UTOPLITE SVOJ DOM: praktičnije i modernije varijante klasičnih modela grijanja

Sviđaju vam se klasični modeli grijanja, no čine vam se nepraktičnima za vaš moderni dom u kojem želite da održavanje, kao i samo zagrijavanje bude jednostavno i brzo? Imamo nekoliko rješenja!

 


Sigurnost, ugoda i toplina ključni su u stvaranju doma da bio on doista bio zaokružena funkcionalna cjelina. Tom dojmu s jedne strane doprinosi dizajn i odabir pravih komada namještaja, a s druge i praktični elementi poput uređaja za grijanje.

Sezona grijanja postaje aktualna svake jeseni, a u toplijim krajevima tek početkom zime. No, već nekoliko godina i u kontinentalnim dijelovima svjedočimo blagoj jeseni, pa grijanje domova postaje aktualno također u zimskim mjesecima.

Ako ste u adaptaciji doma, opremate ga od nule ili pak želite obnoviti sustav grijanja nekim novim, boljim modelom, u suradnji s Bauhausom donosimo nekoliko zanimljivih prijedloga.

Riječ je o klasičnim modelima grijanja poput kamina, peći ili radijatora, no ovaj puta u modernijim verzijama, koje su prilagođene današnjem načinu života u kojem nemamo vremena za sustave koji se sporo zagrijavaju ili su zahtjevni za održavanje.

Foto: Bauhaus

NOVA GENERACIJA KAMINA

Pri spomenu kamina prvo što nam padne nam svima padne na pamet jest masivni ugrađeni kamin, ukrašen opekom ili mramorom. No, moderne tehnologije donijele su i moderne, znatno jednostavnije kamine – kako u dizajnu, tako i održavanju.

Moderni kamini izvrstan su izvor zagrijavanja prostora, a usto imamo praktični detalj u domu koji je itekako u trendu te donosi dozu atraktivnosti. Teško je ostati ravnodušan na prizor kamina u kojem gori vatra, zar ne?

Na ovaj način može se u smislu estetike podići i najprosječniji interijer kao i prikriti nedostaci. Kamin je izvrstan način kako možete odvući pažnju s nekih slabijih točaka u domu.


Moderni kamini na drva

Novi modeli kamina na drva ne zauzimaju puno prostora jer imaju vrlo ekonomičan dizajn i lakše ih je instalirati u prostor. Brže zagrijavaju prostor te nerijetko, poput ovog dolje modela Canada, imaju podesivu visinu. Prostor za pohranu drva ispod ložišta doprinosi većoj praktičnosti i kompaktnosti.

Foto: Bauhaus

Ekonomične peći na pelete 

Osim drva, novi modeli kamina donijeli su novu vrstu ogrijeva – pelete. Peći na pelete osvajaju moderne domove, za što postoji nekoliko dobrih razloga. Riječ je povoljnom modelu grijanja, koji je usto ekološki prihvatljiv.

Pelete su inače prešani drvni ostaci poput piljevine u koje se ne dodaju nikakva kemijska sredstva. Uglavnom su od drveta hrastovine, jasena i bukve. Kao i kamini na drva, i ovaj model zahtjeva prostor za skladištenje, ali su zbog učinkovitog izgaranja ispušni plinovi iz peleta čišći nego klasično drvo za ogrjev.

Grijanje na pelete je automatizirano, no imajte na umu da su peleti osjetljivi na vlagu pa trebaju biti posve suhi.

Foto: Bauhaus

Elegantni električni i plinski kamini

Pored klasične varijante kamina na drva, danas su sve češći modeli na plin (etanol) ili električnu energiju. Razlog popularnosti je još veća razina praktičnosti i održavanja. Električni  i kamini na etanol mogu se, s obzirom da njihov položaj ne diktira dimnjak, smjestiti bilo gdje u prostoru. Ovakve modele lako je postaviti na zid, a mnogi od njih, kao ovaj na fotografiji niže, mogu funkcionirati kao samostojeći. Usto, ovim modelom, kao i nizom drugih modernih električnih kamina, moguće je upravljati putem daljinskog upravljača. Kod ovog modela Voltomat vrijeme zagrijavanja može se individualno podešavati između 30 minuta i 7,5 sati. Savršeno, zar ne?

Veliki bonus ovakvih kamina je njihov jednostavan i elegantan dizajn ravnih linija i dašak luksuza kojeg donose u prostor. I ono što je također bitno kada su stvaranje atmosfere i estetika u pitanju – neki ugradbeni električni kamini i kamini na etanol mogu i bez žarenja topline pružiti efekt plamena! Stoga vam ovakvi kamini mogu biti glavna stilska točka doma!

Foto: Bauhaus

NOVA GENERACIJA RADIJATORA

Uljni i plinski radijatori sada su već klasik u zagrijavanju prostora. Novi modeli radijatora su na električni pogon, poput primjerice ovoga u kupaonici.

Radijatori na ljestve vrlo su popularni modeli i zbog svoje praktičnosti jer ne zauzimaju puno prostora a usto su vrlo efikasni u sušenju vlažnih ručnika. Da biste ih imali i u svojoj kupaonici, ne trebate centralno grijanje. Potrebno je samo nabaviti električni model. Ovo je izvrsno rješenje i za vikendice i apartmane u kojima često ne postoji centralno grijanje, nego uz pomoć klima uređaja, pa kupaonica često ostane hladna prostorija.

Ovako će cijelu zimu biti topla i ugodna.

Foto: Bauhaus

Pored električnih ‘ljestva’ radijatora, moderni domovi sve češće ugrađuju i električne radijatore koji funkcioniraju uz pomoć konvekcije tj. prirodne izmjene zraka. Naime, hladni zrak prelazi preko električnog grijača, a zrak koji ulazi kroz rešetku u donjem dijelu radijatora zagrijava se i postaje lakši, te se podiže i stvara cirkulaciju zraka što omogućuje brzo i efikasno grijanje. Ne isušuju zrak i ne podižu prašinu, zidovi na koje su instalirani ne tamne, a dizajn im je vrlo atraktivan.

Foto: Bauhaus

Dodatni plus konvektorskih radijatora je što su cjenovno povoljniji od drugih grijaćih sustava na električnu energiju. Razlog se krije u tome da konvektori nemaju motor, niti ventilator, ne akumuliraju energiju i ne trebaju zagrijavati ulje ili vodu, već direktno zagrijavaju zrak u prostoriji i sva utrošena energija se isporučuje u prostor koji se zagrijava pa nema nikakvih gubitaka u prijenosu toplinske energije.

Foto: Bauhaus

VANJSKE GRIJALICE

I na koncu jedan super prijedlog za vaše balkone, terase ili zimske vrtove. Električne i plinske grijalice koje izgledaju poput podnih lampi sve su zastupljenije u eksterijerima što omogućava da boravimo na otvorenom u jesenskim i zimskim mjesecima.

Riječ je o grijaćim tijelima kompaktnog i praktičnog dizajna, koja nude toplinu dok boravimo vani ispijajući topli čaj ili kavu. Lako su prenosivi, tako da ih možete maknuti u slučaju kiše ili snijega. A neki modeli imaju i daljinski upravljač!

Krasi ih jednostavan dizajn koji čini da se lijepo uklope u vanjski ambijent vašeg doma.

Foto: Bauhaus

 


PROMO

Komentari