ČETIRI VRUĆA TRENDA: prijedlozi koji će vam pomoći da uredite dom poput profesionalca

Dok željno, u potrazi za inspiracijom u uređenju ili tek brzinskom osvježenju svoga doma, iščekujete novu, 18. sezonu InDizajna, nudimo vam sjajnu uvertiru – trendove o kojima se priča i čije pravo vrijeme tek dolazi

 

 

Ne samo početak godine nego i dolazak svakog novog godišnjeg doba uvijek donosi i potragu za novim trendovima. Jer, svima nam ipak, nakon nekog vremena, naš životni prostor pomalo dosadi i postane monoton te je barem mala promjena poželjna. Sve ideje potrebne za promjenu pronaći ćete u novoj sezoni InDizajna koja kreće 27. rujna. Rubrike Stvaramo dom s interijerima koje je realizirao studio Mirjane Mikulec te Inspiracije i trendovi koja donosi novitete iz svijeta dizajna i opreme za dom pravi su izvor inspiracije. No, i ostale rubrike poput Dizajnerskog prostora, kojeg InDizajn tim radi u suradnji s Mastercardom ponudit će sjajne ideje i originalan dizajn.

Pored inspiracije u prilozima Dizajnerski prostor, u našim web člancima u rubrici Kopiraj stil savjetovat ćemo vas kako postići isti ili sličan izgled interijera koje ćete vidjeti u emisijama nove sezone. Predložit ćemo vam i komade namještaja na koje ćete moći ostvariti popuste od 10% plaćajući Mastercard®  i Maestro® karticama!


1. SJEDEĆI NAMJEŠTAJ OD BUKLEA

Baršun je već nekoliko sezona broj 1. materijal kada je tapecirani namještaj u pitanju, a njegovu poziciju ozbiljno bi mogao ugroziti bukle. Materijal bogate i prepoznatljive teksture odlikuju sitne kovrče meke na dodir pa mnogima nalikuje na krzno. Bukle, poput baršuna, nudi toplinu i eleganciju.

Komadi presvučeni bukleom obično su zaobljenih i mekih linija, što donosi dozu opuštenosti, idealnu za dnevne boravke, ali i spavaće sobe.

Foto: Amber Swivel design / Kastlery

Sjedeći namještaj od buklea lako će se uklopiti u različite stilske priče i njime ćete lako osvježiti interijer. Sofa od buklea bit će zvijezda dnevnog boravka, ali promjene će biti vidljive i ako je riječ o manjim komadima namještaja poput, primjerice, naslonjača, taburea, klupe ili blagovaonske stolice. Čak i kada budu u nenametljivim, neutralnim i svijetlim nijansama, mini bukle komadi plijenit će poglede.

Foto: Sandra Jordan Design

Sjedeći namještaj presvučen bukleom izvrstan je dodatak minimalističkim interijerima ili onima kojima općenito nedostaje topline i ugode – ovaj materijal, kao i predimenzionirani dizajn donijeti će željenu atmosferu.

 

Foto: McMullin&Co

2. CRNE KUHINJE

Dizajneri interijera vole reći kako je crna nova bijela, što potvrđuju ponajviše kuhinje. U ovim prostorijama, u kojima je posljednja dva desetljeća vladala bijela boja i skandinavski dizajn, sada je najpoželjnija crna. Novi trendovi natjerali su naime i one nesklone crnoj da počnu razmišljati o njoj.

 

Foto: Homes to Love

Ovakvo otvoreno i bezrezervno prihvaćanje crne kao dominantne boje u kuhinji predstavlja veliko iznenađenje i za same dizajnere i arhitekte. Svi žele da kuhinja ostavlja dojam svijetle, čiste i tople prostorije, a crna nije nijansa kojom to postižemo. No, zato unosi tajanstvenost, eleganciju i ima dozu profinjene dramatike.

 

Foto: Home Beautiful

Za sve koji ne žele da baš sve bude crno u njihovoj kuhinji, dobro rješenje su akcenti u nekim drugim bojama ili uzorcima. Hit dodaci su prirodno drvo kao i materijali s uzorkom drveta te oni s uzorkom mramora i betona. Kombinacijom s ovim materijalima unosite više svjetla, ali i atmosfere koju želite postići.

Foto: Jessop Architects

3. ŠTUKATURE NA NOVI NAČIN

Zidne i stropne dekoracije u obliku štukatura i rozeta vladaju interijerima već nekoliko godina, a donijeli su ih klasika i art deco. No, zavoljeli su ih interijeri u kojima ih načelno ne bismo mogli zamisliti – oni inspirirani skandinavskim dizajnom, minimalizmom ili bohom.

 

Foto: Lonny

Dizajneri uvijek iznađu neke nove originalne kombinacije kako bi štukature odnosno ukrasne lajsne uklopili u moderne interijere ili one nadahnute klasikom učinili atraktivnijima.

Tako se štukature stavljaju na zidove pobojane u drugačiju boju kako bi se bolje istaknule ili se sa stropa spuštaju niz zidove što unosi dinamiku i geometriju u prostor.

Foto: Artisan Wallpapers

Vrlo su popularni okviri od štukatura unutar kojih se smještaju fotografije, tapete, reprodukcije umjetničkih djela, ogledala, pobojano staklo…

Također, ukrasne lajsne i rozete su postale motivi na tapetama što unosi dašak klasike i u najmodernije interijere.

Foto: Residence Magazine / Apartment therapy

4. BILJE U SVAKOM KUTKU

Ekološka osviještenost i želja za što većom povezanosti s prirodom svoje su mjesto našli i u uređenju interijera. Pored zelene boje, prirodnih materijala, prirodni koncept u interijerima se ogleda i u prisutnosti bilja.

Foto: The Everygirl

Prozorske daske u kuhinjama ispunjene su teglama sa začinima, ljekovitim biljem i cvijećem, a primjer ove prostorije slijede i ostale. Tako su ne samo blagovaonica i dnevni boravak nego i hodnik, spavaća i radna soba pa čak i kupaonica ispunjeni zelenilom. Pored prirodnog ‘toucha’, ono donosi svježinu i – više kisika, a to znači manje napetosti i stresa.

Foto: Stadshem

Pored teglica, ono što se traži su zeleni zidovi, nerijetko ukrašeni mahovinom i neobičnim biljnim vrstama.

Foto: Skogluft

 

Foto: Local gardeners Newspapes

 


PROMO

 

 

 

 

Komentari