KAKAV DIVAN KVART: šarene fasade inspirirane Lego kockama uljepšavaju život stanarima

Vjerojatno niti za jedan drugi kvart u Kijevu ne vlada takav interes. Svi žele stanovati u ovom dijelu glavnog grada Ukrajine i to prije svega zbog prvog, ali vrlo bitno dojma: šarenih fasada koje doista unose vedrinu i optimizam u džunglu na asfaltu

 

 

 

U moru istih ili vrlo sličnih betonskih sivih zdanja teško je ne primjetiti one koje pršte koloritom pa se na prvi mah čine kao utopija. No, riječ je o, iako prilično udljenom od nas, vrlo stvarnom kvartu. Comfort Town ili prevedno Udoban grad, čiji projekt potpisuje studio Archimatika nalazi se u Kijevu i prostire na površini od 40 hektara te se sastoji od 180 zgrada s oko 8500 stanova.

 

Foto: Andrej Avdeenko / Archimatika

Kompleks je primarno stambenog karaktera, ali u svome sklopu ima brojne druge sadržaje poput dućana, kafića, restorana, uredskih prostora, mini shopping centra, teretane, sportskih objekata, od kojih je dobar dio na otvorenom. Cijeli Comfort Town isprepleten je zelenim površinama – stazama, parkovima i travnjacima.

Foto: Andrej Avdeenko / Archimatika

Arhitektima je pošlo za rukom da sačuvaju većinu postojećih zelenih površina unutar i oko stambenog kompleksa te da obnove stare strukure poput vodenih fontana i malih skulptura.

Gradnja kvarta nadahnutog LEGO kockama bila je veliko i dobrodošlo iznenađenje Kijevljanima jer je ovo mjesto nekoć bila industrijska zona. Kvart koji djeluje poput grada u gradu izgrađen je s ciljem da se revitalizira taj dio i stvori ‘Vaš mali djelić Europe u Kijevu’, kako stoji u brošuri o prodaji nekretnina u njemu. Njegovi stanovnici su mahom mlade obitelji koje ovako imaju sve potrebno za kvalitetan gradski život u svome kvartu.

Foto: Andrej Avdeenko / Archimatika

Stanovi i uređena dvorišta ovog veselog i dinamičnog ‘LEGO grada’ osmišljena su tako da budu kulturno bliži Europi nego sovjetskoj baštini Ukrajine, te je ovaj šareni koncept i odgovor na sive socijalističke zgrade građene 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

 

Foto: Andrej Avdeenko / Archimatika

 

Cilj studija Archimatica ovim projektom bio je također i stvaranje stambenog bloka koji će se prodavati čak i u vrijeme krize po optimalnoj cijeni nudeći atraktivan okoliš za buduće stanovnike. Zbog ograničenog proračuna, dizajn uključuje jednostavne geometrijske oblike i ravne fasade, isključujući balkone i ostale ukrasne elemente.

Foto: Andrej Avdeenko / Archimatika

U kratko vrijeme postojanja Comfort Town postao je najuspješnije stambeno i poslovno dobro u Ukrajini, o čemu svjedoči podatak od 200 prodavanih apartmana mjesečno.

Foto: Andrej Avdeenko / Archimatika

 

Komentari