors

4. UKLJUČITE POD U CIJELU PRIČU

Boja vašeg poda još je jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri usklađivanju stola za blagovanje sa stolcima. Najveća pogreška koju ovdje možete napraviti je: pod, stol i stolice vrlo su slične boje.

Ako je to slučaj u vašoj blagovaonici, onda je tepih dobar način da razbijete potencijalnu monotoniju. Dodavanje mekoće u prostor blagovaonice također je odličan način da se smanji osjećaj težine svih tih tvrdih i teških tekstura u mjestu za objedovanje.

Foto: Metricon

 


“Na tvrde podove kao što je drvo, obično nikada ne postavljam drveni stol iste boje. Ili biram drugi materijal (stakleni stol, metalni stol ili mramorni stol), ili drvo koje je puno svjetlije ili tamnije”, otkriva dizajner.

A ako već imate blagovaonski stol slične boje kao što je vaš pod, imate šanse sa stolicama popraviti stvar: nabavite ih u drugoj boji i neke druge teksture.

Foto: Jessi Eve

5. PROVJERITE VELIČINU STOLA U ODNOSU NA VISINU STOLCA

Iako ih dizajner ne preporučuje, postoji jedna dobra stvar kod kupovine stola i stolica u istom kompletu: visina stolaca će biti ispravna. Jednostavno možete biti sigurni da će u smislu dimenzija i proporcija sve funkcionirati.

Stoga je bitno kad nabavite blagovaonski stol ili se odlučite za neki model, da u potragu za stolicama idete s podacima o njegovoj veličini i da prema tome birate stolice.

Foto: TLC interiors

“Vidio sam mnogo primjera blagovaonskih stolica čiji su nasloni toliko niski da skliznu točno ispod blagovaonskog stola kad se sve složi. A to ne izgleda nimalo dobro. Da biste to izbjegli, svakako provjerite visinu stolaca kada ih želite kupiti. Želite da vaše stolice budu najmanje 10 cm više od ploče stola”, savjetuje Caroll.

Također, pazite da širina stolice odgovara veličini stola. Podijelite li ukupnu duljinu svog stola sa širinom stolice koju želite kupiti, to će vam pokazati koliko stolica stane na jednu stranu.

Želite li ostaviti 10-20 cm između stolaca, uračunajte i to u jednadžbu. Isto tako, imajte na umu da neke ploče stola mogu biti široke, na primjer, 150 cm, ali udaljenost između nogu stola ispod može biti manja ako su noge umetnute u stol.

Foto: Dulux

 

Komentari