Stolice

Osim izgleda i atraktivnosti stolica, važno je i da su udobne, ergonomski oblikovane te da se svakako uzme u obzir način čišćenje/održavanje. Današnje tržište nudi čitav niz najrazličitijih proizvoda – stolice sa ili bez naslona za leđa i ruke, uže i više ili šire i manje stolice, drvene, plastične ili metalne

U manjim blagovaonicama veće stolice s visokim i širim naslonima zagušit će prostor, dok će u onima veće kvadrature malene stolice djelovati mizerno, narušavajući eleganciju i dojam cjelokupne prostorije. Za manje blagovaonice ne preporučam niti stolice s naslonima za ruke.

04

Stolice bez naslona za ruke djeluju manje formalno od svojih rođaka čiji su nasloni ponekad najurešeniji i najdojmljiviji dio stolice. Zato šire stolice s većim naslonima i impresivnim naslonima za ruke preporučam za luksuzne, veće blagovaonice u kojima će njihova ljepota najviše doći do izražaja. Stolice s izvanstandardno visokim naslonima najbolje je smjestiti uz stolove što je moguće jednostavnijih linija, od istog materijala stolne plohe kao što je i materijal stolice. Vrlo visoke naslone preporučam samo za prostorije s višim stropovima (iznad 3 m).
Pri odabiru stolica, dobro je imati na umu materijale stola – primjerice, uz stol koji ima metalnu bazu/nožice, nije loše razmisliti i o metalnim stolicama. Ako uz drveni stol želite postaviti tapecirane stolice, tada nastojte uskladiti tekstil stolice (vrsta materijala, boja i dezeni) s ostatkom tekstila u prostoru.
Za stolice je dobro da se uklapaju u neki osnovni stil uređenja – za klasične prostore tu je čitava paleta različitih povijesnih klasičnih stilova, stoga savjetujem obavezno prethodno savjetovanje sa stručnjacima.

Plastične stolice, bilo prozirne ili obojene, bez obzira na njihove linije, ne moraju se nužno smještati samo u suvremeno uređene blagovaonice – one će izvrsno pristajati i uz klasičan masivan drveni stol oblika specifičnog za neko od povijesnog stilskog razdoblja. Kako su lagane, mogu se lako po potrebi premiještati i u druge dijelove stana.
Za vrlo male prostore preporučam stolice na rasklapanje (drvene ili metalne, presvučene kožom), kao i manje stolice bez naslona koje se, kada se ne koriste, mogu bez problema smjestiti ispod stola.

Stolice i stol moraju omogućiti nesmetano i udobno sjedenje – neka prostor između stola i gornjeg dijela stolice na kojem se sjedi bude cca 30 cm.
Ako u blagovaonicu želite smjestiti pravokutan stol, a nemate dovoljno mjesta za stolice, predlažem gotove, atraktivne klupe s naslonima prislonjenim na stražnji zid.

 

Komentari