TRENDOVI U SVIJETU NAMJEŠTAJA: kreveti, sofe i stolice koje će podići vaš životni prostor

U planu vam je obnova doma nekim novim komadom namještaja, krećete u kompletno namještanje ili adaptaciju? Donosimo novitete u svijetu namještaja – sofa, kutnih garnitura, kreveta i stolica!

 


Ulazak u novu sezonu u godini ili primjerice novu godinu prati i osjećaj da nešto trebamo promijeniti u svome životnom prostoru. Ta promjena može biti manja – nova boja na zidovima, ili neki novi detalj i komad namještaja, pa sve do preuređenja prostorije ili cijelog doma.

Promjena će donijeti novu dozu osvježenja koja će spriječiti monotoniju. Predlažemo vam da to budu novi komadi sjedećeg namještaja koji su u trendu – stolice, sofe, fotelje i kutne garniture ili pak element za spavanje odnosno krevet.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Ovi bazični komadi, koji čine osnovu svakoga doma, imaju svoj vijek trajanja, i stoga ih je potrebno zamijeniti novima ne samo zbog osvježenja ili promjene. Budući da se često koriste i bitni su za udobno sjedenje i opuštanje, dobar odmor i san, to su ujedno elementi u koje se u domu, ističu često dizajneri, najviše isplati investirati.

U suradnji s tvrtkom Modul iz Darde pored Osijeka, poznatoj i izvan granica Hrvatske po tapeciranom namještaju, donosimo vam trendi ideje iz projekata studija Mirjane Mikulec. Upravo u tim interijerima nalaze se sjedeći i ležeći elementi – sofe, fotelje, kutne garniture i kreveti iz Modula.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

SOFE KAO OTOMANI

Novi dizajn sofa – dvosjeda i trosjeda inspiriran je otomanima u kojima je obično naslon nepotpun ili ga uopće nema. Isto se odnosi i na bočne strane – kod otomana su one reducirane na samo jednu stranu ili bez bočnih strana.

ART DECO NASLONJAČI

Kada je riječ o foteljama, u trendu su one jednostavnijeg volumena i dizajna te su inspirirane art decoom i tzv. mid century stilom, koji je vladao od sredine 40 do sredine 70-ih godina prošloga stoljeća.

Projekt Mirjana Mikulec Interijeri, sezona 18. InDizajn Foto: Darko Mihalić

KUTNE GARNITURE JOŠ UVIJEK VLADAJU

Iako će sofe uvijek imati svoje vjerne poklonike, kutne garniture ipak su neprikosnoveni vladari dnevnih boravaka. Ovaj popularni model i dalje je u trendu, a pored toga je vrlo funkcionalan i omogućava sjedenje više osoba.

A boja? Antracit siva i dalje drži primat. Iako dolaze nove tamne nijanse zelene i plave, ova zagasita siva idealna je za sjedeći namještaj zbog svoje nezahtjevnosti i neutralnosti. Kada imate sivu u interijeru, jednostavno će se prilagoditi svakoj promjeni.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

ORIGINALNE KOMBINACIJE

U dizajnu kutnih garnitura i sofa nastavlja se istovremena dominacija klasičnog dizajna naglašenog volumena i jednostavnosti koja donosi ravne i pročišćene linije.

S jedne strane imamo komade presvučene bogatim i mekim baršunom, te s utisnutim gumbima i velikim jastucima umjesto naslona, a s druge sofe i krevete koji se vode geslom ‘manje je više – kada je u pitanju dizajn, kao i odabir materijala i boja.

Ove jednostavnije modele možete uvijek podići ukrasnim jastucima ili pak drvenim podestom ispod njih – tada će zasigurno biti glavni stilski adut vašega boravka.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

STOLICE – UDOBNE I MEKE POPUT FOTELJE

Trendovi donose tapecirane stolice u kojima je moguće provesti nekoliko sati i pritom se osjećati kao ste u dnevnom boravku, uronjeni u udobnu fotelju. To je jedan od glavnih aduta ovakvih stolica presvučenima baršunom ili nekom čvrstom tkaninom ispod kojih se krije meko spužvasto punjenje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

KONTRASTI NA STOLICAMA SU DOBRODOŠLI

Pri odabiru stolica nudi vam se niz kombinacija, kako bi one imale individualnu notu i maksimalno se prilagodile ukusima i potrebama njihovih vlasnika.  Tako možete birati da sjedište i naslon budu kompletno tapecirani, ili da to bude samo jedan od ovih elemenata.

Kada je o nogama riječ, izbor je doista velik – od metala (najčešće crna, zlato ili mjed) pa sve do drveta. Želite li da se dizajn vaših stolica više ističe, neka tapecirani dijelovi budu u kontrastu s nogicama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

UZGLAVLJE KREVETA – GLAVNI STILSKI AKCENT

I kreveti, poput stolica, dolaze u tapeciranom izdanju. I to ne samo njegova konstrukcija, nego i uzglavlje. Trendovi donose velika, upečatljiva uzglavlja koja su pretežno presvučena baršunom i imaju utisnute gumbe. Nerijetko se uzglavlje proteže sve do stropa, što svakako doprinosi estetici prostora, kao i atmosferi topline, ugode.

Dobra stvar je što na postojeći krevet bez uzglavlja možete naknadno staviti uzglavlje po svojoj želji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

KREVETI RASKOŠNI KAO U HOTELU

Novi trendovi u uređenju spavaćih soba donose raskoš i eleganciju. Baš kao u hotelu! Taj dojam pojačat će zidne lampe te tapete te pomoćni stolić umjesto noćnog ormarića. No, svakako razmislite i o praktičnoj stvari te osigurajte model kreveta koji ispod ležišta ima i prostor za skladištenje posteljine, deka, popluna ili stvari koje rijetko nosite kao i kofera.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U manjim prostorijama treba uvijek birati namještaj manjeg volumena i jednostavnijeg dizajna. Isto se odnosi i na boje – uvijek prednost treba dati neutralnim nijansama. No, to nipošto ne znači da se trebate odreći tapeciranog kreveta kao ni naglašenog uzglavlja.

Birajte za materijal tekstil te decentniji dizajn, kao i neku od neutralnih nijansi – bijelu, sivu ili bež.

Studio Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

PROMO

Komentari