Vertikalni vrtovi – najljepše zelenilo u domu

Zelenilo u prostoru daje osvježenje, služi kao dekoracija, a pri tome komadić prirode imate u svom stanu. No, teglice na prozoru polako odlaze u prošlost, a sve češće susrećemo nove varijante smještanja bilja u prostor.

Moderna varijanta legendarnih antičkih babilonskih vrtova danas se nalazi u vidu ozelenjenih  fasada zgrada ili zidova na balkonima i terasama stambenih i komercijalnih prostora. Riječ je o već gotovim modularnim zidnim sustavima,poznatima i pod nazivom vertikalni vrtovi u koje se gusto sade razne biljke, čineći pravu prirodnu ukrasnu tapiseriju. Njegovu strukturu osmislio je Patrick Blanc, poznati francuski botaničar.

atrij-41

Paneli su izrađeni od anorganskih, antibakterijskih materijala, stoga na njima ne nastaje plijesan. Navodnjavanje se omogućava kroz rezervoare vode instalirane u zid ili u pod, s pripadajućim crpkama. Takvi zeleni zidovi proizvode kisik, pomažu u eliminiranju prašine, a ako se biljke postavljaju na pregradni zid, ovakvo rješenje će  apsorbirati zvuk. Za posebno lijep dojam, preporučam korištenje više vrsta ukrasnog bilja.

atrij-11

Visećim vertikalnim vrtovima unosi se jedinstveno prirodno okruženje, koje može podsjećati i na pravu malu prašumu usred urbanih sredina. Ako je vertikalni vrt preveliki zahvat za vaš dom, jednostavnija i povoljnija varijanta su paneli obloženi mahovinom koji dolaze u više nijansi.

Komentari