7 TRENDOVA U DNEVNOM BORAVKU: učinite omiljenu prostoriju ‘it’ mjestom u domu

U opremanje doma uvijek uključite trendove, bez obzira u kojem smjeru želite da ide uređenje. Naročito je to bitno u dnevnim boravcima u kojima najradije provodimo svoje slobodno vrijeme, družimo se s obitelji i prijateljima. Saznajte u nastavku koji su trendovi u uređenju ove prostorije!

 

 

Godišnja doba proljeće i ljeto idealni su za promjene u interijeru, a mnogi se baš u tim mjesecima odlučuju na preseljenje u novi dom ili pak adaptaciju postojećeg. Najviše pažnje obično poklanjamo socijalnoj zoni u stanu, naročito dnevnom boravku. Ovo je prostor u kojem provodimo većinu slobodnog vremena, družimo se s obitelji, ugošćavamo drage ljude i stoga želimo da se u njemu osjećamo ugodno i toplo, ali i da prostor bude atraktivan i da nas najbolje predstavlja. U dnevnim boravcimam kada je uređenje u pitanju, jednostavno želimo dati najbolje od sebe!

U uređenju ovog najbitnijeg dijela doma bitno je osloniti se i na trendove. Bez obzira na stil uređenja, uvijek je dobro u uređenje uključiti i najnovije tendencije u svijetu interijera. Trendovi čine svaki prostor privlačnijim i suvremenijim, a to je itekako bitno za dojam o nekom interijeru!

U suradnji s Meblo Tradeom donosimo vam nekoliko trendova koji će vladati u idućim sezonama!

TROSJED CLOUD, FEYDOM, 4.874,25 kn / FOTO: MEBLO TRADE

 


 

1. ELEGANTNI MINIMALIZAM

Moderni dnevni boravci opet su zavoljeli klasiku, art deco, luksuz i eleganciju. Ali na novi, moderniji način. Klasika i luksuz, ovisno o vašim željama i senzibilitetu, može biti više ili manje prisutna u prostoru. Bitno je samo vješto je dozirati i nikada ne pretjerati s njom kako ne biste stvorili dojam da ste u dnevnom boravku iz nekih prošlih stoljeća. Dnevni boravak mora ipak odisati suvremenošću!

 

Kutna garnitura Piave, Bellus, 13.025,25 kn / Foto: Meblo Trade

Stoga, klasiku kombinirajte sa svojim omiljenim stilom, pa čak i minimalizmom. Iako se na prvu ova dva stila čine nespojivima, oni ustvari izgledaju – sjajno. I to je upravo ono što je trend u uređenju boravaka. Ravne i jednostavne linije namještaja, bez puno boja i uzoraka, s dominacijom neutralne palete boja doradite s klasičnim elementima koji će donijeti eleganciju i dašak luksuza.

Birajte mramorni uzorak na tepihu, klub ili pomoćnom stoliću, staklene, mramorne ili sjajne površine na detaljima ili manjim komadima namještaja ili pak zlatne detalje na minimalističkoj rasvjeti. Dobra ideja je svakako i staklo u boji na rasvjeti i detaljima.

 

Tepih Terazzo, Calligaris, 2.930,12 kn; Naslonjači Baltimora, Calligaris; klub stolići Bam, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 


2. MODERNI BOHO

Uz minimalističku eleganciju, moderni dnevni boravci vole i nešto sasvim suprotno, a to je – boho. Ako želite imati opušten i udoban dnevni boravak koji ne pati od previše konvencionalnosti, a da ipak bude u trendu – zaogrnite ga u moderni boho stil.

Boho voli prirodu pa su svi tonovi koji se mogu tamo zateći poželjni, a prije svega zelene, bež i smeđe nijanse. Takve kombinacije će prostoru dati energičnost.

 

Trosjed Slim, Bellus, 8.048,25 kn / Foto: Meblo Trade

S obzirom na ljubav prema prirodi, poželjni su i materijali poput drveta, pamuka, vune, kože te jute. Osigurajte u svome domu komade od ovih materijala, s etno ili patchwork uzorcima te od pletenine.

 

Tabure Samy, La Forma, 687,86 kn / Foto: Meblo Trade

 

 


 

3. TAMNE BOJE

Kada je riječ o bojama, ako želite biti u trendu, razmislite svakako o onim tamnijim. Čak i ako imate manje dnevne boravke. U tom slučaju, zidovi bi trebali biti svijetli, a eventualno jedan dio zida u tamnijoj boji – to produbljuje prostor.

Koje tamne boje dolaze u obzir? Prije svega plava i zelena te antracit siva koja je s vremenom postala pravi veliki klasik.

 

Kutna garnitura Vigo, Bellus, 13.363,88 kn / Foto: Meblo Trade

Neka veći komadi namještaja budu u tamnijim bojama – prije svega garnitura za sjedenje i(li) komoda. Dizajneri preporučuju i kontrastiranje svijetlih i tamnih tonova. Primjerice, na svijetlo pobojanim zidovima ili tapetama sa svjetlijim uzorcima stavljamo elemente namještaja u tamnim bojama. Tako će se komadi poput komode, sofe ili fotelje bolje isticati u prostoru.

 

Makeover dnevnog boravka s asortimanom Mebla – Fotelja Brida, La Forma, 2.332,51 kn; klub stolić Mesh, 2.889,15 kn / Foto: InDizajn

 


4. BARŠUN

Ako još niste nabavili komade od baršuna, sada je pravi trenutak. Jer, novi ‘it’ materijal koju su donijeli klasika i art deco u interijere još će dugo biti aktualan, naročito u spavaćim sobama (kreveti s tapeciranim uzglavljima od baršuna) i dnevnim boravcima – na sofama, foteljama, klupama i tabureima.

Baršun ne znači nužno klasičan stil – moderno oblikovana garnitura, presvučena ovim materijalom zadržat će modernost i vješto izbjeći dojam klasike. A mekoća, toplina i mala doza luksuza koju daje baršun bit će itekako prisutna!

Kutna garnitura Coffee, Bellus, 12.324,38 kn / Foto: Meblo Trade

 


 

5. PRIRODA U INTERIJERU

Želja za povezanošću s prirodom uvijek je bila prisutna u interijerima. Unutarnji prostor uvijek je težio ispreplitanju s eksterijerom odnosno okolišem, a ponajviše prirodom u njemu. Stoga, vrijeme je za unošenje prirode u dom koja će osvježiti, ali i umiriti prostor.

 

Tepih Pixi, Calligaris, 3.088,76 kn / Foto: Meblo Trade

Pored drveta i biljnih, floralnih motiva, sve nijanse zelene doprinijet će tom povezivanju. Razmislite o drvenim komadima namještaja, zelenoj sofi, tabureu, komodi, tepihu ili pak ukrasnim jastučićima s biljnim motivima.

 

Makeover dnevnog boravka s asortimanom Mebla – tapeta Green Dust, Komar, 866,29 kn / Foto: Marko Cindrić

Zbog bogatstva svojih motiva i boja, tapete su također moćan saveznik u unošenju prirode u interijer. Uzorci cvijeća, livade ili šume na tapeti bit će snažan trendi akcent u dnevnom boravku.

Košare Calligaris / Foto: Meblo Trade

 


6. CRNI AKCENTI

Stilski naglasci potrebni su svakom dnevnom boravku, čak i onom koji voli neutralne boje. Novi trendovi donose crnu u toj ulozi – s njom dnevni boravci izgledaju fantastično. Crna ne dominira, a detalji su vrlo upečatljivi i čine najbezličniji boravak zanimljivim.

 

Kutna garnitura Matacao, Feydom, 8.354,25 kn / Foto: Meblo Trade

Naglasci neka budu prisutni na manjim komadima namještaja poput klub stolića, taburea ili pak police, zatim rasvjeti ili pak detaljima poput vaza, tegli s cvijećem, poslužavnika, zdjelica i slika na zidu.

Podna lampa Ladi, La Forma, 381,34 kn / Meblo Trade

 

Police La Forma – Shantay 2.624,00 kn; Calen, 1.996,45 kn; / Foto: Meblo Trade

Kako bi se više isticala, crna bi trebala biti na svijetloj pozadini, no primjer ispod pokazuje kako crna sjajno funkcionira na sivoj podlozi.

Stolić Melzo, Miotto, 785,86 kn / Foto: Meblo Trade

 

7. POMOĆNI  STOLIĆ

Trendovi su u dnevne boravke donijeli pravo osvježenje u vidu razigranih klub stolića. Traže se kombinacije klub stolića različitih veličina, modela i uzoraka, ali i set stoliće te pomoćnih stolića.

Pored klub stolića, dizajneri preporučuju da pored sofe ili fotelje imate i pomoćni stolić koji će imati praktičnu ulogu, ali i podići prostor.

 

Klub stolić Thin CS5119-QM A, Calligaris, 4.946,84 kn; klub stolić Arena, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 


 

PROMO

Komentari