Niste u prilici ugraditi pravi kamin? Imamo super brzo i jednostavno riješenje!

Kamini su se opet vratili u interijere i to u raznim verzijama – od onih klasičnih pa sve do posve modernih. No, bez obzira na stil, savršeno se uklapaju u suvremene domove i zadovoljavaju različite potrebe – od funkcionalnih pa sve do estetskih.

 

 


Nekada su kamini bili neophodni kako bi prostor učinili toplim i ugodnim za boravak i rad u njemu. U njima se palila vatra koja je davala toplinu i svjetlost. Kamin je bio centralni dio doma, pozivao je na druženje i logično je da mu se kao tako važnom mjestu u prostoru, posvećivala velika pozornost, a bio je i ukras svakog doma.

Danas postoje različite vrste kamina. S obzirom na veličinu prostora i izvore energije koji su na raspolaganju, kamin se može uklopiti u gotovo svaki interijer. Ako ste ljubitelj klasike, u vaš će se prostor jako dobro uklopiti okvir oko kamina, karakterističan za luksuzne britanske interijere.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Okviri za kamine, koji se nalaze u najluksuznijim interijerima Velike Britanije, dostupni su u različitim stilovima od klasičnog francuskog do modernog, viktorijanskog ili Art Decoa. Isto tako, ukrasni okviri prikladni su za sve vrste kamina. U potpunosti su otporni na vatru i jednostavni za montažu, a njihova se površina može bojiti i tako uklopiti u interijer.

“Bez obzira na to je li riječ o otvorenim kaminima na drva, električnim ili plinskim kaminima, okviri su prikladan ukras. Mogu biti i samo ukrasni element na vašem zidu na koji ćete smjestiti fotografije vaših najdražih ili objesiti ukrase i dekore”, ističe dizajnerica Mirjana Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

To što su dekorativni kamini danas veliki hit u uređenju interijera, odraz je potrebe da životni prostor odiše toplinom i pravom atmosferom doma.

“Kamini su nekoć bili utilitarna komponenta svakog doma. Danas to više nije tako pa kamini mogu imati i samo estetsku funkciju. Takvi kamini minuciozne izrade koji su ručni rad engleskih majstora danas se mogu nabaviti u različitim izvedbama i različitim stilovima. Jednostavni su za montažu i ono što što je važno za naglasiti – vatrootporni pa se mogu koristiti kao ukras oko pravih kamina, na otvoreni plamen”, otkrila nam je Martina Kalšan iz tvrtke Kalcer.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Daša Lisjak

Kamini imaju starinski štih i emotivnu dimenziju te pobuđuju nostalgiju za nekim davnim vremenima. Stoga su mnogi, koji nisu bili u prilici ugraditi pravi kamin u svoj dom ili im je to bila prevelika investicija, oduševljeno dočekali električne, ali osobito dekorativne kamine.

InDizajn / Foto: Sanjin Kaštelan

Njima je moguće napraviti brz i jednostavan makeover u prostoru jer ne zahtijevaju dimnjak, biogorivo ni bilo kakve tehničke instalacije. Sve što trebate je konzola, odnosno okvir koji se pričvrsti na zid u bilo kojem dijelu doma. I naravno, malo mašte za dekoraciju!

 

Komentari