Zagasito narančasta, boja čije vrijeme tek dolazi. Njome ćete najbrže postići toplinu i ugodu u svoja četiri zida

Tamna nijansa narančaste, koju inače vežemo uz jesen, jedna je od boja koju dizajneri najavljuju kao veliki koloristički trend u ovoj i idućim godinama. Pogledajte kako je možete koristiti u svome domu

 

 

Vrijeme je da pored klasične plave i smaragdno zelene razmislite dobro i o tamno narančastoj ili zagasito narančastoj, kako je često nazivaju. Često ovu zemljanu boju vežemo uz jesenske dekoracije ili etno stilove iz dalekih krajeva, a malo manje uz interijere koji nas okružuju i u kojima živimo. Ona doista nije bila čest izbor u interijerima, no stvari se očito mijenjaju. Dizajneri je koriste u sve većem broju svojih projekata uređenja i možemo reći da je ona jedna od boja čije vrijeme tek dolazi.

Osim što je vrlo lijepa, topla i nudi ugodu, zagasito narančasta je vrlo zahvalna nijansa jer se može kombinirati s nizom boja te se jako dobro snalazi u različitim stilovima.

Pogledajte u nastavku kako je sve možete unijeti u svaku prostoriju doma i tako napraviti pravi proljetni makeover.

 

DNEVNI BORAVAK

Najjednostavnije je nabaviti sofu ili kutnu garnituru u ovoj tamnoj nijansi narančaste. U okruženju tamnih boja ona će biti akcent koji će unijeti svjetlost i toplinu, te se prostor neće činiti previše zagušen i mračan, a u kombinaciji s neutralnim svijetlim nijansama poput sive ili bijele unijet će dobrodošlu dozu živosti. Ako je sofa narančasta, onda neka drugi veći komadi namještaja ne budu u toj boji, nego tek neki detalj, poput lampe, prekrivača, zdjele…

Foto: Domino

 

KUTAK ZA ODMOR

Naslonjač u zagasito narančastoj je izvrstan akcent za određeni izdvojeni kutak u interijeru. Primjerice, radni kutak, onaj za čitanje, hobije, mini bar… Ako je riječ o sjedećem namještaju, onda je baršun ili neka njegova imitacija idealno rješenje jer nudi mekoću i raskoš.

Foto: Remodelista

 

BLAGOVAONICA

Kada je blagovaonica u pitanju, odnosno namještaj u njoj, onda svakako radije izaberite stolice, nego stol. Iako, i u suprotnoj verziji u kojoj je stol zagasito narančasti, sve može jako dobro funkcionirati. Ono što bi svakako trebali izbjegavati je da jedan i drugi element namještaja budu u ovoj boji. Stolice tapecirane baršunom unijet će eleganciju i luksuz u blagovaonicu.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

 

KUPAONICA

Ormarić u kupaonici u zagasitoj narančastoj se na prvu može činiti previše, no na primjeru ispod možete se uvjeriti kako to dobro funkcionira. Ova nijansa dobro će doći i na uzorcima keramike, u ovom slučaju terazza. Jednobojnim pločicama u ovoj boji bilo bi vrlo efektno obložiti akcentni zid iza umivaonika, školjke ili pak tuš kabine…. Također, detalji poput ručnika, tegle sa zelenilom i dozatora za sapun su vrlo zanimljiv dodatak koji će podići prostor.

Foto: Walmart

 

KUHINJA

Ako volite narančastu, no ona vam se čini previše napadnom za kuhinjski prostor, razmislite o zagasitoj narančastoj i kombinirajte je s bijelom ili sivom te detaljima u antracit sivoj. Kombinacija neutralnih i toplih tonova donijet će stilski sklad i toplinu koju kuhinja treba. Pored ove kombinacije, ona koja će savršeno funkcionirati je zagasito narančasta s drvenim površinama, primjerice radnom plohom.

Foto: House Beautiful

 

SPAVAĆA SOBA

Spavaonica voli sve nijanse narančaste, ali umjereno. No, ne čini li vam se da zagasito narančasta ipak nekako najbolje odgovara prostoriji gdje se prije svega traži atmosfera smirenosti, opuštenosti i topline? Za ovakvo uređenje doista vam u spavaonici nije potrebno puno intervencija niti novaca: dovoljno je nabaviti novu posteljinu, prekrivač ili dekoraciju…

Također, razmislite i o narančastim zavjesama od debelog materijala jer ćete tako sjajno definirati čitav prostor.

Foto: Domino

 

DEKORIRANJE ZIDA

Zidni paneli u obliku iverala ili nekog drugog pločastog materijala, tapete, boja… sve to dolazi u obzir ako želite svoje zidove “obući” u zagasito narančastu. Birajte samo jedan ili dva zida, nipošto cijelu prostoriju, naročito ako je male kvadrature.

Foto: Pop Sugar

 

 

DETALJI

Detalji u zagasito narančastoj čine interijer nevjerojatno privlačnim i znatno atraktivnijim. A izbor detalja je doista velik – od ukrasnih jastuka, prekrivača, vaza, mini polica pa sve do lustera i stolnih lampi. Svakako bi vrijedilo razmisliti i o tabureu u ovoj nijansi.

Foto: Love Frankie

 

 

 

 

 

 

Komentari