NEKE NOVE NIJANSE: crvena u novom ruhu za 2020. godinu

Sjećate se Marsale, kontroverzne Pantoneove boje za 2015. godinu koju su svi dočekali na nož? E, pa tri godine kasnije ova crvena nijansa popularnija je nego ikad, baš kao i nekoliko drugih tonova crvene poput boje cigle, terra rose, boje bobičastog voća i druge.

 

 

Već smo pisali o tome da je crvena, hrabra i vatrena boja, jedan od top izbora za božićne dekoracije 2019., no vladavina crvenih nijansi tu ne prestaje. Sudeći po aktualnim trendovima, vrhunac svoje popularnosti doživjet će u mjesecima koji slijede.

Nakon godina vladavine bijele, crne i sive na krilima skandinavskog dizajna, interijeri diljem svijeta počeli su vapiti za malo boje. Sve je počelo s epidemijom zvanom millennial pink koja je zaludjela svijet, a nastavilo se unošenjem nježnih bež nijansi koje su zamijenile provjerenu sivu, barem kada je o interijerima i dizajnu riječ. Zatim su i trendovi predstavljeni na najvećim svjetskim sajmovima interijera definitivno potvrdili da minimalizam, Skandi stil, bijela i siva odlaze u povijest, a mnoštvo intenzivnih boja počele su slijevati u naše interijere.

Nakon gore spomenute millennial pink, ružičaste nijanse kao da su sazrele i prešle u duboke i jake nijanse terakote, zagorene naranče, crveno roza, smećkasto crvene i nježne crvene. Nama su najatraktivnije nijanse terakota, zatim njena nježnija izvedenica terra roza i naravno, boja cimeta te berry red.

 

KOMBINACIJE BOJA: ogledalo vašeg ukusa

foto: Haymes May

Terakota, boja hrđe i druge crvenkaste, zemljane nijanse nagovještavaju i druge uzbudljive trendove kao što su revival stilova iz sedamdesetih, ali i pomalo futurističkih izvedenica stilova koji inspiraciju vuku iz antike ili Art Decoa.

Ove nove nijanse crvene tako vidimo sve češće kao izbor za boje dekoracija i manjih komada namještaja, ali jednako tako i kao izbor boje za zidove.

Foto: Martina Gemmola

Oni hrabriji mogu se odlučiti i za toniranje – odabir više srodnih nijansi crvene mogu izgledati itekako dobro, pogotovo kada je riječ o dijelu ili pak cijelom interijeru. Odlučite li se za potonje, kombinaciju ovih nijansi možete dodatno začiniti s narančastom, ružičastom i žutom, ali i toplim metalik bojama poput zlatne i bakrene te toplijim neutralnim nijansama.

S obzirom na to da je riječ o jarkim i izražajnim bojama, predlažemo da se držite mat finiša, radi jednostavnijeg kombiniranja. Dozu sjaja jednostavno možete osigurati pomoću akcenata u zlatnoj i bakrenoj boji ili pak bronci.

Ipak, volite li biti korak ispred, možete se i poigrati kombinacijom sjajnih površina za koje se očekuje da će se uskoro vratiti u modu na velika vrata.

foto: One King’s Lane

Prilikom kombiniranja i unošenja ovih boja u interijer, važno je da imate na umu mjeru i da ih pravilno dozirate. Ako niste sigurni, uvijek je dobro igrati na sigurno i osloniti se na bijelu, sivu i neutralne nijanse koje će “smiriti” kombinaciju.

foto: One King’s Lane

Inače, ove su raskošne i intenzivne nijanse svoju premijeru u interijerima i dizajnu imale još na milanskom Design Weeku 2019. godine. Dinamična, strastvena i topla priroda ovih nijansi definitivno najavljuju i podupiru velik zaokret u trendovima, barem kada je riječ o interijerima.

Svijetlim bojama, hladnom i geometrijskom izgledu, minimalizmu i jednostavnosti definitivno je odzvonilo, a što sve donosi 2020. godina tek nam preostaje vidjeti.

foto: Martina Gemmola
Foto: Martina Gemmola
Komentari