NAMJEŠTAJ PO MJERI: evo što često zanemarujemo a bitno je da bi funkcionirao i trajao godinama

Mnogi se prilikom opremanja doma odlučuju za namještaj po mjeri jer tako mogu bolje ispuniti svoje potrebe i želje te iskoristiti svaki centimetar prostora. Ovo je način da se dobije funkcionalan, kvalitetan i dugotrajan namještaj. Saznajte što je sve bitno da biste to postigli!

 

 

 

Namještaj po mjeri danas je najčešći odabir u uređenju doma. Za to postoji puno dobrih razloga, a oni najvažniji su da tako možete imati dom uređen onako kako želite, u bojama, uzorcima i dizajnu kakav vam se sviđa. Također, namještaj po mjeri odgovara na sve vaše potrebe vezano uz prostor, što nije uvijek lako naći kod gotovog namještaja.

I na koncu, opremajući dom namještajem po mjeri iskoristit ćete svaki kutak i izvući maksimum, što je vrlo bitno kada je riječ o nepravilnom prostoru, onom kojem nedostaju kvadrati ili se primjerice nalazi u potkrovlju. Namještaj po mjeri savršeno će se prilagoditi svim specifičnostima interijera.

No, otkuda krenuti? Stručnjaci iz tvrtke Elgrad, koja nudi sve potrebno za namještaj po mjeri ističu da sve treba početi od naših zamisli i potreba te planiranja.

Pored definiranja vlastitih želja i potreba i pomno isplaniranog izgleda namještaja i njegova rasporeda u prostoriji, saznajte na što još morate naročito paziti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 

KVALITETNI OKOVI

Okovi su izvana, kada su ladice i ormarići zatvoreni, nevidljivi, no vrlo bitni elementi svakog namještaja, izrađeni najčešće od metala. No, čim se element otvori, okov je jasno vidljiv jer se nalazi unutar njega. Riječ je o obaveznoj opremi za namještaj – fiksnim ili pomičnim dijelovima poput panti s unutarnje strane vrata ormarića, vodilica ladica, ručki, kutnika, kotačića i izvlačnih sustava za skladištenje. Svaki od okova ima određenu funkciju i dimenzije.

O kvaliteti okova uvelike ovisi trajnost namještaja. Stoga birajte okove renomiranih proizvođača te se obavezno konzultirajte sa stolarom kao i prodavačem u trgovini pločastih materijala.

Isto tako, informirajte se i o novim modelima, koji uvijek idu korak naprijed. Upravo jedan takav novi, učinkovitiji model okova, T-slim vam želimo predstaviti.

 

Foto: Elgrad

 


T-SLIM OKOVI

Kinvarovi T-slim okovi spadaju u podizne okove koji omogućuju da se fronte ormarića zaokretno otvaraju. Ili jednostavnije – ‘prema gore’. Najčešće ih možemo vidjeti u izduženim, pravokutnim kuhinjskim elementima, naročito onima iznad nape. No, sve više se koriste i kod garderobnih ormara i to u dijelovima koji su teže dostupni i bliže stropu.

T-slim okovi su doista korak naprijed jer se mogu ugraditi u bočni zid ormarića tako da su stvarno nevidljivi te ne zauzimaju nimalo prostora unutar elementa, za razliku od drugih podiznih okova. Budući da T-slim okov ne zauzima prostor unutar ormarića elementi za pohranu postaju maksimalno iskoristivi jer ostaje slobodan prostor od jedne do druge strane ormarića. Što manje prostora tehnologija (u ovom slučaju okovi) zauzima, više je prostora dostupno za vaše stvari!

Također, osim navedene učinkovitosti, T-slim je drugačiji jer je uži od standardnih podiznih okova.

Naime, širina od 12 mm omogućuju da se T-slim okov ugradi u bočnu stijenku namještaja. Kako biste si lakše predočili, to je širina USB sticka! S obzirom na njegove uže dimenzije, od sada je okov moguće ugraditi i u elemente od 16 mm debljine materijala.

 

 

Foto: Elgrad

Ovaj model podiznog okova dostupan je s uključenim ublaživačem zatvaranja (Soft-Close) koji se može uključiti ili isključiti i s ugrađenim automatskim sistemom otvaranja (Tipmatic plus).

Pored toga, T-slim okov je poseban zbog kuta otvaranja. Kut otvaranja 75o ili 107o je opcija koja omogućava reguliranje maksimalnog kuta otvaranja fronte, možemo se postaviti na 75° ili na 107°, ovisno o vašoj želji. Okov se zaustavlja u bilo kojem položaju, odnosno pod bilo kojim kutom – ako ne želite potpuno otvoriti prednju stranu, možete je otvoriti koliko god želite.

I na koncu – možete ga jednostavno montirati na click bez alata!

 

Foto: Elgrad

ODABIR PLOČASTOG MATERIJALA

Različiti materijali imaju i svoje specifičnosti koje ih čine podobnijima za određene uloge. U dogovoru sa stolarom, dizajnerom i prodavačem bitno je izabrati baš onaj materijal koji će po svojim karakteristikama biti najbolja opcija za namještaj koji radite.

Pomno planiranje odabira materijala nam omogućava i najbolji omjer cijene i kvalitete. U svakom slučaju, na pločastim materijalima, kao i okovima, se ne isplati štedjeti.

 

Foto: InDizajn

Od vrsta materijala najpopularniji je svakako iveral ili oplemenjena iverica, a razlozi se kriju u širom rasponu boja, dekora, pristupačnoj cijeni i lakom održavanju. S dobrim okovima i dobrim stolarom te vašim redovitim održavanjem, namještaj od iverala doista će trajati. Možete birati iveral glatke ili hrapave teksture te u mat ili visokom sjaju.

Pored iverala, često se koristi skuplji medijapan (MDF), koji je moguće lakirati u boju po želji, ali ga je nemoguće imati u uzorku.

Akril je za ljubitelje sjajnog namještaja koji donosi dašak luksuza i elegancije u prostor. Za visoki sjaj je zaslužan završni plastični sloj koji se lijepi na ivericu ili medijapan.

Od novijih materijala, razmislite svakako o laminamu i getacoreu koji su iznimno kvalitetni i imaju sjajna svojstva!

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

OBRADA RUBOVA

Ako se odlučite za iveral, tada svakako morate paziti na obradu rubova. Potrebno je naime, zaštititi ih dodatnim slojem tehnikom kantiranja. U suprotnom, ako rubove ne obradite, oni će se vrlo brzo smještanjem u prostor oštetiti i narušavati izgled namještaja.

Kod kantiranja postoje dvije, jednako kvalitetne i dobre opcije, a odabir je isključivo estetske prirode. Tako rubove možete obraditi laserskim kantiranjem koje briše prijelaz između kant trake i iverala pa iveral nalikuje na medijapan koji, budući da se lakira, uopće nema spojeva.

Također, kantiranje može biti u drugoj boji, kako bi se stvorio stilski akcent na namještaju, a kako to izgleda možete vidjeti na primjeru kuhinje ispod.

 

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

PRECIZNE MJERE

Namještaj po mjeri omogućava nam da sami naručimo pločaste materijale i sami složimo komade koje smo planirali. No, za to je, ako želite kvalitetu i namještaj koji će vas služiti godinama, ipak potrebno angažirati stručnjaka.

Najčešće greške ‘uradi sam’ izrade namještaja po mjeri su neprecizne mjere. One su iznimno bitna karika prije naručivanja materijala. Jednom, kada se materijal izreže na potrebne dimenzije i obradi, nemoguće je raditi preinake. Svaki element namještaja po mjeri treba imati precizne nacrte koje će stolar utvrditi mjerenjem svih potrebnih dimenzija u vašem domu, imajuću u vidu sve specifičnosti prostora i vaše zahtjeve.

 

Foto: Elgrad

 

PROMO

Komentari