Crna boja u trendi kupaonicama: naučite ju koristiti na pravi način

Na boje koje biramo za kupaonicu utječe prije svega naš osobni osjećaj za lijepo odnosno ukus, ali ne treba zanemariti ni trendove. A oni nalažu između ostaloga da kupaonice budu više od funkcionalne prostorije te da se odvažimo unijeti i crnu boju. I to ne tek u akcentima…

 

Baš kao i u modnom dizajnu, tako i u interijerima crna boja uvijek ima svoje mjesto. Nekada je ono dominantnije, a nekada prigušeno. No, uvijek će biti onih koji neće odustati od ove ne-boje, tamne neutralne nijanse koja istovremeno nudi jednostavnost, dramatiku, tajanstvenost, dubinu, jasnoću i – eleganciju. No, kada su kupaonice u pitanju, crna je tamo, bez obzira radi li se o obožavateljima ili onima koji joj nisu nimalo skloni, rijedak gost, eventualno na detaljima, ormariću ispod umivaonika ili dijelu zidnih ili podnih obloga. Crna se danas može naći na bilo kojem dijelu kupaoničke opreme, a trend su tuš miješalice, pipe i rasvjetna tijela u crnoj boji, kao i keramičke pločice, a nije rijedak slučaj kada ova boja dominira prostorom.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Zašto smo neskloni crnoj?

Lakše nam je zamisliti crnu u kuhinji ili pak spavaćoj i dnevnoj sobi nego u kupaonici. Dizajneri kažu da u tome nema ništa čudno i da ta sklonost svoje korijene ima u tome da svijetle boje volimo povezivati s čistoćom. Stoga, kada je namjena prostorije održavanje higijene, radije razmišljamo o bijeloj ili nekim svjetlijim nijansama. Pored toga, crna ipak zatamnjuje prostor i ako dominira – može ga učiniti manjim nego što jest, tako da ju onda radije izbjegavamo. Kako današnje kupaonice rijetko imaju vanjske otvore, bijele nijanse čine prostor prozračnijim, stoga se radije opredjeljujemo za njih.

 

Foto: Decoist

 

Što kombinirati s crnom?

Najčešće kombinacija s crnom su sve nijanse sive, bijela, zlatni, srebrni i bakreni premazi te svijetla boja drveta. Takvi trendovi prisutni su u kuhinjama. Crnu možete staviti doista i u male kupaonice, samo u tom slučaju ona ne smije dominirati, nego biti kao akcent. Crna će prostoru dati dubinu – izbalansirajte je sa svjetlijim nijansama ili dodajte malo zelene, plave ili crvene. Dodavanjem zlatne ili srebrne dobit ćete dojam luksuza. Ako odaberete crnu podnu oblogu, zidove bi onda trebalo popuniti svijetlim pločicama, ili onima koje imaju uzorak ili mozaik. Ova kombinacija osigurava da soba optički izgleda veća, a crne pločice daju zanimljiv, elegantan naglasak.

 

Foto: Pinterest
Komentari