GUBI BEETLE: kako je popularna stolica postala ikona dizajna današnjice

Gubi Beetle postigla je zvjezdani status na dizajnerskoj sceni u manje od 10 godina.

Ikone dizajna tom se titulom najčešće mogu pohvaliti tek nakon podužeg niza godina tijekom kojih njihova popularnost ide, ako ne uzlaznom, onda barem konstantnom putanjom. Pa iako zvuči jednostavno i lako za postići, daleko je to od stvarnosti koja najčešće izgleda ovako: ako proizvod i stekne popularnost, ona doživi nagli rast, a potom o još nagliji pad ili pak polagan, ali siguran – zaborav. Trendovi u svijetu interijera neumoljivi su i nepredvidivi, baš kao i oni modni. Rijetki su komadi namještaja ili dekorativni predmeti koji uspiju izbjeći prekid proizvodnje u relativno kratkom vremenskom periodu.

Foto: Sanja Jagatić za Mirjana Mikulec interijeri

Zato je danas teže nego ikad prije dobiti status ikone dizajna. Kratak i intenzivan interes javnosti, influenceri, društvene mreže, nezamisliva konkurencija, nepredvidljivost trendova u interijerima, financijska isplativost – sve to samo su neki izazovi koje nije lako savladati. Pa ipak, Gubi je u tome uspio sa svojom hvaljenom i prepoznatljivom Beetle stolicom koju potpisuje dizajnerski duo GiamFratesi. Njena upečatljiva i organska forma osigurala joj je kultni status u rekordnom roku.

Foto: Gubi

Gubi Beetle stolicu obilježavaju kontinuirane zaobljene linije inspirirane – bubama, kao što i naziv sugerira. Robusna, a istovremeno toliko elegantna, jednostavna i udobna, Beetle je idealna stolica za blagovaonicu, ali i ured. Jednostavne i tanke metalne noge u svojevrsnom su kontrastu sa sjedištem i osiguravaju prozračnost same stolice.

Giamfratesi

“Njene slobodne, prirodne, ali istovremeno vrlo jasne i precizne linije ono su što Beetle čini jedinstvenom. Svaki put kada je vidimo u prestižnim međunarodnim projektima osjećamo se neizmjerno ponosno i pomalo iznenađeno. Ali opet, prošlo je skoro deset godina otkako smo je osmislili i te njene linije koje tako harmonično upotpunjuju prostor i dalje nas uspijevaju očarati” – ističe dizajnerski dvojac dansko – talijanskih korijena.

Foto: Sanja Jagatić za Mirjana Mikulec interijeri

Gubi Beetle uživa u jednakoj popularnosti kao i prvog dana. Ne sumnjamo da će i dalje odolijevati trendovima, no i sa sadašnjom popularnošću već je osigurala kultni status kakvim se tek rijetki mogu pohvaliti.

Gubi Beetle
Foto: Gubi
Foto: Sanja Jagatić za Mirjana Mikulec interijeri

Iako u nešto dužem, ali svakako zadivljujuće kratkom roku, ovakav je status postigla i danas još uvijek aktualna Kartellova Ghost stolica koju je dizajnirao Phillipe Starck.

Ghost chair
Foto: Sanja Jagatić za Mirjana Mikulec interijeri
Komentari