SVE SAMO NE OBIČNE BILJKE: obogatite svoj dom čudesnim marimo lopticama

Biljkoljubaca je sve više među nama, a traže se nove ili manje poznate vrste koje osvajaju svojim neobičnim, pa i egzotičnim oblikom. Pronašli smo genijalne zelene loptice marimo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim

 

 

 

Svi koji volimo zelenilo neprestano smo potrazi za neobičnim vrstama sukulenata, mini monsterama ili pak zračnim biljkama tilandsijama. One oduševljavaju svojim izgledom ali su nam i izazov za uzgoj. Na Instagram profilu @sacredelements pronašli smo jedan divan primjerak vodene biljke marimo koja će vas oduševiti svojim istovremeno jednostavnim i neobičnim izgledom. U svakom slučaju, vaš će životni prostor s njima dobiti na osobnosti.

 

Foto: @sacredelements/Instagram

Riječ je o marimo lopticama  (Aegagropila linnaei) koje, da bi uspijevale, moraju biti potpuno uronjene u vodu. Na prvi pogled marimo kuglice izgledaju kao mahovina, no ustvari su alge. Ili preciznije – morske alge čvrsto zapetljane u kugle! No, to je, pored oblika, samo jedna od osobitosti ove predivne biljne vrste.

Foto: @sacredelements/Instagram

Marimo dolaze iz jezera u Škotskoj, Irskoj i Estoniji i nacionalno su blago u Japanu. Prema japanskoj legendi, marimo loptice su nastale kada je dvoje ljubavnika, kojima je bilo zabranjeno biti zajedno, skočili u vodu i utopili se. Tada su njihova srca postala prvi marimo! Zbog ove lijepe priče marimo se često poklanja drugima kao znak ljubavi i predanosti.

 

Foto: @sacredelements/Instagram

Marimo loptice rastu vrlo polako i iznimno su dugovječne (čak do 200 godina!) te nisu zahtjevne za uzgoj, a iznimno su lijepe u kombinaciji s drugim biljem, kamenčićima, pijeskom, školjkama i u akvarijima. Što im je sve potrebno da biste uživali u njima godinama i godinama, saznajte u nastavku.

 

Foto: Boom Couture Floral

TAJNE UZGOJA MARIMO LOPTICA:

 

1. Držite ih podalje od direktnog sunca, ali na osvjetljenom mjestu. Primjerice, na sjevernoj strani doma gdje će dobiti puno svjetla, a zapravo neće biti izložene jakom suncu. Ako dobiju previše svjetla, razvit će smeđe mrlje. Kada ih želite oporaviti od mrlja, dodajte prstohvat morske soli u vodu.

2. Obavezno moraju biti u vodi koju ćete mijenjati svakih 7 do 10 dana.

Foto: @sacredelements/Instagram

3. Kada mijenjate vodu, nježno ih vadite rukom iz tegle ili akvarija. Zatim ih blago  stiskajte dok se ukloni vlaga te lagano kolutajte po dlanu kako bi se preoblikovale u lijepe pune kuglice.

Vazu ili akvarij isperite vrućom pa hladnom vodom, ali bez dodavanja detergenta. Ako je iznutra sloj koji treba skinuti, poslužite se četkicom ili ručnikom.

Zatim napunite vazu hladnom vodom iz slavine i dodajte nekoliko kockica leda. Stavite marimo loptice u novu vodu i vratite ih na njihovo staro mjesto.

4. Vazu također možete vrtložiti ili okretati svako toliko da biste im pružili priliku da se okreću i zadrže lijep kuglasti oblik.

Foto: Layelkws

5. Također, možete dodati malo gazirane vode u vazu (1/4 od ukupne tekućine). Dodatni unos CO2 daje im poticaj za uspješnu fotosintezu.

 

 

 

 

 

Komentari