Najpoželjniji stil uređenja: evo kako postići klasiku u interijeru, ali na moderan način

Klasika je stil uređenja o kojem se trenutno najviše priča i koji većina onih koji planiraju makeover želi imati u svome domu. Tajna je prije svega u klasičnom elegantnom namještaju i detaljima koji imaju moderni štih. Kako bismo vam pomogli u odabiru takvih komada, pravih materijala i uzoraka, zavirili smo u ponudu salona Meblo Trade

 

 

Dizajneri i arhitekti bez previše premišljanja potvrdit će vam kako je klasični stil uređenja trenutno najtraženiji. Svi žele imati komade koji ih podsjećaju na raskošne starograđanske salone, nude dašak pariških salona i hotelskih apartmana. Zadivljuje činjenica da je klasika našla pristalice u svim generacijama i među ljubiteljima različitih stilova. Tako skandinavski i minimalistički interijeri, baš kao i shabby i rustikalni rado koketiraju s klasikom, čime ustvari obogaćuju dominantan stil uređenja prisutan u prostoru i daju mu slojevitost i zanimljivost.

Primjerice, klasika u interijerima zasnovanima na neutralnoj paleti boja, kao što je to slučaj u skandi i minimalističkom dizajnu, daje životnost i toplinu. Kako možete kombinirati klasiku s ovim i drugim stilovima te postići ravnotežu u prostoru i koji komadi namještaja, detalji, materijali i teksture su idealni za opremanje doma u ovom sve popularnijem stilu, saznajte u nastavku. Nudimo vam inspiraciju iz ponude tvrtke Meblo Trade.

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

 

ELEGANTNI MRAMOR

Jedan od razloga zašto volimo klasiku, naročito onu koja donosi komade inspirirane klasicizmom, secesijom ili art decoom su elegancija i profinjenost. A one su dobrodošle u svaki interijer, bez obzira na stil uređenja. Želja i potreba za funkcionalizmom u našim skučenim životnim prostorima rezultirala je naime manjim komadima namještaja i detalja reduciranih oblika, neupadljivim bojama, materijalima i teksturama. Ovo inzistiranje na praktičnosti i jednostavnosti često nažalost izgura eleganciju i profinjenost, kao i ugodu iz interijera.

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

 

Materijalima poput mramora možete sve to vratiti u svoja četiri zida, i to u baš svaku prostoriju. Razmislite o kuhinjskim ormarićima, garderobnim ormarima, komodi, polici za knjige od pravog ili uzorka mramora. Ili pak tepihu… Blagovaonski ili klub stolići mogu imati i plohe od pravoga mramora što donosi prirodnost. Umjereni sjaj i suptilni uzorak ovog elegantnog materijala upakirani su u suvremeni dizajn što rezultira balansom te neće djelovati napadno ili previše uočljivo. Ali će svakako biti primijećeni!

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

 

ZLATNI SJAJ

Mramor možete kombinirati s različitim materijalima koji vam možda nikada ne bi prvi pali na pamet. Primjerice, drvo. Ako se odlučite za drvo, unijet ćete toplinu i prirodni štih u prostor, a ako želite još više naglasiti klasični stil u interijeru, onda je rješenje u metalu sa zlatnim ili srebrnim premazima. To će donijeti ne samo eleganciju, nego i dašak luksuza. Minimalistički dizajnirani blagovaonski stolovi, konzolni stolovi i klub stolići ravnih ili zaobljenih linija s metalnom konstrukcijom na kojoj je mramorna ploča postali su veliki hit u interijerima. Izgledaju tako chic, zar ne? Imajte na umu da će osvježiti i oplemeniti i najbeživotniji prostor.

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

 

TAPECIRANO: UDOBNO I RASKOŠNO

Blagovaonice su povratkom modernizirane klasike doživjele veliku promjenu. Obične drvene stolice i stolovi suzdržanog dizajna dobili su otmjeniju verziju. Stolovi su se zaodjenuli u mramor i metal, a stolice u bogati, debeli i meki baršun, brušenu kožu ili neki sličan materijal. Tapecirani namještaj – stolice, taburei, naslonjači, klupe i sofe pozivaju na opuštanje i hedonizam te već na prvu djeluju udobno. Baš kao što je to slučaj s hotelskim sobama, čije uređenje se najčešće naslanja na klasični stil. Inspiracija hotelskim sobama vratila je i zavjese od baršuna, satena ili nekog materijala guste teksture u interijere, debele meke tepihe, kićene lustere i lampe s velikim sjenilima.

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

 

BARŠUN I NJEGOVE VARIJACIJE

Često postoji bojazan da će bogati materijali i sjajne površine rezultirati neskladom. U kombinaciji s drugim stilovima svakako će unijeti ravnotežu ili dobrodošao kontrast atraktivne kompozicije, a ako je klasika ono što dominira, strah od napadnih uzoraka ili boja je neopravdan. Također, kombinacija materijala – metala, drveta, plastike, mramora, stakla, baršuna, kože… itekako dobro funkcionira zajedno.

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

Poželjne su tamnije boje poput tamno zelene, smeđe ili plave, njihovih tonova, ali i pastelnih nijansi, naročito ružičaste. Bordo crvena je također vrlo zastupljena, kao i tirkizna. No, boja će ovisiti o ostatku prostora kao i vašem ukusu. Ponekad je sofa ili neki sjedeći element nadahnut klasikom i u nekoj upečatljivoj boji baš ono što treba neutralnoj pozadini.

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

 

KAO U HOTELU

Trend tapeciranog namještaja prisutan je i u spavaćoj sobi. Ako želite unijeti klasiku u najprivatniju prostoriju u domu, razmislite svakako o krevetu čija je konstrukcija odnosno ležište presvučeno mekim, bogatim materijalom te da obavezno ima uzglavlje. Bio bi dobro da uzglavlje bude također presvučeno materijalom bogatog volumena i teksture. Dekorativnim detaljima poput tapeta, štukatura i ogledala naglasit ćete ovaj dio spavaonice i unijeti još malo više željene klasike u prostoriju. Dodajte zavjese od nekog bogatog materijala i osjećat ćete se ugodno i opušteno kao u hotelu!

 

Foto: Calligaris / Meblo Trade

 

PROMO

Komentari