Očaravajuće i praktične klupe: pronađite mjesto za ovaj must have detalj u domu

Mali komadi namještaja poput  klupa – drvenih, tapeciranih, plastičnih… veliki su hit već neko vrijeme. I to baš u svim prostorijama doma. Ako si nemate ideju gdje biste ih mogli smjestiti, mi vam nudimo inspiraciju za sve situacije

 

 

Klupe su u posljednje vrijeme “proširile” svoj teritorij u interijer te se osim na balkonima, terasama i u vrtovima mogu sve češće vidjeti u interijeru. I to baš u svakoj prostoriji doma – od dnevne sobe pa sve do dječje i kupaonice. Ovaj popularni detalj i vrlo jednostavan komad namještaja može se prilagoditi postojećem stilu uređenja jer trend nije ograničen na određeni dizajn ili pak materijal. Hit su tapecirane, kožne, drvene, plastične klupe isto kao i ugradbene, kutne i samostojeće, uza zid, ispod prozora ili pored garniture za sjedenje, za blagovaonskim stolom…

Ako si ne možete zamisliti kako bi ovaj moćan detalj izgledao u vašem domu, a treba vam osvježenje nakon zimskog sivila, nudimo vam inspiraciju klupa u svim prostorijama.

 

BORAVAK

Foto: Home Designing

 

Klupe su vrlo jednostavne, ali unatoč tome mogu transformirati izgled vašeg doma. Zamislite boravak na fotografiji gore bez klupe… doista bi izgledao siromašnije za jedan efektan i praktičan detalj, zar ne? U dnevnom boravku klupa može imati niz uloga – od mjesta za čitanje i slušanje glazbe uz prozor, kao dodatna sjedala uz garnituru ili kao pomoćni stolići. Niše u boravku idealne su za osmišljavanje klupa koje mogu biti mjesto za odmor, ali i skladišni prostor, polica za knjige…. Mogu biti izvedene od drveta, iverala, gipsanih ploča, šperploče, OSB ploča…

 

 

Foto: Decoist

 

BLAGOVANJE&KUHINJA

 

Foto: El Mueble

 

Klupe u interijeru najčešće vežemo uz kuhinje i blagovanja – tamo su često u obliku kutne sjedaće garniture jer se tako štedi prostor. Kutne klupe idealne su za male kuhinje i blagovanja jer ne zauzimaju puno mjesta a nude puno sjedećeg prostora. Naročito ako ih radite po mjeri pa tako maksimalno iskoristite prostor i dobijete skladišni prostor, ali i – policu za vino… Poseban šarm ovakvim klupama dat će jastuci sa zanimljivim uzorkom.

 

Foto: Decoist

 

Klupe u blagovanju nisu vezane uz shabby ili pak rustikalni stil uređenja, u što se možete uvjeriti na primjerima ispod. Danas u ponudi imamo klupe koje doista odišu elegancijom zahvaljujući odabiru boja, materijala, dizajnu… Tapecirane klupe unijet će u dom dašak elegancije i profinjenosti.

 

Foto: Danetti

 

Dodatno ćete uštedjeti na prostoru ako klupu, osim u kut, smjestite ili bolje rečeno naslonite na kuhinjski šank, što je naročito praktično ne samo u malim prostorima nego i onima otvorenog koncepta. Naime, na ovaj način ćete odvojiti vizualno kuhinju od dnevnog boravka ako se on nalazi u istoj prostoriji.

 

SPAVAONICA

 

Foto: One Kindesign

 

Klupe u podnožju kreveta su doista veliki trend u spavaonicama. Jedini problem koji nas može onemogućiti u tome jest manjak kvadrata. Spavaonice su u načelu vrlo skučene prostorije, ali naši primjeri pokazuju kako ih ipak možete ugurati u sobu… Vrlina klupa jest što mogu biti vrlo uske – u ponudi imate klupe već od 25 cm debljine… Ako želite da upravo klupa bude upečatljiv detalj, neka bude u drugom stilu od spavaonice, ili nekom posve drugačijem materijalu poput primjera na fotografiji dolje.

 

Foto: Modsy Blog

 

 

DJEČJA

Foto: Rafa-kids/Ikea

 

Klupa u dječjoj sobi može biti pravi interijerski multipraktik – mjesto za sjedenje, skladištenje, odmor, igranje, kao radni stol… Mogućnosti su jako velike, a klupa ne zauzima puno mjesta i ako nije ugradbena, doista ju lako transportirate na bilo koje mjesto u domu. Kada dijete poželi imati svoj kutak u boravku, jednostavno mu to omogućite prenošenjem klupe na kojoj će crtati, bojati, igrati se…. Kako se dijete ne bi ozlijedilo i moglo samo prenositi klupe, u ponudi su i one od plastike.

KUPAONICA

 

Foto: One Kindesign

 

Klupe u kupaonicama obično su praktične namjene i služe za slaganje ručnika, kozmetike, kutija sa sitnicama… Idealne su za starije osobe ili one koje zbog zdravstvenih problema ne mogu dugo stajati na nogama. Birajte klupe koje će unijeti toplinu – poput onih drvenih ili pak tapeciranih pamukom ili baršunom…

 

 

HODNIK

Foto: Decoist

 

Ulazni prostor u domu oduvijek je, baš kao i kuhinja, volio klupe svih oblika i namjena. Privilegij je dakako imati klupu koja će imati tek dekorativnu ulogu u domu, no obično ju koristimo i za odlaganje torbi, modnih dodataka poput kapa i šalova, obuće, časopisa, dekica… No, u bilo kojem obliku bit će sjajan dodatak ovom prostoru.

 

Foto: El Mueble
Komentari