Opremanje blagovaonice prvi koraci

Blagovaonica je dio doma zaduženog za okupljanje obitelji i prijatelja, usko povezanog s ugodnim trenucima koje provodimo s najužim krugom nama bliskih osoba kojima želimo izraziti dobrodošlicu i počastiti ih nezaboravnim gestama i toplinom našeg gostoprimstva.

U svakoj blagovaonici najvažniji je sljedeći namještaj: stol i stolice te dodatni namještaj (npr. zatvorena komoda, police). Na takvu bazu namještaja i određivanje adekvatne rasvjete, kasnije se mogu dodavati, sukladno uočenim funkcionalnim i estetskim potrebama, i ostali elementi (tepih, dodatni stolić za odlaganje predmeta, dekorativni elementi poput slika, svijećnjaka, i sl.).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kao dobar orijentir u razmatranju buduće blagovaonice predlažem da ponovno krenete od nekoliko pitanja koja imaju za cilj ukloniti eventualne početne greške te olakšati dizajniranje prostora upravo po vašoj mjeri.

  • Je li blagovaonica dijelom kuhinje ili je odvojena prostorija? Ako je smještena u kuhinju (a vrlo često će se taj prostor nastavljati i na sam dnevni boravak!) vodite računa da bude stilski ujednačena s ostatkom prostora!
  • Koliko je točno velika blagovaonica? Prije bilo koje kupovine namještaja obavezno precizno izmjerite prostor koji će se koristiti za blagovanje, naročito ako je dijelom kuhinje i/ili dnevnog boravka. Pri tom uzmite u obzir i dodatni prostor koji će biti potreban za nesputano kretanje i sjedenje.
  • Koliko osoba će je svakodnevno koristiti za sve obroke? Ako se neka obitelj s manje članova okuplja samo oko zajedničkog doručka, stol većih dimenzija neće biti potreban, već je u tom slučaju bolje razmisliti o praktičnom, laganom stoliću za doručak. Alternativno, dobro će poslužiti i stolić koji se montira na zid te diže ili spušta po potrebi.
  • Volite li često pozivati goste i uživati u zajedničkim velikim druženjima? U tom slučaju trebat će veći stol, a naročito praktičnim rješenjem pokazat će se stolovi s mogućnošću rastezanja/ugrađenim dodacima koji se po potrebi dižu ili spuštaju, smanjujući ili povećavajući plohu stola.
  • Želite li da blagovaonica služi i za druge aktivnosti osim zajedničkog blagovanja obiteljskih obroka, primjerice za učenje ili bavljenje kakvim hobijem? U tom slučaju uz stol valja predvidjeti komodu u koju će se lako moći pospremiti svi predmeti koji će smetati za vrijeme blagovanja.
  • Naposljetku, razmislite o tome koliko novaca želite uložiti u novu blagovaonicu, napravite popis namještaja, uz obavezno vođenje troškovnika.

Nakon što ste dobro razmislili o vašim odgovorima na ova pitanja, krenite dalje na planiranje i razmještaj blagovaonice.

Komentari