15 sjajnih ideja za uređenje malog gradskog balkona: teško ćete im odoljeti

Ljetne temperature već vladaju, a vi niste uredili svoj mali balkon? Nedostaje vam zanimljivih ideja ili jednostavno ne znate otkuda biste krenuli. Saznajte na što sve morate paziti, kakve boje i namještaj odrabrati te se nadahnite našim prijedlozima!

 

Prije svakoga uređenja interijera, pa tako i eksterijera, potrebno je sve pomno isplanirati i informirati se o svim opcijama, naročito onima koje vam se najviše sviđaju tako da znate odabrati najbolju opciju koja neće biti plod samo vaših emocija nego i racionalizma. Tako je i s balkonima – ma kako spontano izgledali, bitno je razmisliti prije opremanja koje su najbolje opcije s obzirom na njegovu veličinu, položaj, ali i vaše životne navike i potrebe.

Naime, nekome balkon služi prvenstveno za uzgoj biljaka – cvijeća i začina, netko bi želio imati prostor za ispijanje jutarnje kave ili večernja druženja, svakodnevni objed, netko što više želi iskoristiti balkon za skladišni prostor… U svim ovim potrebama estetska dimenzija je itekako bitna. Nju nikada ne smijete zaboraviti, pa čak i kada na balkonu imate stalak za vješanje rublja i ormariće za cipele i usisavač. I tada je bitna boja, unošenje detalja, oblik namještaja…

 

Detalji su poželjni, ali pazite na količinu

To naročito vrijedi za male balkone, na kojima su nedostaci još primjetniji. Detalji poput teglica s cvijećem i začinima, lampioni, fenjer i jastučići su dobrodošli, ali puno detalja može uroditi neskladom i pretrpanošću. Pored toga, veliki komadi namještaja ga potpuno zaguše.

Okrugli stolovi, sklopivi stolovi pričvršćeni za ogradu ili fasadu, stolice na sklapanje, klupa uza zid ili ogradu, izbjegavanje isključivo tamnih nijansi su ono što vrijedi prilikom uređenje malih balkona. Dobro rješenje za uske balkone je sanduk koji ćete staviti na jednu ili obje bočne strane te ga obložiti jastucima ili presvučenim spužvama. Dobit ćete više mjesta za sjedenje nego da ste stavili stolce.

 

Kamo s cvijećem i začinima?

Namještaj bi općenito trebao lagan i manjih dimenzija, pozicioniran uza zid ili ogradu, a nipošto u središtu jer se tako štedi na prostoru. Volite li zelenilo, to ne znači da ga se morate odreći jer imate mali balkon. Rješenje se žardinjere okrenute prema vanjskoj strani ograde, vertikalni vrtovi uz zid ili pak viseće tegle pričvršćene o strop.