PITALI SMO AGENTE: Kakvo je danas stanje na tržištu nekretnina?

Tržište nekretnina aktivno je bilo i u izazovnoj 2020. godini. Zbog situacije s potresom najdinamičnije je u Zagrebu u kojem su cijene u centru grada pale, dok su širi centar i periferija poskupjeli.

 

Popričali smo s agentima iz Mirjana Mikulec nekretnina koji su nam otkrili kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina. Tako je Zadarska županija po rastu cijene kvadrata skoro dostigla glavni grad, a za njima slijede Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija.

Opseg trgovanja nekretnina nije ni blizu onome što je bilo prije pojave epidemije, ponajprije zbog nedostatka inozemnih kupaca.

Foto: Colton Jones/Unsplash

Regionalni indeks cijena stanova, koji je izradio MacroHub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na osnovi cijena prodanih stanova od 2010. do 2019., pokazuje kako su obalne regije iskusile znatan pad cijena. No, za razliku od ostatka obale, Dalmacija je imala oporavak cijena nakon 2015.

U prvom dijelu prošle godine, kvadrat novog stana u Zagrebu prosječno se cijenio na 14.300 kn (oko 2.000 eura), dok je u ostatku Hrvatske u prosjeku bio jeftiniji 2.000 kuna. Taj prosjek, baš kao i svaki drugi ne pokazuje pravi raspon cijena.


CIJENE NOVOGRADNJE U ZAGREBU

Cijene u Zagrebu itekako se razlikuju. Novogradnja u Španskom, se primjerice cijeni 1.750 eura po metru kvadratnom, dok se u zgradi na Britancu koja se tek završava, kvadrat prodaje za čak 5.500 eura.

U Maksimiru je trenutačno gotovo nemoguće pronaći stan u novogradnji u kojoj je metar kvadratni ispod 3.000 eura, baš kao i na Trešnjevci.

Foto: Pexsels
KUPUJETE, PRODAJETE, IZNAJMLJUJETE? Evo zašto vam treba usluga agencije za nekretnine!

Zbog potresa u Zagrebu, uvelike se promijenio pristup stanovanju i nekretnini. Kada je kupnja nekretnine za život u pitanju, glavni kritrij je – sigurnost gradnje. Tu se podrazumijevaju:

  • kvaliteta gradnje
  • godina izgradnje
  • količina armiranog betona i konstrukcija

To automatski novogradnju čini traženijom, dok se zgradama starije gradnje cijene smanjuju. Agenti za nekretnine otkrivaju kako je trenutna potražnja za starogradskim stanovima u centru Zagreba gotovo nepostojeća.

Ako će htjeti oživjeti i očuvati vrijednost nekretnina, njihovi vlasnici – ali i grad, morat će uložiti u sigurnost. Za bolje stanje na tržištu nekretnina, stručnjaci preporučuju bolje obnavljanje i održavanja zgrada, baš kao i urbanistički razvoj.

Foto: Eldar Nazarov / Usplash

 

Mirjana MIkulec nekretnine

 

Komentari