POVRTNJAK U DRVENOJ KUTIJI: visoke gredice su idealan način vrtlarenja za svakoga

Model drvenih kutija odnosno visokih gredica je sve popularniji način vrtlarenja. Ovo je odlično rješenje za one koji žele uzgajati povrće, začine i cvijeće, ali ne vole kopati. No, to je samo jedan od razloga zašto se vrijedi prebaciti na ovaj način sadnje…

 


Trend urbanog vrtlarenja donio je praktična, ali i znatno jednostavnija rješenja uzgoja povrća, začinskog bilja i cvijeća. Visoke gredice ili drveni sanduci postali su efikasan način da na balkonima vrlo male površine, usred gradskog asfalta, uspješno uzgojite rajčice, krastavce, salatu, peršin, mrkvu, bosiljak, timijan… No, ovakav model dobrodošao je i vrtovima…

Foto: MOX.DIZAJN

SVE PREDNOSTI VISOKIH GREDICA

Drvene kutije ili palete izvrsna su alternativa tradicionalnim cvijetnjacima i gredicama. Idealne su za one koji bi se htjeli baviti vrtlarstvom, ali ne žele trošiti puno vremena i truda za obrađivanje zemlje. Ovaj način vrtlarenja je znatno jednostavniji i uredniji te sprečava rast korova. Sanduci se mogu postaviti osim na balkon, i u klasičan vrt, dvorište.

Podignute gredice, naročito ako se stave na neku podlogu ili noge nude lakše vrtlarenje, bez saginjanja i klečanja.

Foto: Family Handyman

ŠTO TREBATE ZNATI PRIJE SADNJE?

Prije sadnje, drvenu kutiju trebate pripremiti. Ako vam se ne sviđa prirodna boja kutije, obojite je u bilo koju drugu boju, ali prije nego što u nju stavite zemlju i posadite odabrane kulture.

Odaberite boju koja omogućuje drvu da “diše”. Također, bilo bi dobro da koristite neki premaz koji će zaštititi drvo od utjecaja vlage i sunca te produžiti vijek trajanja sanduka.

Foto: ELLE DECORATION

NAJBOLJA POZICIJA ZA PODIGNUTU GREDICU

Budući da je kompaktna i lako prenosiva, kutija se može postaviti bilo gdje u vrtu, terasi ili na balkonu. Bitno je imati u vidu položaj s obzirom na strane svijeta i dotok sunca te poziciju prilagoditi potrebama biljaka koje ćete uzgajati u drvenim kutijama. Kako korov ne bi dospio do kutije, na njezino dno stavite stare novine, karton ili krpu.

Foto: @KALKSTEN.GOTLAND

Možete staviti nekoliko kutija jednu na drugu i opremiti mali “vertikalni vrt”. Ono što trebate zapamtiti je da drvene kutije, naročito kašete, nisu jako izdržljive, pa se za “piramidu” ne smije koristiti više od 5 elemenata.

Foto: MOX.DIZAJN

Ako su kutije pliće, odaberite biljke s malim korijenskim sustavom. Dakle, ovakav model kutija nije prikladan za mrkvu i krumpir.

Foto: ELLE DECORATION

UZGOJ BILJA U DRVENIM KUTIJAMA

 

Briga o biljkama u kutijama ne razlikuje se mnogo od brige o njima u teglama ili običnim gredicama. Tlo redovito gnojite, biljke plijevite, prorjeđujte i ne zaboravite redovito zalijevati kako bi zemlja bila vlažna. Nakon sadnje sjemena, tlo se može prekriti netkanim materijalom kako bi se zaštitilo od ptica.

Foto: Family Handyman
Foto: VILA_THYRINGSBORG
Foto: @LUKEEDWARDHALL
Komentari