Priroda kao inspiracija: pet načina kako dom učiniti “zelenijim”

Malo toga djeluje opuštajuće i umirujuće na um poput prirode. Ne čudi stoga da se, nakon duge vladavine suvremenih i minimalističkih, kao i industrijskih stilova, trendovi u interijerima polako vraćaju vječnoj inspiraciji – prirodi

 

Ne morate biti gorljivi pobornik prirodnog načina života niti ljubitelj skandinavskog ili rustikalnog stila da biste cijenili prirodne materijale i elemente u domu. I oni koji su zaljubljeni u pleksiglas, medijapan, staklo, laminat i epoksi smolu, vole da njihov budući dom sadrži i dašak prirode. I to ne samo preko boja i uzoraka koji će ih asocirati na prirodu, nego materijala poput drva, kamena, opeke, pamuka, lana i vune… Predlažemo vam nekoliko načina kako unijeti prirodu u svoj dom.

 

1. Prirodni materijali

Izbjegavajte površine visokog sjaja ili pak umjetne materijale kao što su staklo, plastika i slično. Umjesto toga, radije birajte prirodnu strukturu drveta, kamen, čak i metale. Namještaj od trstike i ratana također dolazi u obzir, kao i pamuk i vuna koje ćete koristiti na dekorima i namještaju presvučenom tekstilom. Upotpunite ga detaljima od prirodnih materijala i – to je to!

 

Foto: Ashley Davidson Design

 

2. Pazite na oblike

Savršeni oblici i površine bez ijedne nepravilnosti nisu česta pojava u prirodi pa će jednako tako narušiti prirodnost vašeg doma. To ne znači da vam blagovaonski stol zato ne smije biti četvtastog ili ovalnog oblika, no nastojte onda pronaći onaj drveni umjesto lakiranog ili onog sa staklenom pločom. Prednost dajte nepravilnim, neobičnim oblicima.

 

Foto: @finntage

 

3. Mnoštvo biljaka

Zvuči očito, no biljke u domu sigurno će ga učiniti ljepšim i udobnijim. No, biljke imaju i puno pozitivnih efekata. Osim što djeluju opuštajuće, one vlaže zrak u prostoru, čine ga čišćim, a neke imaju i svojstva da apsorbiraju alergene poput prašine. Za neke se pak tvrdi da pozitivno djeluju na motivaciju i kreativnost, uspješno smanjuju stres i da vas svojom bojom mogu razbuditi ili barem razveseliti.

 

Foto: Interior Design Explained

 

4. Paleta boja

Prva asocijacija na odabir boja koje podsjećaju na prorodu i unose takvu atmosferu u interijer bila bi za većinu – boja prirodnog drveta, boja pijeska, smeđa i zelena. No, o obzir dolaze i otvorenije boje poput žute koja nas podsjeća na sunce, zatim plava koja stvara poveznicu s morskim plavetnilom. Dakle, ako niste ljubitelj smeđe i zelene, prirodni štih u svoj dom možete unijeti i ovim dvjema nijansama. Ili primjerice narančastom, koja će dodatno utopliti prostor.

 

Foto: Decoist

 

5. Detalji – plodovi prirode

Prirodni štih unesite i sitnicama koje materijalima ili bojama podsjećaju na prirodu, ili su 100-postotni njezin proizvod. Možete ih pronaći u svome okolišu – pored cvijeća i ukrasnog granja, u šetnji prikupite plodove prirode poput ukrasnih tikivica, češera ili kamenja zanimljivog oblika, s mora se vratite sa školjkama i zvijezdama… njima ukrasite svoje police, komode i stolić u dnevnom boravku. Ili napravite girlandu koju ćete ovjesiti na prozor ili luster.

 

Foto: MiniMatch.us
Komentari