Novi trend koji svakako treba uzeti u obzir: moderne kuhinje bez visećih elemenata

Kuhinja bez gornjih ormarića na prvu zvuči neobično, no ako želite da ova prostorija ima originalan koncept a ne morate iskoristiti baš svaki centimetar prostora, onda je ovo pravo rješenje za vas. Kako je tim Mirjane Mikulec uz pomoć tvrtke Elgrad osmislio ovakve modele kuhinja po mjeri, pogledajte u nastavku

 

 

Standardi u kuhinji svakako postoje i prije svega odnose se na raspored elemenata, njihovu visinu, te udaljenost gornjih i donjih ormarića… No kada je postojanje gornjih ormarića u pitanju – tada standarda nema. Na prvu nam se može činiti da kuhinji bez visećih ormarića nešto nedostaje, no to možemo samo pripisati navici. Klasičan koncept uključuje donje i gornje ormariće, no novije tendencije u uređenju ovih prostorija odmakle su se od uobičajenog koncepta koji je vladao desetljećima. Kuhinje bez gornjih ormarića ustvari su povratak tradicije, ali na novi, modernizirani način.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: SANJA JAGATIĆ

 

Starinski koncept na moderan način

Starinske kuhinje često su bile bez gornjih elemenata, s eventualno jednom ili dvije police, a ostatak posuđa se skladištio, osim u donje ormariće, u kredence i komode koje su bile dio nekadašnjih kuhinja. Stoga u pomno osmišljenim interijerima kuća na Mediteranu ili vikendicama u unutrašnjosti često možemo vidjeti ovakav koncept u rustikalno uređenim kuhinjama gdje drvo dominira. A sada je došao i u moderne kuhinje, koje baš i ne obiluju kvadratima i trebaju biti savršeno funkcionalne.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Razmišljate li o ovakvom načinu uređenja kuhinje no teško vam je zamisliti kako bi to moglo izgledati i pitate se gdje ćete staviti stvari koje vam trebaju za pripremu hrane i objedovanje, nudimo vam nekoliko ideja koje je tim Mirjana Mikulec interijera realizirao u suradnji s tvrtkom Elgrad, te nekoliko prijedloga uređenja koje je ovaj studio ponudio svojim klijentima.

Inspirirajte se, saznajte korisne savjete i razriješite sve nedoumice koje ste imali vezano uz kuhinje bez gornjih ormarića!

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: RAJNA RAGUŽ

 

Za koga su ovakve kuhinje idealne?

Ovakave kuhinje odlična su ideja za apartmane i stanove za najam jer ne trebaju puno skladišnog prostora a i oskudijevaju kvadratima, pa im treba prozračnosti. Isto tako, gornji ormarići nisu nužan element namještaja u kućama za odmor, naročito ako je uređenje inspirirano tradicijom. Također su dobro rješenje za male stanove koje koriste samci i one koji nisu tako često u kuhinji i za štednjakom. Zašto opteretiti skučenu kuhinju dodatnim namještajem koji vam ne treba? Tako bi mogla izgledati još manje, zagušena namještajem…

U malim prostorima stvorit će se prozračnost i doći više svjetla, čak i ako odustanete samo od dijela gornjih ormarića. Primjerice, ormarić sa staklenim frontama kao na kuhinji ispod i mala polica na koje možete smjestiti dio posuđa stvorit će dojam prostornosti. A o estetskom učinku da i ne govorimo…

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

Ako je kuhinja od ostatka prostora pregrađena gipsanim zidom ili možda nekom drugom lakom pregradom koja ne bi podnijela težinu ormarića, bolje je odustati od njih i osmisliti kuhinju bez gornjeg dijela. U njega, ako arhitekt ili stolar procijene da može izdržati težinu, stavite jednu policu na koju ćete smjestiti dio posuđa koje želite imati pri ruci – šalice, čaše, tanjuriće, začine… Jedna od opcija su i male police u koje ćete staviti dekoracije, kako biste učinili taj zid zanimljivim. Tako on može postati akcentni zid u prostoriji, naročito ako ima zanimljivu podlogu – keramiku, panel, kaljeno staklo, boju… pa će se police još više isticati.

 

IDEJNO RJEŠENJE: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Uske i duge kuhinje

Dizajneri često predlažu u uskim dugim kuhinjama odsustvo gornjih elemenata, jer prostor tako neće izgledati monotono i zatrpano. Čak naprotiv, ovako će kuhinja izgledati i vizualno kraće. No, za atraktivniji dojam, nabavite napu zanimljivog dizajna, pločice atraktivnog uzorka ili pak dodatnu mini policu koje će također skratiti prostor te stvoriti kompaktnost. Pored police, kao dekorativni elementi dolaze u obzir uokvireni plakati, polica s teglicama za začine, uokvirene fotografije, zidni sat…

Prilikom kreiranja ovakve kuhinje, imajte na umu da ona odgovara ne samo vašem ukusu nego i vašim potrebama i bude funkcionalna. No, ako nakon postavljanja kuhinje uvidite tijekom vremena da vam nedostaje prostor za slaganje, uvijek možete staviti policu ili dvije duž cijeloga zida.

IDEJNO RJEŠENJE: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kamo sa stvarima?

Izostanak gornjih elemenata povlači za sobom i pomno planiranje rasporeda donjih elemenata. Sve ono što inače smještate u gornje elemente poput čaša, tanjura, zdjela, namirnica (kava, čaj, papar, sol, žitarice…) treba naći svoje mjesto u donjim elementima. Dio ovih stvari možete staviti i u komodu koja je dio kuhinje ili blagovaonice, a rješenje je i u smočnici. Razmislite o konceptu donjih ormarića i uvrštavanju ladica, ugradnih i izvlačnih elemenata u koje možete skladištiti stvari koje se načelno nalaze “gore”. Primjerice, veliki izvlačni ormarić pohranit će tanjure i zdjele, a uski izvlačni ormarić tegle sa žitaricama, druge namirnice i začine. Zato su kuhinje po mjeri izvrsno rješenje jer možete stavljati elemente u donje ormariće prema vašim potrebama.

No, postoji još jedno rješenje! Trendovi su donijeli i koncept kuhinje bez gornjih ormarića, ali s velikim ugradbenim ormarom s jedne od bočnih strana, koji je suvremena verzija smočnice ili pak kredenca. Ovakav element zadovoljava sve one funkcije koje imaju viseći elementi.

 

IDEJNO RJEŠENJE: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

PROMO

 

Komentari