Sedam i više nego dobrih razloga za podove i zidove od pluta

Pluto se polako vraća u interijere, i to ne kao izolacijski materijal! Svoju popularnost i prihvaćenost  u oblikovanju namještaja, ali i oblaganja podova i zidova duguje ponajprije dobroj zvučnoj i toplinskoj izolaciji, mekoći i podatnosti, toplini koju unosi u interijer te – cijeni!

 Autsajderski materijali vraćaju se na velika vrata u interijere i čine glavnu atrakciju u njima. Nakon betona, više nikoga ne iznenađuje pluto i to u puno širem smislu nego prije, kada je služio kao memo ploča, podložak ili pak polica u garaži. Sada je pluto u drugačijoj, novoj ulozi o čemu svjedoče zidovi i podovi obloženi njime, kao i stolići i kuhinjske fronte od istoga materijala. I dok su mnogi još sumnjičavi i ne daju plutu priliku da zaživi u njihova četiri zida, mnogi podove svoga boravka ili zid spavaće sobe pa čak i kupaonicu ukrašavaju mekim i podatnim plutom.

Foto: Wood2U

1. OTPORNOST

Mnogi se libe podova od pluta jer je riječ o mekom materijalu, no impregnacija i lak čine svoje, tako da nema razloga za strah da će se pod udubiti i oštetiti pod teretom namještaja. Kada je riječ o frekventnim prostorijama poput primjerice kuhinje, možete odabrati pluto koje će imati hot coating lakiranje, odnosno bit će premazano posebnim slojem laka kako bi pod bio otporniji. Pluto za podove i zidove možete birati u obliku već lakiranih ploča, koji se vrlo jednostavno postavljaju klik sistemom ili se lijepe za podlogu. Na zidove također mogu doći tanki savitljivi slojevi pluta u roli koji se onda zalijepe za okomitu površinu. Stručnjaci savjetuju da se pluto i ljepilo prije nanošenja trebaju prilagoditi uvjetima u prostoru, te ih je stoga najbolje ostaviti 24 sata u njemu prije nego se krene na posao.

 

Foto: Pinterest

2. TOPLINA

Svi bismo voljeli da nam dom odiše toplinom! I sam pogled na ovaj materijal bež nijansi budi atmosferu topline. Naročito se preporučuje za interijere poput kuća za odmor (u unutrašnjosti) ili pak za minimalističke interijere koji izgledaju sterilno i suzdržano. Želite li unijeti toplinu i intimu u svoj dom, razmislite ozbiljno o plutu.

Foto: Puretree cork

3. IZOLACIJA

Pored stvaranja atmosfere topline i ugode, iznimno dobra zvučna izolacija njegov je glavni adut. Nekoć smo ga zbog toga i birali za interijer, a danas je to sporedna stavka koja dobro dođe, posebno u domovima kojima je zvučna ili toplinska izolacija velika boljka.

Tako da na podovima obloženim plutom možete slobodno hodati bosi, bez straha od hladnih nogu ili prehlade, što ih čini idealnim oblogom za kupaonice i kuhinje i bez upotrebe tepiha. Također, posuđe koje padne na kuhinjski pod teško da će se razbiti u stotine komada ili primjerice oštetiti pod.

 

Foto: Flooring 4 You

4. PRIRODNI SASTAV

Volimo materijale koji imaju prirodni sastav, a pluto je upravo takav materijal, podložan je recikliranju i kao takav ekološki potpuno prihvatljiv. Sva ova svojstva prije navedena, kao i ovo, čine plutene podne obloge idealnim za dječje sobe, tim više što su otporni na grebanja i druga oštećenja, ali i zbog činjenice da stvaraju zdravo življenje, što je sjajna vijest za djecu koja pate od alergija.

Pluto je, baš kao i drvo, jako elastičan materijal te ima to svojstvo da u sebe može skupljati vlagu iz okoline i ponovno je vraćati u prostor čime se regulira klima u prostoriji.

 

Foto: Longleaf Lumber

5. PODATNOST

Građevinari vole podatne materijale. Stoga ne čudi da je pronašao svoje mjesto i u najzahtjevnijim interijerima i da ga dizajneri sve više koriste u uređenju. Primjerice, kada se stavlja na zid, može se aplicirati iz role poput one za tapete, što ga čini jednostavnim za postavljanje.

 

Foto: Jelinek Cork Group

6. ODRŽAVANJE BEZ PUNO MUKE

Podovi od pluta vrlo su jednostavni za održavanje, baš kao i zidovi – dovljno ih je samo prebrisati vlažnom krpom, pomesti metlom ili pak usisavačem. No, ono što nije poželjno u čišćenju plutenih podova jest tretiranje vodenom parom i usisavačima na vodu. Također, dobro je povremeno, naročito ako se primijete mala uleknuća, obraditi podove poliranjem i tako ih zaštititi od oštećenja.

 

Foto: Wood2U

7. ESTETIKA

Pluto će, zbog različitih nijansi i zanimljivih uzoraka biti jako atraktivan materijal u prostoru i neće proći nezamijećeno. Pluto će, stavljen na zid, biti i jak stilski akcent u domu i činiti ga jedinstvenim, naročito ako na njega stavite predmete ili dekoracije poput ovog ogledala na fotografiji ispod.

Foto: Jelinek Cork Group
Komentari