Rasvjeta obogaćuje svaki prostor: odaberite prave komade za blagovaonicu

Za razliku od kuhinja, gdje je adekvatna sekundarna rasvjeta od ključne važnosti, u blagovaonicama je najvažnije odabrati dobro središnje rasvjetno tijelo. Bez obzira što će u suvremeno uređenim blagovaonicama dobro izgledati i rasvjetna tijela smještena u strop ili tik do njega, ipak savjetujemo da u blagovaonicama date prednost visećim rasvjetnim tijelima.

 

Viseća rasvjeta unijet će toplinu, osjećaj raskoši i svečanog raspoloženja, bilo da je riječ o pojedinačnom lusteru ili više rasvjetnih tijela u nizu. Središnja rasvjeta se, u idealnim slučajevima, postavlja iznad samog središta stola. Ako je to luster s više odvojenih rasvjetnih jedinica, tada bi srednja morala biti u sredini stola. Za unošenje osjećaja luksuza i bezvremenske ljepote predlažemo kristalne ili staklene lustere razigranih linija, dok se za kreiranje osjećaja organiziranosti i čistoće biraju rasvjetna tijela jednostavnih linija, uključujući i popularne metalne lampe specifične za industrijske prostore.

 

Foto: Decor Aid

 

U stanovima mlađih osoba i onih koji žele naglasiti ležeran stil života, predlažemo više rasvjetnih tijela koja izgledaju poput običnih žarulja obješenih na električne kablove. Dojmljiv učinak takve rasvjete dobit ćete ako ih grupirate i objesite na različite visine. U blagovaonicama će konačni dojam stvoriti i ambijentalna zidna rasvjeta ili pak jedna samostojeća lampa smještena u neki od kutova prostorije.

 

Foto: Interior Design Ideas

 

 

Dodatni savjeti

• Viseće rasvjetno tijelo ne bi smjelo ni na koji način smetati, a naročito ne blokirati pogled na ostale goste za stolom. Iako vam je rasvjeta možda lijepa, ne želite gledati u nju dok pričate s osobom na drugom kraju stola, zar ne? Iako ne postoji striktno pravilo dužine na koje se postavljaju, predlažemo da viseća rasvjetna tijela postavite na približno 80 centimetara od stola.

• Za rasvjetna tijela u blagovaonici predlažemo mogućnost dimmera (prigušivača) pomoću kojih se regulira željeni intenzitet svjetlosti. Kada želite intimniju atmosferu, prigušite ravjetu, a kada vam je potrebno više svjetla, jednostavno je pojačajte.

 

rasvjeta u blagovaonici
Foto: Fredrik J Karlsson
Komentari