Najpopularniji uzorci u kuhinjama: stvorite moderan i funkcionalan prostor koji će plijeniti pažnju

Kuhinje su one prostorije u čije uređenje utrošimo najviše truda jer su nam – najvažnije. A najvažnije prostorije zaslužuju samo najbolje, od odabira modela, stila, boje i uzorka pa sve do rasporeda svih elemenata.

 

 


Uređenje kuhinje veliki je izazov i zahtjeva puno vremena, truda i strpljenja. Treba voditi brigu o niz tehničkih i funkcionalnih aspekata, osmisliti najbolji raspored što nije lako, odabrati najprikladnije materijale te na koncu – sve stilski dotjerati do savršenstva.

Bez obzira na koju se varijantu odlučite (na gotovu ili po mjeri), budite temeljiti – pomno planiranje svakog detalja u ovoj prostoriji visoke funkcionalnosti je nepisano pravilo. Jer, kuhinja je vrlo frekventan prostor izložen uvelike utjecaju vlage i topline, a želimo da traje barem 15-ak godina. No, u prosjeku, svojim kuhinjama se služimo barem još toliko.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Ovaj puta ćemo se zadržati na jednom izvanjskom segmentu – uzorcima kuhinjskih fronti, radnih ploha i zidnih obloga koje se nalaze između gornjih i donjih elemenata. Iako, odabir uzoraka nije vezan samo uz estetiku i stvaranje dojma nego itekako ima i svoju praktičnu stranu. Ponekad tako biramo uzorke koje je lakše održavati i na kojima se mrlje, masnoće i prašina neće jako očitovati.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

UNI BOJE

U trendu je nekoliko uzoraka i boja, tako da ćete među njima zasigurno pronaći ono što vam najbolje odgovara. Prije svega, hit uzorci su uni boje poput vječne bijele, ali i antracit sive i crne te uzorci betona i mramora koje su donijeli industrijski stil i klasika povratkom u interijere.

Pored bijele, svijetlo sive i crne, vrlo je tražena tamno siva odnosno antracit siva te kadulja zelena i tamno plava.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

BETON

Sive teksture betona zbog svoje neutralne, prilagodljive nijanse iznimno su tražene ne samo u minimalističkim ili pak industrijskim kuhinjama. Kombinirajući ih s drugim uzorcima i bojama, pojačavate željeni dojam – minimalizma, sirovosti, topline, luksuza, vintagea… Također, možete se poigrati s dvije nijanse uzorka betona.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

MRAMOR

Drugi popularni uzorak je mramor, i to svijetlije nijanse – bijela i siva s tamnijim žilicama. No, nećete pogriješiti ako se odlučite na tamnije varijante – antracit sive, zelene ili smeđe. Tamnije nijanse dat će još veću dozu dubine, luksuza i elegancije.

Mramor izvrsno funkcionira i u skandi i minimalističkim interijerima, stoga ozbiljno razmislite o njemu kao uzorku na radnim plohama, šanku, otoku ili zidu.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

TERAZZO

Pored mramora, tu su i drugi uzorci kamena, kao što je primjerice terazzo. Izvrstan je za zidne pločice i radne plohe jer mrlje i mrvice hrane nisu tako vidljive, kao i za monokromatske interijere jer unosi dinamiku i živost. Iako je šaren, terazzo je istovremeno vrlo suptilan, naročito ako odaberete blaži uzorak u kojem nema previše kontrasta.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

DRVO

I naravno, tu je uvijek popularno drvo, i to u svijetlim i tamnim nijansama. Ono je klasik s kojim ne možete pogriješiti, a istovremeno uvijek djeluje vrlo aktualno i privlačno. Razmislite svakako o drvenim materijalima naglašene, hrapave teksture koji daju veći dojam prirodnosti.

Svi ovi uzorci su, osim na kuhinjskom namještaju, radnim plohama i zidu, poželjni i na podovima, u što se možete uvjeriti na primjerima naših projekata.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

NAJ KOMBINACIJA

Čak i onima koji iznad svega cijene jednostavnost, preporučujemo da kombiniraju barem dva uzorka jer će u suprotnom kuhinja djelovati monotono i njezina ljepota neće doći do izražaja.

Projekt studio Mirjana Mikulec interijeri Foto: Darko Mihalić

Ako je kuhinja jednobojna dakle u nekom uni uzorku, uvijek razmislite radnoj plohi te zidnim i(li) podnim oblogama u nekom drugom uzorku koji nije boja. Trenutno je vrlo popularno kombinirati uzorke mramora, drveta i neke boje – bilo svijetle ili tamne.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

 


TAMNA BOJA I REBRASTE FRONTE

Svijet interijera, naročito kuhinja osvojile su fronte ormarića i ladica neravne površine. Ovakva valovita, rebrasta površina unosi dinamiku i stvara pomalo starinski, vintage ugođaj, što je uvijek dobrodošlo u ovoj prostoriji, naročito ako joj nedostaje topline i šarma. Pun pogodak će biti rebraste fronte u kombinaciji s uzorkom mramora, a ako želite neku topliju varijantu, razmislite o drvetu. Također, rebraste fronte ne moraju biti na svim ormar

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

SAMO BOJA

Ako se želite zadržati samo na boji, bez dodavanja uzoraka poput mramora, betona ili drveta, pokušajte ipak kombinirati dvije boje ili dva tona jedne boje a dojam pojačajte moćnim naglascima – ručkama, rasvjetom ili kuhinjskim aparatima u nekoj drugoj boji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari