Ostali namještaj

Uz osnovni namještaj (stol i stolice), ostali, pomoćni namještaj igra važnu funkcionalno-estetsku ulogu – pokušajte zamisliti da se tijekom večere morate nekoliko puta dići od stola i otići do kuhinje ili ormara u dnevnom boravku kako biste uzeli novo piće ili čašu za goste! Ili da tijekom serviranja hrane na tanjure morate svaki puta odnositi pladnjeve i zdjele do kuhinje, jer nemate dodatnu plohu za odlaganje stvari!

Zato se, prvenstveno iz praktičnih razloga, u blizinu stola smještaju razne komode, a naročito praktičnim pokazat će se buffet ormarići s pićem, koji danas, u velikom stilu, ponovno dolaze u modu. Takvi ormarići nerijetko su opremljeni unutarnjom rasvjetom te obloženi ogledalima. Alternativno, poslužit će i uvijek praktični ,servir-stolići’ čija gornja polica služi za odlaganje i serviranje, dok se na donjoj nalaze različita pića i dodatni pribor za jelo. Takvi stolići (drveni, metalni, stakleni) često su na kotačićima, pa mogu dobro poslužiti i u dnevnim boravcima.

PE293884

Komode s otvorenim policama služe za izlaganje najreprezentativnijih komada posuđa, ali mogu sadržavati i predmete nekog vašeg hobija, npr. različite čašice za rakiju ili antikne doze za šećer. Ovakva rješenja obično nalazimo u klasično i rustikalno uređenim blagovaonicama, dok tu funkciju u modernim blagovaonicama preuzimaju jednostavne, ravne zidne police.

I uz najjednostavniji stol i stolice, svaka blagovaonica će izgledati puno raskošnije uz antiknu višu komodu s izrezbarenim frontama. Drvene i staklene vitrine imaju isti efekt, naročito s pripadajućom unutarnjom rasvjetom. Ovisno o materijalu i o linijama, vitrine je moguće smjestiti u različite stilove uređenja.

Komentari