Blagovaonica u dnevnom boravku: moderan i ugodan kutak od 8 kvadrata

Blagovaonica je dio dnevnog boravka i na nju u prostoriji otpada oko 8 kvadrata. Dizajnerica je odabrala okrugli stol i tapecirani stolice, a kako bi se iskoristio prostor za dodatnu pohranu, napravljeni su i ormari po mjeri.

 


 

U stanu u samom centru grada Zagreba studio Mirjane Mikulec uredio je blagovaonicu. Uređenje nije obuhvaćalo veće radove – podne obloge su bile u odličnom stanju i njih je vlasnik odlučio zadržati. No, zato su osvježeni zidovi te u uređenje uključen, pored osnovnog namještaja, i jedan stolarski element.

Prvi korak u osmišljavanju prostora u kojem je blagovaonica bila je izrada tlocrtnog rješenja. Dnevni boravak ima ukupno 32 kvadrata, a na blagovaonicu otpada osam do devet kvadrata. Bilo je potrebno prilagoditi se postojećem stanju – kutnoj garnituri, izvodima za TV i otvorima za vrata u hodnik, spavaću sobu i kuhinju.  Jedina funkcionalna pozicija za blagovaonicu je kut lijevo od ulaza.

Screenshot InDizajn

Nakon što je bilo prihvaćeno tlocrtno rješenje, krenulo se na izradu vizualizacije, a zatim i naručivanje namještaja – stola, stolica, tepiha i naravno, detalja. Sve to Mirjana Mikulec je pronašla u Meblo Tradeu.

U međuvremenu su stolari završili sa stolarskim stavkama – na zid je smješten ormar. Uz to što je vizualno lijepo naglasio prostoriju, služi i kao prostor za odlaganje posuđa i sitnica koje je zgodno imati u blizini blagovaonskog stola.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

“Na ugradbenom ormaru kombinirali smo otvorene i zatvorene elemente za maksimalnu funkcionalnost, kao i 3 neutralne boje, koje u kombinaciji s profilacijama unose dinamiku. Uz to, u ormar ćemo smjestiti i aparat za kavu kako bi uvijek bio nadohvat ruke. Prema potrebi se može skriti iza fronti, no s obzirom na lijep dizajn, jednako dobro će izgledati i kada je ormar otvoren”, ističe dizajnerica.

A onda su u prostor smješteni i najvažniji elementi – stol i stolice.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

“Blagovaonica je tako poprimila i konačni izgled, Iako ima svega nekoliko kvadrata, stvorili smo lijepu, funkcionalnu i elegantnu blagovaonicu. Zbog pozicije na kojoj je smještena, birali smo okrugli stol kako ne bismo zatvarali prolaz, a isti oblik prati i tepih koji unosi malo boje. Stol sa zanimljivim postoljem osigurava dozu suvremenosti, a praktičan je i jer se prema potrebi može pretvoriti u stol za 6 do 8 osoba. Nogice stolaca naglašavaju dizajn i boju stola, a njihova bogata tekstura unosi toplinu i dozu luksuza u uređenje”, zaključuje dizajnerica.

Komentari