OPEKA NA ZIDU: 20 sjajnih trendi ideja za svaku prostoriju doma

Nekima djeluje odviše rustikalno, podsjeća ih na vikendicu i nešto nedovršeno… a nekima se njihova tekstura čini odviše upadljivom te smatraju da zagušuje prostor. No, naši inspiracijski prijedlozi raspršit će sve sumnje i predrasude vezane uz ciglu u interijerima

 


Opeka u interijeru može učiniti čuda, samo kada bismo joj dali šansu da uđe u naš dom. Ona je onaj akcent koji može promijeniti izgled cijelog doma – utopliti ga, učiniti ga manje uštogljenim i beživotnim, unijeti spontanost i ugodu, učiniti ga originalnim, šarmantnim mjestom. Gdje vladaju umjetni materijali poput plastike, laminata, epoksi smole ili hladni poput betona i stakla, cigla je savršen element koji će donijeti ravnotežu.

Foto: Decoist

Također, u besprijekorne interijere u kojima vladaju geometrija i ravne linije, unijet će dašak nesavršenosti, a to je ponekad tako potrebno u prostoru.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

BOJANJE OPEKE I ZAŠTITNI PREMAZ

Vole ju sve vrste stilova uređenja – lako će se uklopiti u minimalizam, shabby chic, rustiku, klasiku, industrijski stil. Ako strahujete kako ćete je održavati, jer se zbog neravne površine prašina vrlo lako taloži na opeku, možete ju zaštititi premazom – on će joj dati sjaj, zaštititi od prljavštine i učiniti dugovječnijom. Takvu površinu s premazom možete brisati vlažnom krpom.

Foto: MOHV

Ako vam se pak ne sviđa prirodna opeka, uvijek možete naći njezinu umjetnu zamjenu, zatim tapete s ovim uzorkom ili i prirodnu opeku pobojati u nijansu po želji. Možete se i poigrati pa ju pobojati u nekoliko boja ili poneku opeku ostaviti u prirodnoj nijansi, što će dati vintage izgled zidu.

 

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

 


TRIK S OGLEDALOM I OPEKOM

Zid od cigle je sam po sebi dekorativan pa ne morate dodavati police, ukrase, slike, fotografije. Iznimka je jedino ako se ne radi o velikom zidu. Tada su dekoracije dobrodošle i to u boji koja će ih isticati za zidu. Kao i ogledalo koje možete staviti na cigleni zid, ali još bolje na suprotni zid kako bi se cigla reflektirala u njemu a prostor se tako činio povezanijim.

Isto tako, ogledalo je dobrodošlo i kada je cigle previše u prostoru – neka se tada u ogledalu reflektira onaj zid koji nije cigleni

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Da opeka može biti u svakoj prostoriji doma sjajan stilski akcent, uvjeriti se možete u primjerima koje vam donosimo….

Komentari