Najpoželjniji trendovi u spavaćoj sobi koji će vas potaknuti na njezino (pre)uređenje

Je li i kod vas spavaća soba posljednja na listi za (pre)uređenje? Možda je baš ovo ljeto prilika da ispravite nepravdu učinjenu ovoj oazi odmora. Imamo super ideje i najnovije trendove koji će vam pomoći u tome!

 


Stav kako nam spavaća soba služi ‘samo za spavanje’ uvelike je doprinijela tome da njezinu izgledu ne poklanjamo previše pažnje. Pa čak ni kvaliteti ležaja koja je iznimno bitna.

Obično je naš fokus na onim prostorijama u domu u kojima provodimo slobodno vrijeme i družimo se s obitelji i prijateljima – kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku. Volimo da je taj prostor ugodan, ali i da nas na najbolji način prezentira drugima. Dizajneri kažu kako je dnevni prostor na neki način naše ogledalo.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Spavaća soba spada u privatnu zonu doma koja služi za odmor i spavanje. Da bi i ovaj prostor bio jednako ugodan i reprezentativan, potrebno je uložiti malo više truda u uređenje. Možda su baš ljeto i godišnji odmori vrijeme da se bacite barem na osvježenje i učinite od sobe u kojoj ‘samo spavate’ stiliziran prostor koji će biti prava mala oaza za opuštanje i trenutke privatnosti i tijekom dana.

U suradnji s tvrtkom Modul iz Darde pokraj Osijeka donosimo vam trendove iz svijeta uređenja spavaćih soba! Za inspiraciju, nudimo vam projekte uređenja spavaćih soba studija Mirjane Mikulec, realiziranih u suradnji s ovom tvrtkom koja proizvodi tapecirani namještaj.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

LUKSUZ, ELEGANCIJA I RASKOŠ

U spavaćoj sobi se već neko vrijeme ne inzistira na jednostavnosti i asketizmu. Upravo suprotno – poželjno je da izgledom podsjeća na one hotelske u kojima vladaju elegancija i luksuz. Tim dojmom raskoši se želi potaknuti osjećaj da je bitno i ovoj prostoriji okružiti se lijepim stvarima kao i ugoditi sebi i osjećati se posebno.

Meki i bogati materijali poput baršuna i satena, tapecirani namještaj, klupe ispod kreveta, taburei umjesto noćnih ormarića kao i dvostruke zavjese (svijetle, tanke i one gušće) načini su na koji to možete postići. Također, sjajne površine u vidu zlatnih akcenata ili crni akcenti također su poželjni u stvaranju luksuza.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

BOGATA VISOKA UZGLAVLJA

Što je spavaća soba bez tapeciranog uzglavlja? Bogati nasloni iza kreveta postali su toliko popularni da je teško naći model koji ga nema. Uzglavlja su vrlo praktična jer imate meki naslon kada gledate tv ili čitate knjigu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Pored toga, oplemenjuju prostor spavaće sobe i donose toplinu, kao i željeni dojam luksuza. Ako želite biti malo drugačiji, poigrajte se uzglavljem koje može biti malo neobičnijeg oblika ili sezati sve do stropa. Ili, primjerice, biti u drugačijoj boji od kreveta.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

BOJE: BEŽ I SIVA VLADAJU

Iako trendovi u posljednjih nekoliko sezona donose tamne nijanse nekih boja (zelena i plava) te crnu (naročito u kuhinjama i kupaonicama), u spavaćoj sobi i dalje vladaju svijetle neutralne nijanse – prije svega bež i siva. A tu je i često i bijela!

Premda su znatno osjetljivije od tamnih boja, bež, siva i bijela imaju jake adute – univerzalnost, bezvremenost i prilagodljivost. Siguran su odabir s kojim ne možete puno pogriješiti. One se lako kombiniraju sa svim drugim bojama u paleti kao i stilovima te će uvijek djelovati aktualno.

Ove svijetle nijanse naročito efektno izgledaju sa zlatnim i crnim akcentima, pa svakako i njih uključite u uređenje ako želite stvoriti privlačan prostor. Želite li neku nijansu ovih boja koja je otpornija na mrlje, razmislite o ‘prljavo’ bijeloj, taupe bež ili antracit sivoj.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Za one odvažnije!

Smirujuće boje su dobrodošle u spavaću sobu, no takvo djelovanje nemaju samo svijetle neutralne nijanse koje smo spomenuli. U obzir dolaze i tamno plava i zelena. One su dobro rješenje ako niste za svijetle nijanse, a želite unijeti atmosferu smirenosti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ako ste spremni za iskorak, razmislite o nekoj intenzivnijoj nijansi. Predlažemo toplu žutu koja će unijeti svjetlo i dobro raspoloženje u spavaću sobu.

Foto: Modul

2U1: RADNI I KUTAK ZA ŠMINKANJE

Moderni domovi danas u svome sastavu obavezno imaju i radni kutak. No, kako je pravi privilegij imati zasebnu prostoriju i pretvoriti je u radnu, obično ju nastojimo osmisliti unutar postojećih. Iako su spavaće sobe u suvremenoj gradnji vrlo male površine pa tek stanu osnovni elementi poput kreveta i ormara vještim planiranjem ipak se nađe mjesta i za radni kutak s udobnom tapeciranom stolicom koja izgleda kao fotelja.

U tome uvelike pomaže namještaj po mjeri koji omogućuje iskorištavanje prostora i znatno manji stol od klasičnog radnog stola. Manji konzolni stolovi posve su dovoljni za prijenosna računala. A usput mogu poslužiti i kao stolić za šminkanje i njegu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

ODIJELJEN GARDEROBNI DIO

Veliki trend u uređenju soba su odvojene garderobe. No, rijetki su sretnici koji imaju dovoljno kvadrata za zasebnu prostoriju u kojoj će biti odjeća i obuća te modni dodaci. Dizajneri su se dosjetili pa unutar postojeće spavaće sobe ormarom odjeljuju garderobni prostor. Stvara se svojevrsni prolaz s ormarima s jedne i druge strane, a koji su ujedno i pregrada koja ih dijeli od ležaja.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

TAPETE NA AKCENTNOM ZIDU

Suvremeni interijeri su jednostavno zaluđeni štukaturama i tapetama. Ukrasne letvice ne nalaze se samo na stropovima i zidovima, nego i na frontama ormara.

A tapete su obično na akcentnom zidu, onom iza kreveta. Taj zid je ujedno i prvo na što nam padne pogled kad uđemo u spavaću sobu pa se treba potruditi oko njegova izgleda. Mi vam predlažemo tapete. Postavljanje tapete nipošto ne znači da se morate odreći visokog uzglavlja.

A ako želite biti originalni, obložite tapetama ulazna vrata u sobu ili fronte ormara!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PAŽLJIVO ODABRANA RASVJETA

Rasvjeta je ključ svake uspješno uređene prostorije, pa tako i spavaće sobe. Pored one osnovne, stropne, koju ćete pozicionirati iznad kreveta (njegove sredine), razmislite svakako i o pomoćnoj rasvjeti. Podne lampe, zidne lampe ili visilice bit će super dodatak, kako praktični tako i estetski.

Ako imate malu spavaću sobu, idealno je da pomoćna, ambijentalna rasvjeta bude instalirana na zid (zidne lampe iznad kreveta) ili ‘spuštena’ uza akcentni zid na kojem je naslonjen krevet (visilice).

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PROMO

Komentari