BRZO, POVOLJNO I EFIKASNO: kako u trenu ukloniti ogrebotine s namještaja sredstvima koje imate u kući

Ogrebotine na drvenom namještaju prava su noćna mora. No to ne znači da vašem omiljenom drvenom stolu, ormaru ili komodi morate reći zbogom jer rješenje se krije u jednostavnim i jeftinim trikovima

 


 

Svima nam smetaju one sitne ogrebotine koje su  česta pojava na drvenom namještaju. One nastaju tijekom godina, trošenjem i korištenjem namještaja, ali i slučajnim ogrebotinama koje nanesemo pomicanjem namještaja, svojom odjećom, stvarima, dječjim igračkama…

Naravno, teško se možemo u potpunosti osloboditi većih ogrebotina, ali načiniti ih manje vidljivim je prilično jednostavno. U nastavku saznajte kako!


Kuhana kava

Skuhajte kavu i pamučnom krpicom tapkajte po oštećenom dijelu namještaja. Kava bi trebala potamniti ogrebotine, a ovaj trik je i najbolji za tamne podloge. Možete napraviti i pastu od crne kave. Stavite žličicu instant kave i prelijte ju vrućom vodom, toliko da dobijete malo gušću smjesu. Smjesom pređite preko ogrebotine, a zatim obrišite suhom krpom.

Foto: Brigitte Tohm / Pexels

 

 

Crni čaj

Ovaj je pripravak također idealan za uklanjanje ogrebotina s tamnih nijansi drveta. U pola šalice vruće vode stavite dvije vrećice crnoga čaja i pustite da odstoji pet minuta pa izvadite vrećice. Tekućinom natapkajte namještaj, a zatim prođite preko površine suhom krpom.

Foto: Loverna Journey

 

 

Pastele

Pastele su odlične za ogrebotine jer su masne, a možete ih pronaći u najrazličitijim nijansama pa ćete lako pronaći onu najsličniju boji drveta od kojega je namještaj. Otopite pastelu na pari ili u mikrovalnoj pećnici na tanjuriću i rastopljenom smjesom natapkajte oštećeni dio namještaja i njome napunite ogrebotinu.

 

Foto: Hello I”m Nik

 

 

Orah

Drvo će upiti orah jer je pun ulja, stoga je također dobra opcija za ogrebotine na namještaju. Oštećeni dio namještaja natapkajte s krpicom umočenom u ulje oraha. Tkođer, možete koristiti i sam plod. Izvadite orah iz ljuske, prepolovite ga i jednom polovicom trljajte dijagonalno po ogrebotini. Pričekajte par minuta da drvo upije ulje iz oraha i ispolirajte površinu mekom krpom. Ogrebotini više neće biti ni traga! Umjesto oraha možete koristiti badem ili brazilski oraščić.

Foto: Dessy Demcheva
Komentari