Nova godina, nove boje u domu: izaberite svog trendi favorita

Nova godina, pored trendi uzoraka, oblika i materijala, donosi i trendi boje. Već i površinski, brzi makeover s novom bojom zida ili detaljem koji su u trendu unosi promjenu u prostor. On postaje atraktivniji ne samo zahvaljujući novitetu koji smo unijeli u njega, nego i činjenici da smo odabrali boju koja je trenutno popularna

 

Ovo je, čini se, godina snažnih boja, koje će mnogi s rezervom (barem na prvu) uzeti u obzir. No, kako vrijeme odmiče i javljaju se sve češće interijeri u crnim, zelenim, plavim, ružičastim nijansama, tako se i naše oko ne samo navikava na njih, nego ih počinjemo i voljeti. I naravno, razmišljati kako bi izgledale u našem domu – na zidovima, podovima, osnovnim komadima namještaja, sanitarijama, kuhinjskim ormarićima i radnim plohama, naslonjačima, tabureima, detaljima… Ove upečatljive nadolazeće boje začinila je Living coral, dinamična, osvježavajuća i jarka nijansa narančaste. Ona je vjerojatno naišla na najveći otpor, no, kako vrijeme prolazi, i ona će postati mnogima omiljena.

Ove nijanse imaju izražen karakter i doista su osebujne, ali griješite kako mislite da nisu za vas. Ili za neke prosječne interijere. Upravo one mogu biti rješenje da se vaš dom izvuče iz osrednjosti ili pak monotonije. Nudimo vam nekoliko primjera koji će vjerojatno pridonijeti da šumskoj zelenoj, losos koraljnoj i ostatku ekipe date priliku… I to ne samo na zidovima!

 

Foto: Planete Deco

 

Divna suzdržanost 60-ih

Tamne nijanse koje su sada u trendu (uz dodatak tamnog drveta) prizivaju 60-e godine prošlog stoljeća i atmosferu iz kultne dramske serije “Mad Men” (Momci s Madisona u hrvatskom prijevodu). Filmovi, glazba i serije uvelike utječu na stvaranje trendova u modi, ali i stanovanju, pa je velika vjerojatnost da je ova serija učinila da priželjkujemo atmosferu 60-ih u svojim domovima. Ako ne u cijelosti, onda barem u detaljima.

 

Foto: Planete Deco

 

Bojama najlakše do trendi elemenata

Do novih trendi boja doista nije tako teško doći – u svakom slučaju je to jednostavnije financijski nego nabaviti novi trendi naslonjač u boravku ili sanitarije u kupaonici. Dovoljno je pobojati zid, stari stol ili noćni ormarić i promjena neće biti radikalna, ali će biti itekako uočljiva. Možete razmisliti i o sivoj nijansi u koju ćete dodati plave pigmente koji će vući na umirujuću petrolej nijansu, izvrsnu za bilo koju prostoriju doma.

 

 

Foto: Planete Deco

Crna nije samo za kuhinjsku ploču

Crna boja na zidovima najprije je bojažljivo osvanula u kuhinjama u ulozi praktične ploče, ali se polako preselila u sve ostale prostorije doma. Sada je “in” u boravcima, hodnicima, ali i kupaonicama. Ova boja doista može biti sjajan stilski potez, čak i u malim prostorima – odaberite samo jedan dio zida i obojite ga u crnu. Tako ćete stvoriti dojam dubine u prostoru.

Crna boja je idealna za akcentni zid u dnevnom boravku. Kada nemate ideje što staviti na zid koji je najviše u fokusu i znate da ne može ostati prazan, možda je crni zid baš pravo rješenje….

 

Foto: Planete Deco

 

Trendi nijanse i u skučenim prostorima

Tamne boje načelno neće povećati prostor, ali ne trebate ni bježati od njih. Ono što svakako ne biste smjeli jest bojati strop u neku tamniju boju, kao ni dopustiti da ona dominira prostorom. Isto tako, pripazite da tamno poobojani zid ne bude uz vanjski otvor, kao ni da tamni komadi namještaja budu glomazni i naglašenog dizajna jer bi to moglo zagušiti prostor. Dobar način unošenja tamno zelene i plave te crne je u akcentima, kao što pokazuje primjer spavaće sobe iznad.

 

 

Foto: Planete Deco

Iskoristite visoke stropove

Visoki stropovi idealna su “kulisa” za nanošenje trendi boja. Budući da su sve vrlo upečatljive i uglavnom tamnije, nestandardna visina stropa, odnosno viša od uobičajenog, učinit će da ove boje savršeno odgovaraju zidovima. Naročito jednom, akcentnom zidu u prostoriji – tako će unijeti dinamika u prostor, ali će detalji poput slika, polica, postera, tapiserija, ormara, sofa… jače isticati na takvoj pozadini.

Komentari