Složili smo popis biljaka koje vam neće zamjeriti ako ih ponekad zaboravite zaliti

Ljeti uživamo u našim malim balkonskim oazama i veselimo se cvijeću koje smo proljetos zasadili, a koje je sada u punom cvatu. No što napraviti s cvijećem ako odlazite na kraće putovanje, a nemate nikoga da ga povremeno obiđe i zalije? Pripremili smo za vas listu zanimljivih biljaka koje vole sunce i ljetne sparine i koje vam neće zamjeriti ako ih ponekad zaboravite zaliti.

 


 

AGAVA

Stiže iz Meksika, obožava sunce i sparine joj uopće ne smetaju. Debeli i mesnati listovi su spremišta za vodu tako da zalijevanje na koje su navikle neke druge biljke nije potrebno. Odgovara joj položaj na direktnom suncu pa samo treba paziti i provjeravati kada zemlja izgubi vlagu da ju malo zalijete.

Mali vodič kroz opremanje balkona i terasa

FOTO:PEXELS/JANNET SERHAN

AGERATUM

Podrijetlom je iz zemalja srednje Amerike, a kod nas je poznata i pod imenom plavi čičak. Obožavaju ju pčele jer su pune peluda i vole sunce. Prepoznat ćete ju po sitnim ružičastim ili bijelim cvjetićima koji asociraju na pahuljice. Posadite ju na direktno sunčevo svjetlo, a cvjetovi će dugo trajati uz dobro podnošenje sušnih razdoblja.

FOTO:PEXELS/ASH MOORE

ANGELONIA

Lagana je za uzgoj i podnosi vrućine budući da joj je prirodno stanište južna Amerika. Cvjetat će cijelo ljeto i jako voli sunce. Dok je biljka mlada održavajte tlo vlažnim, ali kad ojača dobro će podnijeti i kraća sušna razdoblja.

FOTO:PEXELS/NGUYEN HUY

EHINACEA

Ljekovita Ehinacea stiže iz sjeverne Amerike i odlično podnosi vrućine i baš voli sunce. Prepoznat ćete ju po ljubičastim ili bijelim cvjetovima koji asociraju na velike tratinčice. Popularna je jer djeluje antiseptično i antivirusno pa se koristi u liječenju lakših prehlada i upale dišnih puteva.

FOTO:PEXELS/JAKOB SPRING

HIBISKUS

Potječe iz Azije, grmolikog je oblika i njegova specifičnost je što cvijet cvate samo jedan dan. No, ne brinite, ipak će u cvatu biti neprestano od lipnja do listopada. Postoji preko 200 vrsta ovog prekrasnog cvijeta, a kod nas je poznata sorta sirijska ruža. Izuzetno dobro podnosi sušu i visoke temperature, no pred cvjetanje ga je dobro obilno zaliti.

FOTO:PEXELS/ANTONY TRIVET

PUSTINJSKA RUŽA

Ovaj lijepi puzavac prepoznat ćete po intenzivnoj ljubičastoj boji iako je se može pronaći i u žutoj ili crvenoj nijansi. Autohtona je biljka južne Afrike, a kako ima debelu stabljiku i glatke mesnate listove, tako joj nije potrebno puno zalijevanja. Poput sukulenata zaliti ju treba tek kad je zemlja potpuno suha. Voli toplinu i sunčane pozicije na terasama ili kamenjarima. Cvate od ranog proljeća do jeseni, a cvjetovi su toliko bogati da mogu prekrite sve lišće. Zato i je jedna od omiljenih biljaka.

FOTO: PIXABAY/BILL2828

SUKULENTI

Sukulenti ili sedumi su biljke debelih mesnih listova koji vole jako sunce i ne treba bih često zalijevati. Većina njih ima zaštitni sloj od voska na površini listova zahvaljujući kojem zadržavaju vlagu. Ova biljka odlična je za početnike koji tek otkrivaju šareni svijet cvijeća i uzgoja biljaka.

FOTO: PIXABAY/MARY91MARQUES
Komentari