Blagovaonice koje odišu modernom elegancijom. Nudimo pet ideja studija Mirjana Mikulec

Elegancija i profinjena raskoš, ali na moderan način, je ono što se traži u uređenju interijera, pa tako i blagovaonicama. Odabrali smo pet projekata studija Mirjana Mikulec interijeri na kojima ćemo vam pokazati kako to možete ostvariti i u svojoj blagovaonici

 

 

Noviji trendovi donijeli su eleganciju i raskoš ne samo u dnevne boravke i spavaće sobe, nego i kuhinje i blagovaonice. Iako je riječ o dijelovima interijera gdje je funkcionalnost iznimno bitna zbog frekventnosti i same namjene prostora, elegancija je itekako moguća u njemu. Iako vam se sviđa ovaj stil i željeli biste ga i u blagovaonici, vjerojatno ćete se naći u dvojbi zbog održavanja.

Najveći problem svakako predstavljaju stolice i stol. Dvojba se može riješiti ako imate koji dodatni kvadrat u prostoru kuhinje te kreirati šank koji će, između ostaloga, izvrsno poslužiti za brze obroke poput doručka. Tako će blagovanje biti manje izloženo prljanju.

Sad kada ste riješili osnovnu prepreku, saznajte u nastavku na koji način možete postići blagovaonicu u ovom stilu. Nudimo vam pet primjera blagovaonica studija Mirjana Mikulec interijeri koji će vam biti nadahnuće.

 

 

1. TAPECIRANE STOLICE

Zaštitni znak elegancije i klasike jesu stolice presvučene bogatim i mekim materijalima, prije svega baršunom, koji nude ugodu i udobnost, ali rješenje postoji u kvalitetnim tkaninama određenih nijansi. Ako je riječ o interijeru u kojem je puno članova ili u njemu žive i djeca, svakako treba izbjegavati svjetlije nijanse. Siva, zagasito narančasta, tamnoplava ili tamnozelena bit će pravi pogodak. To su trenutno „in“ boje u interijerima, tako da ćete njihovim odabirom postići i veću atraktivnost.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

 

Svakako razmislite i o nježnim pastelnim tonovima, prije svega ružičastoj. Sve ove nijanse, kao i sam baršun ili neka njegova imitacija donijet će i toplu, umirujuću atmosferu, potrebnu u ovom dijelu interijera.

Baršun će također dati i dozu raskoši i glamura, koji se traže u ovakvim blagovaonicama.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

 

 

2. BARŠUN, MRAMOR I ZLATO

Pored spomenutog baršuna, za unošenje dojma profinjenosti i luksuza, jaki saveznici, kada je riječ o materijalima, bit će mramor i metal, prije svega onaj sa zlatnim ili bakrenim premazom. Mramorna ploča na blagovaonskom stolu istovremeno je i vrlo praktična i otporna, naročito ako odaberete materijal koji je imitacija mramora. U kombinaciji s naglašenim i modernim nogama od trendi tamnog metala, stol će u potpunosti privlačiti pažnju, ali i osigurati željeni dojam.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

Birajte oblik stola koji vam se sviđa i koji se uklapa u veličinu prostorije. Imati mali stol u velikoj blagovaonici nije dobra preporuka, za razliku od one u kojoj nedostaje kvadrata. Tu je idealan stol u obliku kvadrata ili kruga koji ne zauzima puno prostora. Isto tako, moći ćete ovakav koncept elegantne blagovaonice napraviti na šanku ili kuhinjskom otoku, koristeći iste materijale i uzorke.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

3. VISILICE

Rasvjeta je važan segment uređenja svakog prostora, a u elegantnim blagovaonicama poželjan je model raskošnog lustera ili visilica. Materijali koji se traže su metal s crnim ili zlatnim premazom, kugle, kristal i staklo.

Neka visilice budu upečatljive, ali neka svojim izgledom ili dimenzijama ne zasjene potpuno stol i stolice. Također, dužina visilica vrlo je važna – kada je iznad stola ili kuhinjskog otoka, preporučena udaljenost od dna lampe do površine stola ili otoka je od 70 cm do 85 cm. Pritom imajte u vidu i veličinu – manja visilica može biti i duža, dok bi ona većih dimenzija trebala biti na većoj udaljenosti.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

 

4. ŠTUKATURE

Ukrasne lajsne odnosno štukature su gotovo “must have” svake blagovaonice inspirirane modernom elegancijom. To je jedan od najvećih trendova koji su se pojavili unatrag dvije godine, s dolaskom klasike i elegancije u interijere.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

Osim na stropove, štukature se mogu staviti i na zidove i najčešće se nalaze upravo na spojevima stropa i zida odnosno zida i poda. Naročito su efektne na stropu i kosinama u potkrovlju, pa ako imate stan na posljednjoj etaži i s kosim krovom, svakako razmislite o ovoj ideji i poigrajte se!

Drugi prijedlog je da unutar štukatura, koje bi trebale biti iste boje kao i ostatak zida, stavite tapete ili uokvirene umjetničke slike.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

 

5. ZAVJESE

U blagovaonici nadahnutoj elegancijom i modernom klasikom, zavjese su obavezne. Bez njih se ne bi mogao postići željeni dojam. Idealno bi bilo kada bi osim “osnovnih” zavjesa, prostor imao i nadzavjese od nekog težeg, gustog materijala, koji bi definirali ovaj dio prostorije.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ
Komentari