Stolovi

U manjim prostorima u kojima su svi zidovi iste dužine, dobro je razmisliti o stolovima čije su gornje plohe u obliku kocke jer djeluju intimno, te vizualno prate oblik prostorije. U takve blagovaonice stol se smješta u središte, a omogućuju sjedenje do četvoro osoba. Ako to kvadratura dopušta, ovakvi stolovi mogu se i dodatno rastegnuti. Ipak, za sve koji planiraju češće proslave, boljim opcijama će se pokazati pravokutni ili okrugli stolovi.

Pravokutni stolovi omogućuju sjedenje većeg broja osoba (obično 8-10) te su stoga pogodni za veće obitelji i sve koji vole češće organizirati razne proslave. U duljim, ali užim blagovaonicama takvi stolovi vizualno čine prostor većim. Veći pravokutni stolovi (a naročito oni koji se mogu dodatno rastegnuti) idealno će poslužiti i za serviranje švedskog stola.

Za okruglim stolovima svi se osjećaju podjednako važnima (nema sjedenja na čelu i strogih protokolarnih razmještaja sjedenja) i za njima je najlakše, zbog jednake udaljenosti gostiju, održavati konverzaciju. Okrugli stolovi pokazat će se najboljim rješenjem i za sve koji vole s obitelji i gostima provoditi ugodne večeri uz društvene igre. Posebno široki okrugli stolovi mogu se postaviti u blagovaonice vrlo velike kvadrature, dok će se manji okrugli stolovi pokazati izvrsnim rješenjem za male prostore. Okrugle stolovi najčešće se nude u dimenzijama koje omogućuju smještanje 4 do 6 osoba.

Na kraju, tu su i ovalni stolovi, za koje se može smjestiti veći ili manji broj osoba (zaobljeni kutovi omogućuju dodatno sjedenje) te djeluju manje formalno. Preporučaju se za dulje i uže blagovaonice, a njihovi zaobljeni kutovi uvelike olakšavaju serviranje hrane.

JPG 61

Naposljetku, tu su i različiti materijali stolova. Dok će za mnoge i dalje najpoželjnijim ostati drveni stolovi, podsjećam da današnja ponuda stolova uvijek ide korak dalje. Stolovi od raznih metala, stakla, kamena i plastičnih polimera danas su sve traženiji za suvremeno uređene prostore, a češće su i igre kombinacijama različitih materijala (primjerice, baza od metala i gornje ploče od drva ili metala).

  • Okrugli stolovi svojim oblikom sugeriraju ležernost i najmanje su formalni od svih ostalih oblika stolova u blagovaonicama.
  • Prije konačnog odabira stola, svakako provjerite otpornost gornjih ploha na visoku temperaturu i habanje.

Obratite i pažnju na nožice stola – bez obzira koliko atraktivno izgledao, u manjim prostorima se ne preporučaju stolovi čije nožice izlaze ispod ploče stola. Također, važan faktor su i nožice stolica koje ne bi smjele zapinjati za nožice stola.

Komentari