Kuhinjski otok: dizajnerski multipraktik bez konkurencije

Kuhinjski otoci trend su u uređenju kuhinja i dobro se kao element uklapaju u svaki stil i veličinu kuhinje. Svoju popularnost prije svega otoci duguju svojoj multifunkcionalnosti – mogu objediniti nekoliko sadržaja odjednom!

Otoci u kuhinji sve su popularniji – nekoć su oni bili obilježja velikih kuhinja i centralno mjesto ovih prostorija. No, danas se oni koriste u kuhinjama svih stilova uređenja, kao i veličina. U tome je velika prednost ovih elemenata. Koji su još aduti koji govore u njihovu korist, saznajte u nastavku teksta. Vjerujemo da će vas oni dodatno motivirati da u osmišljavanju svoje kuhinje uključite i mogućnost otoka, naročito ako se radi o prostoru male kvadrature. Kuhinjski otoci, naime, zbog svoje višestruke funkcije idealni su za male kuhinje!

 

RADNA POVRŠINA, KUHALO I SUDOPER

Priprema hrane – čišćenje, pranje, rezuckanje, miksanje, izrada tijesta i drugih jela kao i njihova termička obrada – sve se to može odvijati na kuhinjskom otoku. Ovako je sve i preglednije, jer su kuhinjski elementi s aparatima obično prislonjeni uza zid pa nedostaje prirodne svjetlosti.

 

InDizajn

 

STOL ZA BLAGOVANJE

Bilo bi idealno imati zaseban stol za blagovanje, no kada nam nedostaju kvadrati onda je dobro rješenje od kuhinjskog otoka stvoriti mjesto za obroke. Tako se stvara i veća intimnosti i zajedništvo prilikom objeda a hrana, posuđe i sve ostalo nadohvat je ruke. Ako je otok manji i ne može za njim blagovati cijela obitelj, uvijek se može ugraditi izvlačna ploča kojom će se proširiti ploha za blagovanje.  Otoci su idealna opcija u slučajevima kada je blagovanje zasebna prostorija pa kada za objedom nije okupljena cijela obitelj praktičnije je jesti za otokom.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

MINI SMOČNICA

U kuhinjama, naročito onim u novijoj gradnji, kronično nedostaje prostora. Nekoć su u tome velika pomoć bile smočnice, no one su danas rijetka prostorija u domovima. Otok djelomično može zamijeniti smočnicu – u njegovim policama, ormarićima i ladicama možete čuvati namirnice, zimnicu, posuđe, pribor za jelo…

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

FOTO: Art Ventures

 

MOBILNI UKRAS

U malim prostorima poželjni su elementi koji se mogu sklapati odnosno smanjivati i proširivati po potrebi. I oni koji se mogu micati – mobilnost ih čini prilagodljivima u smislu da ih možete pomaknuti u kut ili manje frekventni dio prostorije kada vam smetaju. Ista je stvar i sa mobilnim kuhinjskim otokom, koji ima kotačiće. Kada ga maknete sa strane, može biti u ulozi komode s ukrasnim detaljima – vazom, cvijećem….

 

Foto: Amazon

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari